Toen we de aankondiging zagen van Josh Hoyer & Soul Colossal in de Spirit of 66 en daarin volgende lovende uitspraak terugvonden: “If James Brown and Otis Redding had a love child, it would be Josh Hoyer.”, was onze aandacht meteen getrokken. Enkele google-klikken later kwamen we te weten dat de 40-jarige Josh Hoyer afkomstig is uit Lincoln, Nebraska en met Soul Colossal niet aan z’n proefstuk toe is. Zo maakte hij eerder al prominent deel uit van bands als Son of 76 & The Watchmen, Electric Soul Method en ook nog The Shadowboxers. Kenmerkend voor deze blanke soul/funkbrother is zijn krachtige, warme en soulvolle stemgeluid en daarenboven is hij ook nog een begenadigd toetsenist (piano-Hammond-orgel).

Josh Hoyer & Soul Colossal 
Spirit Of 66, Verviers
21 Maart 2017

Tekst: Wim ‘Huibbe’ Huybrechts / Foto © Eric Schuurmans
I.s.m. Rootstime.be

De maand maart staat in het teken van zijn allereerste Europese tour en die voert hem langs Spanje, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Slovakije. Toen we zijn website checkten, ontdekten we dat de man zelfs deelnam aan de recente ‘Voice Of America’ en tijdens de blinde audities erin slaagde om twee coaches te overtuigen van zijn zangtalenten. Hij koos uiteindelijk voor Blake Shelton, de country-popster. Afwachten hoe ver hij zal geraken in deze mallemolen. Via Q2, de Vlaamse zender kunnen we elke zaterdag de capriolen volgen op TV. Toch kiezen we liever voor de live-optie en dat hebben we ons zeker niet beklaagd. Integendeel. Samen met een paar tientallen andere aanwezigen – de afwezigen hadden zoals steeds echt wel ongelijk deze keer – waren we getuige van één van de meest verrassende en opwindendste optredens van de laatste tijd.

Al vanaf het eerste nummer ‘Make Time For Love’, uit zijn Shadowboxers periode en tevens terug te vinden op de gelijknamige cd, worden we omver geblazen door Josh’ imposante zang en podiumprésence. Naargelang het optreden vordert, wordt ons duidelijk dat ook de muzikanten die Josh Hoyer begeleiden stuk voor stuk klasbakken zijn. Benny Kushner is een straffe gitarist die de juiste feel en timing heeft om zijn solo’s in dienst van te song te spelen. Mike Dee die eerst wat schuchter leek te zijn, ontpopt zich gaandeweg tot een saxofoongrootmeester. Beide muzikanten zijn net als Josh ook Shadowboxers. Alhoewel het nog broekies zijn, toch weten Josh Bargar op bas en vooral Kennith ‘Memphis’ Sheperd op drums de perfecte basis te leggen voor dit soulfunk feestje. Zelden een drummer gezien die zulke avontuurlijke fill-ins in z’n spel wist te steken en er telkens in slaagt om het juiste ritme en de passende groove tentoon te spreiden. Wonderbaarlijk.

We krijgen vooral nummers uit hun laatste album ‘Running From Love’ – dat vlotjes over de toonbank gaat, bijna elke aanwezige loopt hier met een exemplaar onder de arm rond – uitgebracht in 2016. Dansbare soulvolle funk of is het funky soulmuziek, wie zal het zeggen, krijgen we over ons heen en Josh Hoyer zweept het publiek als een volleerd entertainer op. In een mum van tijd is iedereen aan het dansen. Moeilijk om stil te staan bij al dit moois. Nummers als ‘Don’t Turn Away’, ‘Parts Of Man’ en ‘Knockout’ – ja hoor – doen ons duizelen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we nog nooit eerder van deze Josh Hoyer en zijn kolossale hartsvrienden hebben gehoord? Het feestje wordt nog verder aangezwengeld met ‘Misfit’, ‘Illusion’ en ‘Natural’. Maar ook in de meer tragere, slowsoulvolle momenten weet Hoyer ons te imponeren met zijn toch wel uitzonderlijk stemgeluid. “Funky people got Soul!” is zijn slogan en daar kunnen we ons allemaal mee vereenzelvigen.

Als uitsmijter krijgen we nog de Otis Clay klassieker ‘Trying To Live My Life Without You’ en een funky instrumentaal nummer waarin ieder muzikant zijn open doekje krijgt. Ook de eerder deze week overleden Chuck Berry wordt geëerd door gitarist Kushner met de Led Zeppelin klassieker ‘Rock ’n Roll’. En zo komen we stilaan aan het eind hun set. Of hoe een doordeweekse dinsdagavond toch voor een verassing kan zorgen? Onthoud vooral de naam van deze Josh Hoyer en zijn Soul Colossal want hier gaan we ongetwijfeld nog veel meer van horen. Zijn tour loopt nog een week en op 1 april zit hij in het voorprogramma van The Delta Saints in de AB in Brussel. Hopelijk laat hij ons niet te lang wachten op zijn terugkeer – liefst in volledige bezetting dan met extra blazers en achtergrondzangeressen – want dat die er komt, staat nu al zeker vast.

Na afloop komen de muzikanten gemoedelijk een praatje slaan en delen ze met alle plezier handtekeningen uit aan iedereen die er eentje wil. Met een ‘smile’ tot achter onze oren verlaten we de Spirit Of 66, ons er terdege van bewust dat we een memorabele avond hebben kunnen meemaken. Wat kan het leven toch mooi zijn.

Setlist:
Make Time For Love / Call Me / Knockout / Don’t Turn Away / Parts Of Man / Lies / Talk To Me / Running From Love/Misfit / Living By The Minute / Illusion / Nobody’s Fault But Mine / Dirty World / Trying To Live My Live Without You / Natural / Blood & Bone / Rock ’n Roll

Website Josh Hoyer