Harmonica Blowout
featuring Greg Izor + Steven Troch + Thomas Toussaint

Harmonica Blowout band foto

13 januari 2024
Groene Engel, Oss

Naast Izor, Troch en Toussaint wordt de band compleet gemaakt door:
Harm van Essen — gitaar/zang
Dirk Wagensveld — bas
Paolo de Stigter — drums/zang

Tekst: Jos Verhagen | Fotografie Marco van Rooijen – All Rights Reserved

De Harmonica Blowout brengt drie mondharmonica grootheden bij elkaar. Op initiatief van de Belgische mondharmonica virtuoos Steven Troch kruisen de Nederlander Thomas Toussaint en de Amerikaan Greg Izor de degens met Steven. In de gezellige Cafe setting van de groene Engel gingen de voetjes van de vloer. Het huiskamer gevoel van het optreden deed terug verlangen naar de friday bluesavonden die vroeger in de Groene Engel plaatsvonden, maar vanwege geluidsoverlast nu niet meer mogen. Ook nu moest het optreden om tien uur zijn afgelopen, en dat was jammer van het drietal had er zin in en zou makkelijk nog een uur hebben kunnen vullen.

Harmonica Blowout featuring Greg Izor + Steven Troch + Thomas Toussaint

 
Na een gezamenlijke aftrap waarin de geluidtechnicus alle drie de mondharmonica’s op elkaar kon afstellen was het Steven Troch die als eerste zijn solo bijdrage leverde. Zijn beheersing van het instrument wijkt wat af van wat Thomas en Greg, hij gebruikt zijn vingers op een manier om de geluiden te creëren, het was apart en mooi om te zien. Na de bluesy opener het verfijnde “The jinx is on me”, dit nummer is een heerlijke reggae tune, waarin Harm van Essen met zijn gitaar een machtig staaltje gitaar spel naar voren bracht. Naast de drie Mondharmonica virtuozen was ook zijn gitaarspel een genot om naar te luisteren. Hierna betrad Greg Izor het podium en gaven hij en Steven een vlammende uitvoering van Snooky Pryor’s “Shake your Boogie”. Niet dat ze elkaar probeerde af te troeven maar Greg en Steven zweepte elkaar op naar grote hoogte.

Harmonica Blowout featuring Greg Izor + Steven Troch + Thomas Toussaint

 
Na deze uitspatting was de solo beurt voor Greg Izor, die aftrapte met een slowblues waarbij de voetjes van de vloer kwamen. Deze slow blues is bij uitstek geschikt voor het nieuwe fenomeen de Blues dance waar Bluesmagazine al eerder over schreef( interview BluesShack). Het gaf Greg Izor de inspiratie om flink in de bus te blazen. Thomas Toussaint was de laatste die als solist optrad, en ondanks dat het drie mondharmonica spelers zijn, hebben zij allen een eigen stijlontwikkeld. Na een mooie uitvoering van Bobby ‘Blue’ Blands “I am not ashamed”, betrad Greg Izor wederom het podium om met Thomas zijn klassieker fourteen dollars in the bank mee te blazen. Dit nummer is en van de beste Nederlandse blues tracks, en het verhoogde de sfeer nog meer. Na een gezamenlijk slot en een toegift kwam er een eind aan een heerlijk avondje authentieke blues bij deze Harmonica blow out.

Fotoalbum Harmonica Blowout


Ook op Blues Magazine ...