Jimmy Reiter

Aalten/Barlo
14 Augustus 2021

Tekst en foto’s: Joachim ‘Joe ‘Brookes (rocktimes.de)
Vertaling en aanvulling: André Wittebroek

Het concert was een openluchtconcert op een prachtige locatie in Barlo. Vorig jaar trad hier de Kai Strauss Band op (zie verslag 09-08-2020). Beide concerten vonden plaats volgens de Corona regels.

Omdat toetsenist Nico Dreier verhinderd was, was de band uitgebreid met Jens Buschenlange op trompet en Jürgen Wieching op bariton-saxofoon. Wat een prima aanvulling was. De andere bandleden waren vaste bandleden Jimmy Reiter gitaar en zang, de Nederlander Jasper Mortier op basgitaar en Björn Puls op drums.

Jimmy’s debuutalbum High Priest Of Nothing uit 2011 viert zijn jubileum,
er zit precies tien jaar tussen dat album en zijn laatste, het album ‘Live’ uit 2021.

Jimmy Reiter - Aalten/Barlo 14 Augustus 2021

In het twee uur durende concert kwam een overzicht van nummers uit zijn hele repertoire. Van alle drie albums, High Priest Of Nothing, Told You So en What You Need werden nummers gespeeld. Op laatstgenoemde album staat de opener van de show het instrumentale ‘One Mint Julep’ een heerlijke shuffle, meteen swingend ook door de blazers. Prima begin en de stemming zat er meteen in en die zou zich alleen maar verhogen gedurende de show.

De twee blazers showden het publiek zo ongeveer het volle repertoire aan mogelijkheden met betrekking tot de intonatie van de instrumenten. Van zacht tot furieus, het hele spectrum aan geluid bedienend tot het met Latin-ritmes doordrenkte ‘Too Many Cooks’. Fantastisch. In zijn trompetsolo’s kwam Jens Buchenlange met de mooiste jazzlijnen op de proppen.

Het geluid van de diepste tonen van de baritonsaxofoon van Jürgen was zeer indrukwekkend en hij beheerste het instrument volkomen.
In de echte blues ‘What You Need’ met mooi ingetogen gitaarspel en fijne groove kwam de mooie samenzang van Jimmy, Jasper en Björn volledig tot zijn recht.

Bij het rock and rollachtige ‘The Only Thing That’s Wrong With You’ gebruikte Jens een demper en creëerde een bijzonder intieme sfeer. Natuurlijk kregen bassist Jasper Mortier en drummer Björn Puls ook de gelegenheid hun kunnen te tonen in enkele solo’s in het nummer ‘Can’t Stop Thinking Of You’. Het basgeluid was boterzacht , diep en heerlijk vloeiend en perfect afgestemd. Niet overheersend maar kwam perfect door en samen met de strakke, gevarieerde beats van drummer Björn ontstond er het hele concert een heerlijke groove.

Jimmy Reiter - Aalten/Barlo 14 Augustus 2021

Die groove zat zeker in ‘Hooked’ met mooie ritmes van de hele band en zeer dansbaar, maar door de Corona was dat helaas niet mogelijk. Een absoluut hoogtepunt.
Het sfeervolle nummer ‘It’s Easy When You Know How’ paste qua sfeer perfect bij de ondergaande zon!!
Na de zonsondergang werd het buiten wat killer maar door het intensieve, passie volle spel van de band merkte men het nauwelijks.

Natuurlijk stond bandleider Jimmy vaak in de picture met zijn recht uit het hart gepeelde geweldig energieke tovenarijen op de gitaar. Geen pedals niets, alles puur en hoe. Ook in de slowblues ‘Give It To Me Straight’ met zeer gevoelig, indrukwekkend spel in het tussenstuk, beetje Peter Greenstijl, en eindigend in een knallende climax.
De eenheid van de band was absoluut te zien in het schitterende ‘Chipmunk. Heerlijk uptempo bluesy rock and roll. Hier klopte alles. Topnummer. Na de lekkere boogie shuffle ‘Can’t Stop Thinking About You’ vroeg Jimmy het uitgelaten publiek of men zin had in meer boogie. Wat toen volgde was bovenaards mooi in ‘Jimmy’s Boogie’. Een boogie die de mensen versteld deed staan, zo’n ritme, opzwepende groove en gitaar spel met geweldige ritmes en het duurde langer en langer tot genoegen van het uitzinnige publiek. Terecht.

Jimmy Reiter - Aalten/Barlo 14 Augustus 2021

Conclusie:
Een fantastisch concert van een band die van begin tot eind de aandacht van het publiek vasthield en naar het eind tot een climax steeg. Het spelplezier straalde van de band af naar het publiek. Alles klopte: locatie, het weer, de band, publiek en het perfect afgestemde geluid. Compliment aan organisatie en mensen van het geluid. Prachtavond!

Jimmy Reiter - Aalten/Barlo 14 Augustus 2021

Line-up:
Jimmy Reiter (guitar, lead vocals)
Jasper Mortier (bass, backing vocals)
Björn Puls (drums, backing vocals)
Jens Buschenlange: (trumpet)
Jürgen Wieching (baritone-saxophone)

Links:
www.jimmyreiter.com


Ook op Blues Magazine ...