Howlin’Bill verplettert BluesInWijk

Het Wijkhuis, Wijk bij Duurstede
9 januari 2011

Tekst: Gerrit Harmesn ; Foto’s: Marcel Wolthers

Dat de 3 heren van BluesInWijk de zaken goed voor elkaar hebben is zo langzamerhand wel bekend. Met hun zomerfestivals en bluesavonden in het Calypso Theater van Wijk bij Duurstede hebben ze inmiddels een vaste kern van 200 vrienden achter zich staan. Toch weten ze deze zondagmiddag het publiek weer te verrassen met champange als welkom. Daarnaast gaan er tijdens het optreden heerlijke versnaperingen door de zaal. De heren hebben er, in samenwerking met het Jazzcafé WBD, weer een fantastische middag van gemaakt. De show van de Belgische band, Howlin’Bill, maakte de dag dan ook helemaal af.
Wel mogen de BluesInWijk heren een aantal van hun vrienden de volgende keer als entree ‘zwijggeld’ laten betalen. Want het kakelende publiek was op deze mooie middag een erg grote stoorzender.

Foto Concertverslag : Howlin' Bill bij BluesInWijk - 9 januari 2011 Wijk Bij Duurstede

Geen Calypso Theater deze keer maar op de vaste locatie van het mooie Jazzcafé.
Het Jazzcafé blijkt een schitterende plek en roept gelijk de vraag waarom er niet eerder gekozen is voor deze samenwerking. Het nodigt in ieder geval uit tot meerdere optredens op deze locatie. Een superplek voor de middelgrote bluesbands.

Aan het  Belgische Howlin’Bill om het nieuwe bluesjaar in Wijk bij Duurstede te openen.
Als er wordt afgetrapt staat de band in een uitverkochte met 200 man gevulde zaal.
Ook voor een band kan het eerste optreden in 2011 slechter beginnen.  Frontman Willem geeft dan ook aan er zin in te hebben. Met de opener ‘Next Time’ weten ze het publiek gelijk te boeien en zijn de eerste swingende mensen al waar te nemen. De mix van blues, rock’n’roll, swing, boogie, rock en roackabilly blijkt erg aanstekelijk. Binnen no-time slaat het vuurtje over op nog meer aanwezigen en ontstaat er een heerlijk dansende menigte.
Zoals zo vaak gaat de meeste aandacht op het podium uit naar de frontman en de gitarist.
Bij deze band is dat niet anders, maar oh wee, de 2 heren hebben met Uncle T en Waylon Waters een reete strakke ritmesectie achter zin staan. De basis die er neergelegd wordt geeft de sublieme gitarist Little Jimmy en Bill de gelegenheid om afwisselend te excelleren.

Foto Concertverslag : Howlin' Bill bij BluesInWijk - 9 januari 2011 Wijk Bij Duurstede

Beide maken hier met verve gebruik van. Bill slaagt er regelmatig in om het publiek uit volle borst mee te laten zingen en bij de solo’s van Litlle Jimmy juicht het publiek alsof er een  andere Jimi in de zaal staat. Absolute hoogte punt van de avond is voor mij het nummer ‘A Man’s Got To Do’. Hier lijkt alles samen te vallen, wat een kraker.
Als na een kleine 2 uur het einde lijkt te naderen is een zaal een kolkende massa. Er zijn zelfs een aantal mensen te signaleren, die vanwege het gebrek aan ruimte, buiten de zaal hun danspasje afwerken. Als er slechts een korte toegift wordt gegeven is er bij de swingende toeschouwers toch een kleine teleurstelling te zien. Deze zaal had “echt” nog veel meer gewild. Howlin’Bill heeft vanmiddag laten zien en horen dat de Nederlandse afvaardiging tijdens de Europese Blues Challenge in ieder geval en hele grote concurrent bij heeft.
Als laatste nog een groot compliment aan de geluidstechnici, perfect heren. Zonder oordoppen en na afloop geen enkele last van de oortjes.

Foto Concertverslag : Howlin' Bill bij BluesInWijk - 9 januari 2011 Wijk Bij Duurstede

Howlin’Bill is 15 januari te zien in Bluesclub XXL te Wageningen.

Internet: www.howlinbill.be


Ook op Blues Magazine ...