gripka2 (2)

Israel Nash Gripka
De Amer, Amen
25 april 2013

Tekst en foto’s : Herman Keverling Buisman

De programmeurs van de Amer liepen weer tevreden rond en daar was alle reden toe: een volle bak voor een ingelast concert. Over het hele seizoen 2012/2013 is 87 % van de plaatsen gereserveerd en daar kan tegenwoordig menig theater een puntje aan zuigen. Maar we kwamen voor Israel Nash Gripka, de sympathieke Texaan, die op de vooravond van het Rhythm and Bluesfestival in de Oosterpoort in Groningen, Amen aandeed.

Twee jaar geleden heb ik hem met band gezien in Spijkerboor en toen maakte zijn stem veel indruk op mij. De eerste set werkte hij solo af; helaas was het monitorgeluid te luid, maar dat was op Gripka’s verzoek. Voor de mensen, die vooraan zaten, was dat wel storend. Eerlijk gezegd ook een beetje een saaie set.  Na de korte pauze was dit ten goede gecorrigeerd.

Gripka1 (2)

Toen sloot ook zijn ietwat verlegen slidespeler op een prachtige donkerrode Gretsch, Eric Swanson, zich bij Israel aan en ze maakten er samen een heel fijne avond van. Er werd ook tweestemmig gezongen en de sfeer was heel ontspannen. Het repertoire voor de derde CD is al weer in de maak en hij zag er naar uit om de songs op te nemen.

De muziek is moeilijk in een categorie onder te brengen: het is een mix van Singer/Songwriter, Alt Country, Americana en Rock & Roll.
Er werden drie setjes van ongeveer een half uur gespeeld en hij vertelde na afloop, dat dit een onderdeel van een 9 daagse Europese tour was: morgen gaan ze naar Belgie om zaterdag terug te keren naar Groningen voor het Rhythm and Bluesfestival; daarna zijn Noorwegen en Zweden aan de beurt en om op 4 mei weer terug naar het goede ouwe Amerika te gaan, alwaar hij met zijn vrouw met hun pasgeboren dochter Mellow herenigd wordt.

Al met al een avondje om niet snel te vergeten.

http://www.israelgripka.com/

gripka3 (2)


Ook op Blues Magazine ...