govt4935.jpg

GOV’T MULE – De Melkweg, Amsterdam, 8 juli 2014

Tekst: Ton Kok / Foto’s: Audrey Vrolijk

Op het moment dat we de garderobe van De Melkweg binnenlopen, worden vanuit de zaal al de openingsklanken van “Hammer And Nails” onze richting op geslingerd. Ondanks de aangekondigde begintijd van 20.30 uur begint Gov’t Mule een half uurtje eerder. Geen probleem, het is rustig aan de bar, dus eerst een drankje om vervolgens het enige Nederlandse optreden van de 20 Years Strong  tour over ons heen te laten komen.

Pauzes tussen de nummers kent de groep nauwelijks en als vrijwel non stop worden de nummers de zaal in gevuurd. Een paar hoogtepunten van de eerste set zijn voor mij zeker “Game Face”, waar een stukje “Mountain Jam” in verwerkt zit, “Beautifully Broken” en “Thorazine Shuffle”. Met een af en toe behoorlijk laid back gehalte en hier en daar wat vleugjes latin en reggae wordt me door iemand ingefluisterd: ‘Hoog coffeeshop gehalte vanavond’. Kan zijn, maar Warren Haynes (gitaar/zang), Matt Abts (drums), Danny Louis (toetsen, gitaar, trombone, trompet) en Jorgen Carlsson (bas) zijn nauwelijks op een foutje te betrappen.

govt4943.jpg

Indrukwekkend om te zien hoe Warren de band vrijwel ongemerkt staat te dirigeren. Af en toe kijkt hij de bassist aan en speelt een loopje op de gitaar, waarna deze het naadloos overneemt en Warren zelf verder kan gaan met de solo die hij in gedachten heeft. Subtiele handgebaartjes en af en toe een toonsoort roepend, waarna de band moeiteloos omschakelt en de bandleader perfect blijft volgen.

govt5012.jpg

Is de eerste set dik in orde, pas in de tweede set komt de stoomtrein pas echt op gang. Bij “World Boss”/”The Shape I’m In” slaat de vlam pas goed in de pan. Ook ‘Stoop So Low’ (met Danny Louis ook op gitaar) en het laatste nummer van de reguliere show, Al Green’s “I’m A Ram” zijn absolute hoogtepunten. Ondanks het feit dat ook de tweede set ruim een uur duurt, kan het publiek er geen genoeg van krijgen. Een werkelijk schitterend “I’ll Be The One”, met daarin verwerkt een flink stuk “Blue Sky” bezorgt me nogmaals kippenvel en met Lou Reed’s “Walk On The Wild Side” komt er dan uiteindelijk, na twee uur en veertig minuten netto speeltijd een eind aan wederom een waanzinnig goed concert van Gov’t Mule.

Binnenkort is ook op BluesMagazine te lezen het interview dat Nineke Loedeman vooraf gaande aan het concert met Warren Haynes had.

Set 1
Hammer & Nails
Fool’s Moon
Game Face
Lively Up Yourself
Whisper In Your Soul
Silent Scream Part 2
Beautifully Broken
Thorazine Shuffle

Set 2
Left Coast Groovies
Trouble Every Day
World Boss
The Shape I’m In
Drums
Monkey Hill
Stoop So Low
Sco-Mule
I’m A Ram

Encore
I’ll Be The One
Walk On The Wild Side

govt4846BNW

govt4906BNW

govt4956BNW

 


Ook op Blues Magazine ...