HB2014 (23 van 29)

The Holmes Brothers
North Sea Jazz Club, Amsterdam
26 Oktober 2014

Tekst en foto’s: Bert Lek / Fotoalbum Bert

Bijna een jaar geleden stonden Wendell Holmes, gitaar en piano, zijn broer Sherman, bas en hun oude maat uit Virginia Popsy Dixon op drums in de Mezz te Breda. Vanavond dus in het clubhuis van Johan Derksen, die de oude mannen in de leeftijd van zeventig tot vijfenzeventig jaar aankondigt in een zeer goed gevulde zaal. Vooraan zitten de mensen, die eerder gebruik maakten van het driegangendiner en zij worden ook de rest van de avond zeer snel en geruisloos bediend.

Achter in de zaal zijn er een aantal stoelen neergezet voor mensen met een geel bandje en zij moeten, net als de staanders, hun drankje zelf aan de bar halen en ondanks deze driedeling zal een ieder zich prima vermaken deze avond. Ik heb het verslag van november 2013 (Mezz Breda) weer opgehaald. Toen duurde het concert slechts vijfenzeventig minuten en nu met een pauze om de laatste cd’s te verkopen en de mannen wat rust te gunnen een uur en vijfenveertig minuten. Het concert is in grote lijnen gelijk aan dat van vorig jaar.

HB2014 (25 van 29)

HB2014 (3 van 29)

Ook deze prachtige avond wordt gestart met “Amazing Grace”, welk nummer zowel op hun laatste (Brotherhood) als derde cd (Jubilation) staat. Het is een ingetogen versie met Popsy in de hoofdrol als zanger. Daarna het snelle “Big Boss Man”, waarin alle drie de mannen de mooie vocalen voor hun rekening nemen. Zo zal het hele concert zijn. Langzame nummers worden afgewisseld met snelle songs en tussendoor een (country) instrumentaaltje. Via de diverse blues- en gospel-klassiekers komen ze weer uit bij het album Brotherhood, welk album vorig jaar verscheen en ten onrechte wordt deze tournee aangekondigd vanwege het uitbrengen van Brotherhood. Van deze cd spelen zij o.a. de nummers “Soldiers Of Love” en dat nummer krijgt een hele lange uitleg waar het over gaat. Wendell kruipt voor het eerst deze avond achter een vleugel om “Stayed At The Party” te vertolken. Jammer genoeg ontbreekt er een spot op hem. “Hallelujah” is het laatste nummer voor de pauze dat door alle aanwezigen luidkeels meegezongen wordt.

“It Hurts Me Too” is de opener na de korte stop en daarna zakt de set even in door twee instrumentale nummers, waarin Popsy ook een drumsolo geeft. Als laatste, net als in november 2013, spelen ze “Jesus On The Mainline” en de toegift “May God Be With You”/”Till We meet Again” en geen “Will The Circle Be Onbroken”, dat vanuit het publiek geroepen wordt. Wendell wil de cirkel met het publiek behouden want ze willen graag volgend jaar weer komen. Ook al zijn de sets grotendeels voorspelbaar, de mannen hebben er duidelijk nog steeds zin in en zolang die uitstraling er nog is mogen ze van mij ieder jaar terugkomen. Toepasselijker kan de titel van de tournee dan niet zijn “In The Spirit” naar aanleiding van de naam van hun eerste album, die dan vijfentwintig jaar geleden uitkwam.

Website: The Holmes Brothers

HB2014 (17 van 29)

HB2014 (26 van 29)

HB2014 (22 van 29)


Ook op Blues Magazine ...