Henrik Freischlader Band
Spirit of 66, Verviers
20 Februari 2013

Henrik Freischlader

Tekst en video’s: Walter van Heuckelom, ism Rootstime.be
N.B. Foto’s van Marco van Rooijen zijn van concert paar dagen later, 23 februari @ Groene Engel, Oss – zie ook foto album Henrik Freischlader

Nadat in eind november 2012 dit optreden afgelast was wegens ziekte van Henrik, werd er toch een vervang datum gevonden namelijk 20 februari 2013.Het is het enige concert van deze Duiste super bluesrock band in België. Gelukkig heeft Francis Geron een goede smaak kwestie muziek anders hadden we deze jongens dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in België gezien. De Spirit of 66 in Verviers was dan ook goed gevuld. De band zelf komt juist uit een succesvolle tour in de UK en was in Verviers om hun laatste album “House In The Woods” te promoten. Op één nummer na werd dat volledige album ten gehore gebracht. Dat noemt men dan goede promotie. The Henrik Freischlader band is een geoliede machine. De band speelt al sinds 2010 in dezelfde bezetting. Henrik Freischlader is een begenadigd gitarist en songschrijver. Zijn favoriete gitaren zijn een Fender Telecaster, een Fender Stratocaster en een Gibson. Hij wisselt tijdens het optreden regelmatig van gitaar, en het is altijd mooi om steeds een nieuwe klank te krijgen want als je veel solo’s speelt dan kan dezelfde klank nogal eens gaan vervelen. Dat was hier zeker niet het geval. Henrik Freischlader was in goede doen en maakte voor het optreden wat grapjes die verband hielden met de taal die hij zou spreken tijdens het concert. Het publiek vroeg om de Engelse taal, maar Hendrik kon het niet laten om plagerig het Duits te gebruiken.

Henrik Freischlader

De eerste vijf nummers waren allemaal van het nieuwe album “House In The Woods“. Gestart werd er met “1999“. Een knappe en stevige bluesrocker met al dadelijk een prima solo van Henrik. Ook Moritz Mo Fuhrhop op zijn hammond en keybords is heel belangrijk in deze band en laat dat ook al duidelijk van in het begin horen. Drummer Björn Krüger en bassist Theofilus Fotiadis zouden gans het concert het ritme stevig en erg goed in hun greep houden. Henrik kan steeds terugvallen op deze twee jongens. Ook “Take The Blame” zet de hoge norm verder die gezet is met de opener “1999”. Een bluesrock nummer met wat reggae invloeden krijgen we in “Nowhere To Go“. Een song met een aanstekelijk refrein. In “With The flow” laat Henrik nog maar een horen dat hij het gitaarspel volledig beheerst. Na vier nummers met heel wat power en rock gehalte kwam de breekbare en wat popachtige liefdessong “Don’t Breaking My Heart Again“. Hendrik zei al lachend dat in Duitsland de mannen tijdens dit nummer een plaspauze namen. Maar ik denk niet dat dit in Verviers het geval was. Ik zou dit prachtig nummer in ieder geval niet willen missen. Het is een knap lied dat heel mooi ineensteekt en niemand onberoerd laat. Ook vocaal is Freischlader sterk. Hij beschikt over een zuiver en aangenaam stemgeluid. In ” What’s My Name” vroeg hij om mee te zingen met het refrein, maar dat bleek niet zo goed te lukken.

Henrik Freischlader

Uit de vorige cd “Still Frame Replay” speelde men ook een paar nummers. Ondermeer het pareltje “Longer Days” komt uit dat top album van 2011. Scherpe krijsende gitaar, knap ritme, mooie baslijnen en dat zalige hammond dat niet domineert maar juist genoeg speelt. Dat is pure klasse. Wat ook van “The Bridge” kan gezegd worden. Een nummer met een hoog Pink Floyd gehalte. Het is samen met het gisteren niet gespeelde “Wolkenwinde” de meest bekende song van The Hendrik Freischlader Band. Een nummer van dertien minuten waar alles inzit. Knap soleerwerk weer van Henrik en ook Björn en Teofilos mogen hier weer een pluim op hun hoed steken. De laatste drie minuten van dit nummer was heel de Spirit of 66 aan het meezingen of was het meer huilen. Het oe oe klonk dikwijls op het huilen van een dier op een open vlakte. Best mooi zo een honderdtal mensen met alleen dat specifieke geluid. Voor de rest was het muisstil. Toch momenten die een live optreden zo mooi maken. Nu was het tijd dat Moritz Mo Fuhrhop het even overnam van Henrik. Tijdens “Two Young Lovers” is hij al erg aanwezig met zijn hammond, maar aan het slot mag hij soleren op zijn instrument en hij doet dat met veel bravure. Het einde van deze solo is tevens het begin van het temperamentvolle “Sisters”. De drums en de bas nemen de fakkel stijlvol over van het hammondorgel. Stomende en opzwepende muziek waar je moeilijk stil kan bij blijven.

2 Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 – 1999

4 Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 – Nowhere to go

5 Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 – Breaking my heart again

Het gaat terug de rustige kant op met “ I Loved Another Woman“. Een nummer dat doet denken aan Santana en Peter Green. De fender van Henrik klinkt hier gewoonweg fabuleus. Samen met het hammondorgel dat ook op de voorgrond is, en een sobere ritmesectie. Björn Krüger en Theofilis Fotiadis zijn op dat moment krachten aan het verzamelen voor “Break Out“. Want hier moeten beiden vol aan de bak, en ze laten zich niet smeken. Klasse van deze jongens, en als dan ook nog Henrik zijn duivels ontbindt kan de pret niet meer op. Een stevige en geweldige rocksong. De avond was voorbij gevlogen want het was al tijd voor het laatste nummer. Het zou de titelsong van het nieuwe album “House In The Woods” worden. Knappe en gevarieerde afsluiter van een prima concert. Henrik, Björn, Theofilos en Moritz kregen zoveel applaus zodat ze het niet konden laten om terug te komen voor twee knappe toegiften. Het eerste was een cover van The Beatles. Een stevige versie van “Come Together” waar iedereen wild van werd. Moritz zorgde voor de kers op de taart op zijn hammond. De tweede en laatste toegift was toepasselijk ook de afsluiter van de gepromote cd “House In The Woods”. Een echte knappe slowblues ” Won’t You Help Me” van bijna tien minuten. Henrik bewijst hier weeral dat hij een veelzijdig gitarist is die alle stijlen aankan. Integer maar ook heel heftig als het moet. Dat de meesten heel erg van het concert genoten hadden bewees de drukte bij de verkoopstand na de show.

7 Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 – Longer days

8 Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 – Two yong lovers – sisters

10.Henrik Freischlader Spirit of 66 Verviers 20 februari 2013 -.Won’t you help me

Ook wil ik de mensen van de Spirit Of 66 bedanken voor de ontvangst en organiseren voor dit concert. Henrik Freischlader kan je de volgende dagen nog wel gaan beluisteren in Nederland. Op 22 februari 2013 in de P3 in Purmerend en op 23 februari in de Groene Engel in Oss.

Henrik Freischlader

Set list:
01. 1999
02. Take The Blame
03. Nowhere To Go
04. With The Flow
05. Breaking My Heart Again
06. What’s My Name
07. Longer Days
08. The Bridge
09. Two Young Lovers
10. Sisters
11. I Loved Another Woman
12. Break – Out
13. House In The Woods
14. Come Together
15. Won’t You Help Me

De band:
Henrik Freischlader : Gitaar en zang
Theofilis Fotiadis : Basgitaar
Moritz Fuhrhop : Hammondorgel
Bjorn Kruger : Drums

Henrik Freischlader

Meer foto’s van Marco van Rooijen van concert @ Groene Engel, Oss op 23 februari 2013 – zie foto album Henrik Freischlader

http://henrik-freischlader.de/


Ook op Blues Magazine ...