Foto1

Joanne Shaw Taylor
Qbus, Leiden
8 Oktober 2014

Tekst en foto’s: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

Om kwart over negen is het dan zover in Leiden. De alom geprezen gitariste en zangeres Joanne Shaw Taylor betreedt met haar band het podium van het altijd gezellige QBUS, waar toch menig grote artiest optreedt. Zo ook deze zeer begaafde gitariste, die vanavond het aanwezige pupliek op een fikse portie bluesrock tracteert. En het is smullen geblazen voor de gitaar- en bluesrockliefhebbers! Joanne speelt zeer expressief gitaar en haar enigszins hese stem past perfect bij de muziek die zij speelt. Ze opent met “Mud, Honey” van haar nieuwe en goed ontvangen album “The Dirty Truth”. De lekker vette riff slaat bij het publiek meteen aan. De teksten zijn ook zeer de moeite waard “…Running round town…Waving that blood money..When your names already mud, honey…”, zingt Joanne meeslepend. Kom daar maar eens om bij de doorsnee bluesband, waar vaak de teksten en vooral de zang van ondergeschikt belang lijken te zijn.

Foto2
Joanne Shaw Taylor & Oliver Perry

Haar band bestaat uit Joe Leadbeater op toetsen, Tom Godlington op basgitaar en Oliver Perry op drums. Uitstekende muzikanten, die onopvallend hun werk doen. Het spotlight is letterlijk en figuurlijk gericht op Joanne, die duidelijk de lakens uitdeelt. Er is geen ruimte voor een solo’tje van de heren, die Joanne prima ondersteunen. De ritmesectie bestaande uit Tom Godlington en  Oliver Perry legt de solide basis, waar Joanne verder op bouwt. De toetsen maken de sound net wat completer dan bij de meeste bluesrock power trio’s.

Foto3
Oliver Perry & Tom Godlington

Na de stevige riffs is het tijd voor een een ballad. En wat voor één! Het altijd mooie “Jealousy” van Frankie Miller wordt weergaloos uitgevoerd. Het gitaarspel van Joanna is ronduit adembenemend en Joanna laat zien dat zij veel facetten van het gitaarspel beheerst. Ook het meer subtiele werk, wat te horen is in de jazzy solo in dit nummer. De begeleiding van Joe Leadbeater (toetsen) is uitermate sfeervol.

Foto4
Joe Leadbeater

Intussen gaat Joanne onverdroten door met het toveren van solo’s uit haar Gibson Les Paul en Fender Telecaster. Mooie uitvoeringen van eerder werk zoals “Diamonds In The Dirt” komen voorbij. Uiteraard wordt er veel nieuw werk gespeeld van haar laatste album zoals “Tried, Tested & True” en het funky “Wrecking Ball”. Nadat zij de band heeft voorgesteld sluit ze af met het toepasselijke “Going Home”.

Foto5

Dan is het tijd voor de duidelijk ingecalculeerde toegift en uitsmijter “The Dirty Truth”. Het publiek in de goed gevulde, maar niet overvolle zaal is tevreden. De thuisblijvers hadden weer ongelijk. Kijk maar naar de volgende video, die dit bijzondere concert goed weergeeft en overtuig jezelf.

Joanne Shaw Taylor - Jealousy @ QBUS in Leiden, Holland

Website Joanne Shaw Taylor


Ook op Blues Magazine ...