Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019

Jackie Venson
Blues Moose Radio @ Café De Comm, Groesbeek
26 juni 2019

Begin 2019 verscheen Jackie Venson’s album ‘Joy’. Met dit album in haar zak toerde de in Austin, Texas wonende muzikante door Europa, met de nadruk op Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Zo was ze ook in Blues Moose Café in Groesbeek, voor video- en audio opnames die Blues Moose Radio dan op hun YouTube kanaal zet. Naast de cd-versie van ‘Joy’ was deze avond ook een gesigneerde vinylversie te koop, die in beperkte oplage uitgebracht is. (Over de achtergronden van Jackie Venson is meer te lezen in het interview dat Blues Magazine vorig jaar april met haar had).

Tekst en foto’s: Joachim ‘Joe’ Brookes (www. rocktimes.de) / Vertaling: André Wittebroek. Video’s: Blues Moose Radio. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Jackie Venson trad vanavond op met haar vaste blinde drummer Rodney Hyder. Deze twee werden aangevuld door een veelzijdig sampler apparaat, door Jackie gekscherend Mister Ed genoemd.

Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019

Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019

Na de door geweldig gitaarwerk gekenmerkte rocksong Destruct met Ed’s gesampelde baspartijen en het vrolijke Mysterious nam de zeer energieke Jackie even de tijd om meer te vertellen over Ed. Ed’s klanken werden allemaal vooraf door haar ingespeeld. Deze klanken varieerden van diverse ritmegitaren, basgitaar, handgeklap, achtergrondvocalen tot de toetsen van een piano. Van Ed werd zeer gericht op verschillende manieren gebruik gemaakt, van rustige intermezzo’s tot zeer stevig. Ontzettend knap!

 

Het publiek reageerde in het begin wat sceptisch over Ed. Met maar twee personen op het podium en geen volledige band reageerde het publiek wat afwachtend met gepast applaus. Maar dat veranderde al snel bij Witchcraft. Met krachtig gitaarspel en boeiende zang in deze song, kwam de bluesrock aan bod en vanaf dat moment was het publiek zeer enthousiast en dat bleef het hele optreden zo.

De klassieker Rollin’And Tumblin kreeg een opvallend eigen uitvoering, vooral door het groovende drumwerk van Rodney Hyder en dat zorgde voor groot enthousiasme. De song Flying van de cd ‘Transcends’ kreeg een totaal andere uitvoering dan op de cd en zo ontstond Flying-Remix wat een genot voor het gehoor was, ondersteund door Ed’s vingergeknip en toetsen. Hier viel het samenspel, de symbiose tussen zang en gitaar op en dat deed ze vaker. De lange solo speelde ze in fingerpicking stijl, en hoe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze is verkozen tot beste gitarist in de Austin Music Awards.

Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019

De song Always Free kreeg een zeer persoonlijk gearrangeerde boogie uitvoering en was het volgende hoogtepunt. Een of twee stappen op het pedalboard en terug en Ed zorgde voor een vol volumineus geluid. Met het daarbij contrasterende gitaarspel kreeg de song een emotionele lading. De ballade met prachtig gitaarwerk Rollin’On volgde en ging over de tijd die weg tikt en hoe iedereen anders met zijn tijd omgaat.

Na de pauze volgde het ene hoogtepunt na het andere. De composities kenden eigenlijk geen muzikale grenzen. Haar mix uit blues, R&B, funk, soul, reggae en rock zorgden voor een ongekende variatie waarbij stilzitten onmogelijk was. Drummer Rodney had de groove. Na het gevoelige relaxte Only Have You met heerlijke reggae riffs op gitaar, zong Jackie Never Gonna Say, met een flinke portie soul in haar echt geweldige stem. Werkelijk prachtig!

 

De funk in haar muziek kwam aan bod in Next Life en in Joy is Ed op de achtergrond weer vol in beeld. In Keep On is het helemaal reggae wat de klok slaat en het publiek werd aangespoord de ingevoegde refreinen Don’t Worry, Be Happy en No Woman No Cry mee te zingen. Bij I Will Find A Way leidde de gitaar naar een fantastische solo en Don’t Lie To Me met wah-wahpedaal was een reggae ballade waarbij stevige rockriffs door het nummer knalden: rockreggae dus! Een heerlijk contrast maar o zo mooi. Daarna volgde de drumsolo van Rodney en hij kreeg er een welverdiend applaus voor.

Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019

De toegift bevatte maar liefst drie nummers waarin Jackie op hoog niveau de kwaliteiten van haar muziek liet blijken. Het rocky Wanderlust wat ze voor het eerst speelden, Lost In Time met meer reggae en in Back To Earth met meer Caribische invloeden.

 

Samples over en weer…maar zoals Jackie Venson daar gebruik van maakte, gaf dat een banduitbreiding die eerst wat twijfel bij het publiek bracht maar dan alle twijfel wegnam en het publiek erg enthousiast maakte. De composities, intermezzo’s en tempowisselingen maakten haar muziek afwisselend, spannend en echt uniek, zeker in combinatie met haar eigenzinnige prima gitaarspel en soulvolle stem. Muziek op zeer hoog niveau. Petje af voor Jackie, Rodney en Mr. Ed.

Op 28 augustus is er weer een avond en men is nog bezig met een band en op 11 september is Big Creek Slim & Steven Troch band te gast bij Bluesmoose Café. Zoals altijd zijn alle opnames van het optreden te zien op het Blues Moose You Tube kanaal.

Line-up:
Jackie Venson: lead vocals, guitars
Rodney Hyder: drums
Mr.Ed: sample machine

Foto Concertverslag: Jackie Venson @ Blues Moose Radio - Cafe De Comm, Groesbeek 26 Juni 2019


Ook op Blues Magazine ...