Henrik Freischlader

Henrik Freischlader Band – Bring Back The Time Tour 2022

BluesMagazine was bij twee opeenvolgende concerten van de Henrik Freischlader Band, namelijk 3 december in de Stadthalle in Rheine (D) en 4 december in Oerkroeg Schiller in Aalten. Beide concerten waren uitverkocht. In Rheine werd het georganiseerd door Bluesnote-Rheine en in Aalten door LSAmusic-aalten. Beide concerten hadden dezelfde songs, alleen in Rheine drie nummers meer. De speeltijd was ongeveer gelijk. Voor deze tour had Henrik aangekondigd dat de band rockiger, steviger zou spelen en dat bleek zo te zijn tot groot plezier van het publiek. Het dak ging eraf!

Tekst: André Wittebroek / Foto’s: Nineke Loedeman (Aalten). Alle foto’s staan in het album Henrik Freischlader Bring Back The Time Tour 2022. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Rheine, Stadthalle 03-12-2022

Men opent het optreden instrumentaal met de klassieker ‘The Messiah Will Come Again’ van Roy Buchanan en vooral bekend geworden door Gary Moore, waarvan Freischlader een groot bewonderaar is. Moritz Fuhrhop verzorgt het intro op Hammondorgel en het nummer wordt fenomenaal gespeeld. Prachtige, gevoelige gitaartonen van Henrik, mooie diepe bas van Armin Alic en heerlijk drumwerk van Hardy Fischötter kenmerken dit zeer gevoelig gespeelde lange nummer.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Daarna volgt van het nieuwe album ‘Recorded By Martin Meinschäfer II’, (lees hier de recensie) de song ‘Free’ met een lekkere groove. De gitaarsolo is fel bijtend en het geluid is fantastisch. Een reggaedeuntje zit in het orgel en de ritmesectie is stevig. Rockend gaat het verder met ‘Point Of View’ met die verrassende breaks waar deze band bekend om staat. Pompend orgel, prachtig donker basspel, zware bassdrums en scheurende gitaarsolo; plotselinge stop en verder met een heerlijke Hammonsolo. Top.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Dan wordt het rustiger met de ballade ‘Lost Souls’, geweldig mooi gezongen door Henrik met zijn prachtige, ietwat rauwe stem. Voor de pauze de knaller ‘The Bridge’ een waanzinnig mooi nummer. Het opent knallend, genadeloze drumklappen en de zang lijkt iets delay te hebben. Een lang prachtig opgebouwd nummer met tempowisselingen en breaks. Fantastisch gitaarspel en dan werkend naar een rustiger eind waarin het publiek gevraagd wordt het refrein mee te zingen en die dat uit volle borst doet.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

De tweede set begint met ‘Turn Back The Clock’ van het nieuwe album. Het heeft fijne riffs, een puntige gitaarsolo, topbegeleiding met lang aanhoudende Hammondklanken en de prima ritmesectie. Lekker funky is ‘Longer Days’ met een lange Hammondsolo en het stevige applaus is dik verdiend. Het is een zalig groovy nummer met weer zo’n plotseling verrassend eind. Stevig en rockig wordt het weer in ‘Got It Made’ en dat begint met een gitaarsolo. Het wordt zeer strak gespeeld, net een denderende trein die voorbij raast, met scheurend gitaarwerk, breaks en topritmes met bas en drums.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Bijna naadloos gaat het over in de klassieke slowblues ‘The Sky Is Crying’. Hier alleen maar superlatieven: schitterend, emotioneel gezongen, prachtige opbouw en dynamiek van hard tot zacht, fantastisch gespeeld met diepe baslijn, knallende drums, heerlijk orgel en gitaarspel van de buiten categorie. Het middenstuk is heel, heel rustig, intiem, ingetogen en gevoelig en de zaal luistert ademloos in stilte. Kippenvel puur!

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Break Out’ bevat een lekkere funky groove door de plukkende bas en swingende drums en krijgt plotseling een rockende touch. Er is ruimte voor een schitterende bassolo van Armin Alic met een diepe, zware groove en een fantastische drumsolo van Hardy Fischötter. Zo soepel, schijnbaar zonder moeite haalt hij de meest waanzinnige ritmes uit zijn drumwerk. Henrik en Moritz dagen elkaar uit in een ‘muzikaal gesprek’ met gitaar en orgel. Een daverend welverdiend applaus volgt. Dan is de reguliere set voorbij maar het publiek schreeuwt om een toegift en zoals altijd komt die.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Rock and roll in het swingende, dansbare ‘Come On My Love’met gitaarsolo, Hammondsolo en die ijzersterke ritmesectie. Als toetje de afsluiter ‘Foxy Lady’ van Jimi Hendrix: waanzinnig gespeeld. Een knallend eind van een magistraal optreden van de Henrik Freischlader Band.

BluesMagazine bedankt Robert Graven van Bluesnote-Rheine voor de zeer prettige samenwerking en accreditatie.

(Voor de show in Aalten mocht BluesMagazine de bevindingen van Jan te Kempel gebruiken. Onze dank is groot!).

Aalten, Oerkroeg Schiller 04-12-2022

Tekst: Jan te Kempel

We hadden er lang op moeten wachten, het optreden van de Duitse Henrik Freischlader Band bij Oerkroeg Schiller, maar wat werd het wachten vanmiddag beloond (door corona tweemaal uitgesteld). Zelden zo’n goede bluesrockband op het podium gezien bij Oerkroeg Schiller.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Het door LSAmusic-aalten georganiseerde optreden werd gedomineerd door fantastische nummers, met langgerekte, maar nooit vervelende solo’s en wat kan muziek dan geweldig zijn. De eerste set begon met een fijn instrumentaal nummer, ‘The Messiah Will Come Again’ en daarna volgde het prachtige ‘Free’ en deze set werd na pakweg drie kwartier afgesloten met het intense ‘The Bridge’. Kippenvel.

Henrik Freischlader Band - 'The Bridge' Oerkroeg Schiller, Aalten, 4 December 2022

De tweede set was misschien nog wel mooier. De aanwezigen kropen dichterbij het podium, wat het concert nog intenser maakte. Hoogtepunt voor mij was de fabelachtige uitvoering van de bluesklassieker ‘The Sky Is Crying’, hier vooral bekend in de uitvoering van Cuby & The Blizzards, maar het origineel is al uit 1960 en werd voor het eerst opgenomen door Elmore James. Een enorm lang nummer, maar Henrik Freischlader kreeg de zaal stil…..heel stil bij de zachte passages en na afloop klonk er een daverend applaus door de Oerkroeg.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Henrik draagt de band en soleert enorm goed, maar met deze laatste zin doe ik rest van de band veel te kort. Heerlijk klonk het Hammondorgelspel van Moritz Fuhrhop, om van het drumwerk en de geweldige solo van Hardy Fischötter maar te zwijgen. Op zijn Cesar Zuiderwijk’s ‘mishandelde’ hij zijn drums, zo gaaf! Ook het geweldige basspel van Armin Alic, ook met heerlijke solo, mag niet onvermeld blijven.

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Al met al een fantastische middag, met talrijk publiek dat op zijn tijd muisstil was en dat dwing je als steengoede muzikanten af….en toen was het afgelopen en het publiek schreeuwde om een toegift…. en die kwam. ‘Foxy Lady’ van Jimi Hendrix werd fenomenaal uitgevoerd, wat een topmiddag!!

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Wederom perfect georganiseerd met een geweldig goed geluid (complimenten). Het was het laatste concert in 2022 door LSA georganiseerd en als dit de opmaat is voor het jubileumjaar 2023, kunnen we nog heel veel moois verwachten!!

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Line-up:
Henrik Freischlader: gitaar, zang
Hardy Fischötter: drums
Armin Alic: basgitaar
Moritz Fuhrhop: Hammondorgel

Noot van de redactie:
9 december speelt de Henrik Freischlader Band in Groene Engel te Oss, tickets zijn hier te bestellen.
10 december Kulturkraftwerk – Goslar (D)
11 december Piano – Dortmund (D)

Links:
Kontakt: [email protected]
www.bluesnote-rheine.de
www.lsamusic-aalten.nl

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022

Henrik Freischlader Band - Bring Back The Time Tour 2022


Ook op Blues Magazine ...