DSC_9042

Jeff Jensen Band
Move2Blues Muziekodroom, Hasselt
12 Mei 2016

Verleden jaar wilden de mensen van Move2Blues de Amerikaan Jeff Jensen al naar Hasselt halen, dat lukte toen niet maar na wat wachten staat Jeff dan toch in de Muziekodroom om het seizoen 2015 -2016 van Move2Blues af te sluiten. De zaal is goedgevuld als rond negen uur Danny Guilliams de Jeff Jensen Band komt aankondigen.

Tekst, foto’s en video’s: Walter Vanheuckelom. Meer foto’s Walter.

Jeff is in gezelschap van zijn trouwe bassist Bill Ruffino, die al twaalf jaar aan de zijde van Jeff staat tijdens diens concerten. Drummer David Green was er verleden jaar niet bij en is dit jaar voor de eerste keer met Jeff op tournee. Jeff vraagt aan Bill en David of ze klaar zijn en na een positief antwoord van beide heren wordt er dadelijk vol gas tegenaan gegaan met het instrumentale ‘JJ Boogie‘, waarin de drie heren dadelijk laten horen dat de vingers en de handen in grote doen waren en het publiek voelt na dit eerste nummer al aan dat het zich mag klaarmaken voor een gedreven, energiek en prachtig concert. Het is warm en zwoel in de kleine zaal van de Muziekodroom en het duurt niet lang of de eerste zweetdruppels vallen op het podium, want stilstaan dat is er voor Bill en vooral Jeff niet bij. Jensen loopt heen en weer, springt, rent en tussendoor laat hij flarden van zijn puik vingerwerk op zijn Gibson horen.

DSC_9091

DSC_8989

In de vloeiende funky rocker ‘Make It Through‘ valt meteen de erg goede stem van Jeff op. De man uit Memphis gaat weer erg knap te keer op zijn six string en dat tot grote voldoening van de aanwezigen in Hasselt. De lange instrumentale intro van de ballade ‘Can’t Believe We’re Through‘ is erg knap en ingetogen. Tijdens het vervolg van deze sterke song blijft Jensen verrassen met heel fijn vingerwerk op de Gibson. Hoewel ‘If You Ever Been Mistreated‘ geen eigen nummer is van Jeff, vertelt hij dat het ook zijn verhaal is en wat daarna volgt is een lange versie die elke seconde boeiend is en je kippenvel bezorgt.

Het is dan ook muisstil in de Muziekodroom en iedereen luistert geboeid naar de drie muzikanten op het podium. Dit is zonder twijfel één van de hoogtepunten van dit schitterend concert. Jeff heeft zijn gitaar snaren zo intens bewerkt dat er zelfs één breekt, maar dat euvel is vrij vlug hersteld. Er wordt terug wat ritme in het optreden gebracht met de complexloze shuffle ‘Brunette Woman’ waarin Bill Ruffino op zijn Fender bas voor een heel knappe bas solo zorgt en daarvoor een verdiend en uitgebreid applaus krijgt. Afsluiten doet het trio met de Tom Waits cover ‘Heart Attack And Vine‘. In deze beklijvende ballade laat vooral frontman Jeff Jensen zich weer opmerken door zijn gevarieerd, maar o zo prachtig gitaarwerk. Als slot neemt hij de megafoon en begint daarin te zingen.

2 Jeff Jensen Muziekodroom Hasselt 12 mei 2016 -If You Ever Been Mistreated

De tweede set begint met heel wat lof voor de verleden jaar overleden B.B. King. Deze blueslegende is één van de grote idolen van Jeff en als ode aan deze geweldige muzikant begint Jensen de tweede set met ‘Never Make Your Move To Soon‘, met nogmaals een schitterende Bill Ruffino op de bas gitaar. Jeff heeft op het einde van de tweede set beloofd dat de beste nummers in de tweede set zouden komen en met deze topper van B.B. King heeft hij zeker niet gelogen. ‘Ain’t Nobody Business‘ is nog zo’n pareltje waar we van mogen genieten. De ritme sectie is heel sober op het moment dat Jeff weer begint aan dat fijne vingerwerk dat hij al het gehele optreden etaleert en waar niemand genoeg van krijgt. Zonder meer een sublieme versie van dit erg oude nummer.

DSC_9001

DSC_8869

DSC_9097

De ritme sectie met David Green op drum en Bill Ruffino op bas begint erg sterk aan het oude, iets minder bekende ‘Because I Can‘ van Muddy Waters. Eens de lange intro voorbij blijft de ritme sectie een stuwend ritme aanhouden en dat leidt tot een minuten lange, gedreven en erg knappe drum solo van David Green. Afsluiten doet de Jeff Jensen Band zoals ze het dikwijls doen, namelijk met een erg lange versie van de Bob Dylan cover ‘All Along The Watchtower‘. Meer dan twaalf minuten laat het trio onze oren genieten van hun mooie versie van deze klassieker. Op het einde van ‘All Along The Watchtower’ heeft Jeff nog maar vier snaren op zijn gitaar, dat is ook de reden waarom er spijtig genoeg geen bis nummers komen. Toch is iedereen voldaan na het sterke optreden van de band uit Memphis en ze krijgen dan ook een uitgebreid applaus. Move2Blues zal ook wel tevreden zijn want ze sluiten hun seizoen op een geweldige wijze af. Op 13 oktober start het nieuwe seizoen met Tia And The Patience Wolves.

Jeff Jensen Muziekodroom Hasselt 12 mei 2016 Because i can

Meer foto’s Walter: https://www.flickr.com/photos/walter_vanheuckelom/sets/72157668332964585


Ook op Blues Magazine ...