Jay Tamkin Band
Bluesclub XXL, Wageningen
7 november 2010

Jay Tamkin

Tekst & Foto’s : Stan van der Lugt

Jay Tamkin – guitar and vocal
Rik “Howling” Christansen – keys
Nick Ramos Pinto – drums

Jay Tamkin Band

De Britse bluesrock scène kent momenteel een aantal adembenemende jonge talenten, waaronder Oli Brown, Joanne Shaw Taylor en Dani Wilde.
Tot dit illustere rijtje behoort inmiddels ook Jay Tamkin, een 22 jarige multi-instrumentalist, die niet alleen fantastisch gitaar speelt maar ook over een expressieve stem beschikt en pakkende songs weet te schrijven. Jay werd beïnvloed door zowel jazz en blues en dit is goed terug te horen op het debuutalbum Sorted uit 2009, een gevarieerd schijfje met invloeden uiteenlopend van Django Reinhardt tot Stevie Ray Vaughan.

De Jay Tamkin Band bestaat uit een trio, echter met een voor de blues afwijkende setting door het ontbreken van een bassist. De baspartijen worden verzorgd door toetsenist Rik Christansen. De samenstelling van de band doet me denken aan de swingende jazzcombo’s uit de jaren 50 van de vorige eeuw en het lijkt dan ook geen toeval dat Jay Tamkin zijn pittige bluesrock lardeert met een fijn jazz sausje.
Voor de pauze waren de invloeden uit de jazz minder nadrukkelijk aanwezig, maar in de tweede set werden de nummers frivoler en waren er vooral op het eind spannende en lange improvisaties.
Het swingende drumwerk van Nick en het virtuoze spel van Rik maakten duidelijk dat de heren een toegevoegde waarde hebben en zich niet beperken tot het simpel begeleiden van Tamkin. Maar ook Jay liet zich niet onbetuigd door te laten horen dat hij, naast verbluffend goed gitaar spelen, ook prima overweg kan met basgitaar, drums en toetsen.

Jay Tamkin

Geen blues in hapklare brokken zondagmiddag in XXL, maar een trio dat de grenzen van de traditionelere bluesrock weet op te zoeken en te verleggen. Eén van de bezoekers merkte terecht op dat deze band niet zou misstaan op het NorthSea Jazzfestival.
Na afloop wist mams Tamkin en tevens manager van zoonlief mij nog te vertellen dat in 2011 Jay Tamkin zeer waarschijnlijk wordt weggezet als voorprogramma van een grote act, maar die naam heb ik beloofd om nog even voor me te houden.


Ook op Blues Magazine ...