Jon Amor 2

Jon Amor Blues Group
Theater De Nieuwe Kolk, Assen
25 Januari 2013

Tekst en video: Nineke Loedeman/ Foto’s: Michiel Mulder/ Corsa Media

De Kick-off van de Bluesroute Assen vindt plaats in het Theater De Nieuwe Kolk, en bestaat, naast een foto-expositie van Yolanda Visser, uit een optreden van de Jon Amor Blues Group (UK).

De band, geformeerd rond ex-Hoax gitarist Jon Amor kwam afgelopen week naar buiten met het bericht dat de band stopt, na dit weekend nog veelvuldig aanwezig te zullen zijn in Assen. De mededeling kwam voor de meeste mensen als een donderslag bij heldere hemel, vooral ook omdat de band hun laatste album, Villa Del Vibro, nog in november 2012 uitbracht. In hun ruim tweejarig bestaan heeft de band, die verder bestaat uit Dave Doherty op gitaar, Chris Doherty op bas en Simon Small op drums, in vele zalen en op grote festivals ( o.a. Moulin Blues en BRBF) in Nederland en Belgie gespeeld, en behoorlijk wat van hun heerlijke gritty bluessporen achtergelaten.

In de zaal vanavond een gemengd gezelschap van toehoorders: een aantal die-hard fans, zelfs uit België en Duitsland, die deze laatste optredens van de band echt niet willen missen, en publiek wat wegens de foto expositie aanwezig was. Grappig detail vond ik de aanbeveling van een van de geluidsmensen van de Nieuwe Kolk voor aanvang van het concert dat “ ze wel hard spelen hoor, oordoppen indoen! “

JABG

Klokslag 18.00 uur (wat best wel een beetje vroeg is ) stappen de mannen het podium op om, zoals gebruikelijk, te beginnen met het opzwepende Holy Water, gevolgd door Juggernaut. De set is behoorlijk afwisselend, zowel nummers van hun debuutalbum uit 2011, als van hun laatste album worden zonder pardon rechtstreeks de zaal ingeslingerd: Repeat Offender, Medicine Girl, Wayfarer…Rauw, energievol, ruig en raspend doet de band waar ze het beste in is: je sokken uit je schoenen rocken.

Gelukkig horen we vanavond ook de heerlijke ballad When The Time Comes, die mij altijd raakt van top tot teen, en het stampende Cut Through The Graveyard, een track van Jon’s album Stories from The Crooked Room (2007). In dit nummer horen we maar weer eens al te goed dat Dave Doherty naast subliem slaggitaar, óók een geweldige solo kan weggeven.

Het snerpende gitaargeluid van Jon, wordt perfect ondersteund door Dave, die zichtbaar moe is, maar op het podium alles eruit gooit en voor 100 % gaat! Chris plukt aan zijn basgitaar op eigen, intense en zwierige manier en Simon, tja…die gaat zoals altijd volledig los op zijn drumkit. De energie spat er altijd van af bij een optreden van deze band, nergens saai, altijd beweging op het podium en een frontman die weet hoe hij moet performen, en die zich totaal laat gaan, tijdens zijn indrukwekkende, kippenvelgevende solo’s.

Si Small

Na ruim 1 ½ uur spelen was dit enigszins beladen concert toch echt voorbij, na een lekkere encore in de vorm van Cheez Whizz. Buiten de zaal stonden de mannen alweer direct klaar, voor het signeren van de cd’s en gezellig bijkletsen met oude en nieuwe vrienden. Gelukkig stond voor de dag erna, zaterdag, zowel een instore concert gepland alsook ‘s avonds een gig in Herberg De Koppelpaarden.
De boys uit Devizes verschijnen later op de vrijdagavond nog in het gezellige café De Witte Bal, waar Harp Mitch & The Bluescasters optreden. Na nauwelijks aandringen sprong Jon Amor hier nog even het podium op, om een paar nummers mee te jammen. Bijzonder gaaf…

Jon Amor 1

Deze jongens weten wel hoe ze eruit moeten gaan, met een grote, indrukwekkende knal! En waar kunnen ze dat beter dan hier, in Nederland, waar ze altijd geliefd zijn geweest en waar ze zelf ook bijzonder graag komen…. En hopelijk waar ze weer terug gaan komen; ze nemen nu eerst wat tijd om te gaan bezinnen, gaan verder met produceren en/of spelen in andere bands.
Jon Amor? Hij gaat verder schrijven aan zijn boek en aan nieuwe songs. Dit is echt niet het laatste wat we hebben gezien of gehoord van deze muzikanten is mijn bescheiden mening. Maar deze split-up is wel ongelooflijk jammer, en dan zeg ik het nog netjes….

Tenslotte hierbij nog gevoegd de afscheidsvideo, een documentaire, gemaakt tijdens de opnames van hun laatste album Villa Del Vibro. Zakdoekjes ( huilen of lachen, of beide) bij de hand houden svp…


Ook op Blues Magazine ...