GABY MORENO
Patronaat Café, Haarlem
10 Februari 2011

Tekst Jeroen Bakker

Terwijl Dolorean, John Dear Mowing Club en Ben Weaver intrigerende teksten omzetten in mooie liedjes tijdens het Roots of Heaven Festival in de Grote Zaal, doet een 29-jarige Zuid-Amerikaanse met gitaar haar soundcheck in het Café. De bezoekers die na het avondje Roots nog even willen nagenieten kunnen dat het beste doen bij Gaby Moreno. De in Guatemala geboren singer/songwriter raakte op jonge leeftijd in de ban van Amerikaanse blues en soul waarna ze in 2001 naar Los Angeles verhuisde om van daaruit als muzikante naam te vestigen. Hoewel Moreno hier nog betrekkelijk onbekend is gebleven was haar muziek al eens te horen in populaire Amerikaanse series als Ghost Whisperer en MTV’s The Hills. Daarnaast verzorgde zij de optredens voorafgaand aan die van Tracy Chapman en Ani DiFranco tijdens tournees in de States. Het meest opzienbarend was wellicht de samenwerking met de legendarische Van Dyke Parks met wie ze belangrijke Panamerikaanse issues, waaronder o.a. immigratie, op muzikale wijze interpreteerde. Hoogtepunt hierbij is wel de uitvoering van Across The Borderline die zij samen vertolkten.

Gaby Moreno (promo)

Vanavond staat haar zojuist uitgebrachte debuut-album met elf zelfgeschreven nummers uiteraard centraal tijdens het optreden in het Café. De titel lijkt welhaast zeer toepasselijk gekozen. ‘Still The Unknown’ valt namelijk pas sinds kort in Nederland, o.a. in VPRO’s Luisterpaal, te beluisteren maar is al langer geleden tot stand gekomen. Drummer Jay Bellerose die onder meer in de band van Robert Plant en Alison Krauss speelde, produceerde het album. Hij is er vanavond niet bij maar Gaby’s partner Sebastian Aymann weet goed raad met deze taak. Tijdens het ingetogen werk maakt hij gebruik van de brushes maar in de wildere stukken houdt hij het eveneens spannend genoeg om de aandacht vast te houden. Toch is het vooral Moreno die de aandacht op zich gevestigd houdt. De zangeres is een innemende persoonlijkheid die toch meermaals een stevige stem laat klinken waarin een aardige dosis blues en soul schuilgaat. De set bestaat uit zowel Engels- als Spaanstalige nummers waarvan het Cubaanse ‘Quizas Quizas Quizas’, ooit door Nat King Cole vertolkt, voor sommigen de bekendste is en waarin Moreno zich van haar zwoele kant laat horen. Dezelfde sfeer herhaalt zich tijdens het jazzy ‘Amapola’ dat op het album te vinden is.

Leslie Lowe is een bassiste die zich niet alleen kenmerkt door haar bescheiden podium- presentatie maar ook door haar solide partijen die soms onopvallend maar toch steeds heel functioneel zijn. Een sterk voorbeeld hiervan is het uptempo ‘Greenhorne Man’. Arthur Braitsch speelt samen met Gaby alle gitaarpartijden maar gebruikt daarnaast allerlei ander grappig muzikaal speelgoed zoals de melodica, een blaas- en toetseninstrument dat in het toepasselijke ‘Mean Old Circus’ goed tot zijn recht komt. Naarmate de avond vordert lijkt zowel band als publiek zich wat meer comfortabel te voelen en wordt de sfeer zowaar uitbundig. ‘No Regrets’ zingt ze in de toegift. Wij hebben geen spijt van deze eerste kennismaking met de zangeres. De positieve respons na afloop van het optreden doet Moreno zichtbaar goed. Het ziet er naar uit dat deze avond zeker nog een vervolg gaat krijgen in Nederland.

Website Gaby Moreno : http://www.gaby-moreno.com/


Ook op Blues Magazine ...