JJ Thames
Cafe Roots, Berghem
15 November 2023

JJ Thames (concertfoto)

Tekst & Fotografie: Edwin van der Linden. Alle foto’s staan in het JJ Thames fotoalbum.

Railroad Roots organiseert Roots concerten in de breedste zin en heeft ondertussen van Cafe Roots in Berghem zijn thuishaven gemaakt. Na vorige maand een roots/americana concert van Matthews Southern Comfort gezien te hebben was er op 15 november weer tijd voor de blues, Jj Thames onder begeleiding van de Luca Giordano Band (Luca Giordano op gitaar, Abramo Riti op toetsen, Walter Cerasani op bas Fabio en Colella op drums). Voor mij was Jj Thames geen bekende en aansprekende naam en na het luisteren van haar laatste album ‘Raw Suger’ was ik nog steeds niet overtuigd. Dit is wel erg veel soul. De Italiaanse begeleidingsband trok mij echter over de streep om een kaartje te kopen. Maar zoals vaker bij blues zit er een groot verschil wat er op een album staat en wat er op een podium wordt gebracht. Na een korte opwarming van de Luca Giordano Band met de ‘Willy Nelson’ cover ‘Nighlife’ in de ‘BB King’ uitvoering, werd Jj Thames als een echte diva, op het podium gebracht. Vanaf de eerste tonen van ‘Bright light big city’ merk ik dat dit een avond is die het album zwaar gaat overtreffen. Wat een fantastische stem en wat een uitstraling, zware make-up, grote oorbellen en wimpers en mega lange nagels. Vanaf het eerste moment word je ingepakt door de in Las Vegas wonende Mississippi blues diva. Het was een avond waarin alle stijlen voorbijkwamen waaronder de door de Luca Giordano Band fantastisch gespeelde Chicago blues ‘I’m Leaving’ met daarin een vleugje ‘Everyday I’ve the blues’. Dat Jj Thames zelf ook de blues had gehad vertelde ze voor het nummer ‘Women Scorned’. Van haar psychiater moest ze de slechte scheiding van haar partner van zich afschrijven. Door de waarheid van zich af te zingen, het zwaar beschadigen van haar ex-partners auto, kwam ze uiteindelijk in de gevangenis terecht. Met haar handen naar voren alsof er boeien omheen zaten zong ze alle drama nogmaals van zich af.
Richting het einde avond werd de sfeer verhoogd door de covers van ‘Baby what you want me to (let it roll)‘, ‘Boom Boom’ en ‘Whipping post’. Als lid van de BB King allstar band kon ‘The thrill is gone’ natuurlijk niet ontbreken.
De toegift was de onvermijdelijke ‘I’d Rather Go Blind’. De Versie van Jj had echter zo een mooie opbouw en passie dat hij misschien nog wel mooier is dan het origineel.

JJ Thames & Band

Jj Thames is een dame die klaar is voor de grotere podia. Ze windt de hele zaal om haar vinger. Iedereen die ik na het concert sprak was verbaasd dat zo’n artiest nog in zulke kleine zalen (75 man publiek) speelt. Jj Thames moet je echt live horen en lijkt compleet niet op haar studio albums. Tijd om een live album op te nemen en de mensen kennis te laten maken met wat ze echt kan.

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band

JJ Thames & Band


Ook op Blues Magazine ...