DSC03515

Gov’t Mule
De Boerderij, Zoetermeer.
3 Mei 2015.

Tekst: Jaap Jansen / Foto’s: Paul Scholman.

De ‘world bosses’ van Gov’t Mule treden aan in de Boerderij. Het concert is, zoals verwacht was stijf uitverkocht. Opvallend was dat er ook veel Nederlandse muzikanten aanwezig waren bij dit optreden. Toch wel tekenend voor de status die Warren Haynes en de band in de loop der jaren hebben opgebouwd. Na het twintig-jarige jubileum van vorig jaar en een bijbehorende tour die de band ook in de Melkweg bracht, is het nu dus na op zaterdag in Groningen te hebben gespeeld, de beurt aan Zoetermeer.

Gov’t Mule werd in 1994 opgericht door Warren Haynes en Allen Woody als project naast werken bij The Allman Brothers. Woody is in augustus 2000 overleden. De band speelt een mix van diverse stijlen van southern rock, blues, rock en ook jazz invloeden. Ze hebben de laatste tijd veel nieuw werk uitgebracht, zoals: Dark Side of the Mule, Dub Side of the Mule, ScoMule een samenwerking met John Scofield en onlangs nog Stoned Side of the Mule met Rolling Stones covers.

De band zet heel sterk in met Steppin’ Lightly met de profetische zin; One of these days it’s gonna get better. Dit gold zeker voor het geluid dat in de eerste set van het concert niet geweldig was. In het tweede deel is dat aanmerkelijk beter geregeld. De baspartijen kwamen door als een brij en ook het zang geluid was niet optimaal. Dit kon de pret echter niet drukken in de zaal waar het opgekomen publiek erg enthousiast is.

DSC03401

Er werd een dwarsdoorsnede van het werk van Gov’t Mule gebracht op deze avond. Het knappe van Gov’t Mule is dat ieder optreden een andere setlist heeft. Zo komen er ook diverse verrassingen voor in de nummers die gespeeld worden: flarden van Money For Nothing van Dire Straits zijn te horen in Birth of the Mule en zo duikt Happy Together van The Turtles op in de Allman Brothers cover Kind of Bird. Dat werd luidkeels meegezongen door de aanwezigen. Ook het Warren Haynes solo nummer If Heartaches Were Nickels passeert de revue.

Minpuntje vindt ik wel dat er vrijwel geen contact was met het publiek. Het contact hield wel op met een enkele keer ‘How are you doin’’ en ‘Thank you’. Er werd gezegd dat Warren een beetje stemproblemen had en dan kan dat de oorzaak zijn geweest. Feit was wel dat er vooral in het eerste gedeelte veel instrumentale muziek te horen is. Dat is in dit geval zeker geen straf met dit stel topmuzikanten. De heerlijke solo’s van Warren Haynes, het solide bas werk van Jorgen Carlsson. Toetsenist Danny Louis die af en toe ook de gitaar ter hand nam en het strakke drummen van Matt Abts. Matt laat zijn kunnen ook nog zien in de traditionele drumsolo, voor sommigen het hoogtepunt van de avond voor anderen het moment voor een bezoekje aan het toilet.

Op de geluidsproblemen na in het begin van de show, die prima opgelost werden door de crew van de Boerderij (wat ook zeker gezegd mag worden, want in het tweede deel was het geluid weer ouderwets goed), kan ik toch spreken van een geslaagde avond. De band was misschien niet helemaal in topvorm, maar dan nog herbergt ze zoveel kwaliteit dat er volop genoten kan worden. Ook de lengte van de show mocht er wezen, want ruim twee uur spelen ( inclusief de toegift) is zeker de moeite waard voor een reis naar Zoetermeer. Aan de reacties van het publiek te merken was de avond zeer geslaagd en had het gerust nog wat langer mogen duren. Zeker na de toegiften met Come On In My Kitchen van Robert Johnson en de Hounddog Taylor cover Gonna Send You Back to Georgia!

Setlist
Set 1
1. Steppin’ Lightly.
2. Any Open Window.
3. Inside Outside Woman Blues # 3.
4. Game Face.
5. Banks of the Deep End.
6. Birth of the Mule.
7. Forsaken Saviour.
8. Kind of Bird.
Set 2
9. Scared to Live.
10. Funny Little Tragedy.
11. If Heartaches Were Nickels.
12. Painted Silver Light.
13. Drum solo.
14. Forever more.
15. Slackjaw Jezebel.
16. Hush.
Encore
17. Come on in My Kitchen.
18. Gonna Send You Back to Georgia.

Website: mule.net
facebook.com/govtmule
DSC03529

DSC03525


Ook op Blues Magazine ...