Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout
Tivoli, Utrecht
19 November 2013

Tekst: Nineke Loedeman/ Foto’s: Marco van Rooijen
Meer foto’s, zie fotoalbum Walter Trout, Tivoli Utrecht 

Vanavond zijn we in Tivoli voor Walter Trout, die hier zijn Nederlandse tour aftrapt. Sinds begin jaren ‘80 heeft dit monumentale pand aan de Oudegracht zich ontwikkeld tot een professioneel poppodium. Helaas zal deze sfeervolle zaal verdwijnen als in 2014 het nieuwe Muziekpaleis haar deuren opent.

De tour bracht Walter onder andere naar Londen, waar hij op 15 November jl. de 2013 Classic Rock Album Award mocht uitreiken aan goede vriend, mentor en voormalig bandleider John Mayall voor diens “Beano” album uit 1966. Met de Eiffeltoren nog op zijn netvlies, is Walter vandaag met zijn band aanbeland in Tivoli. De geruchtenstroom over Walters gezondheid, is de laatste tijd erg verhevigd. Het cancelen van enkele gigs in zijn Luther’s Blues Tour, zorgde voor veel reacties bij bezorgde fans. Ook het verschijnen van foto’s van een sterk vermagerde Walter deed menigeen de schrik om het hart slaan. Volgens zijn website heeft Walter’s verleden van drank, drugs en feesten, hem nu ingehaald. Strenge doktersvoorschriften en meer rust gaan er nu voor zorgen dat Walter kan blijven doen wat hij altijd wil doen: de blues naar de mensen brengen.

Met een kleine 700 bezoekers is Tivoli heel prettig gevuld vanavond. Fans zijn uit iedere uithoek van het land gekomen, en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de verwachtingen wat hooggespannen zijn: “hoe gaat het met ‘m, en kan de inmiddels 62-jarige bluesrocker het nog?” Als Walter het podium oploopt gaat er een golf van opwinding door het publiek. Samen met zijn band, bestaande uit Rick Knapp op bas, Michael Leasure op drums en Sammy Avila op Hammond, gaat hij direct van start met een set van wat steviger werk. Al na een sterk “Hoochie Coochie Man” blijkt dat Walter noch aan stem noch aan gitaarvirtuositeit heeft ingeboet. Natuurlijk, zijn bewegingen zijn rustiger en zo nu en dan gaat hij erbij zitten.

Walter Trout

Walter Trout

Hij is wel de laatste om er ingewikkeld over te doen, getuige zijn eerlijke en enigszins rechttoe-rechttaan verklaring over zijn gezondheidssituatie: “I’m on an efficiënt diet, it’s called liverdamage!”  Een serieuze leveraandoening dus. Zijn remedie luidt “Come on over and Rock n Roll ! ” En dat gaan we zeker doen vanavond. Onder andere met een prachtige uitvoering van Luther Allison’s “Bad Love”, van Walters laatste album Luther’s Blues (2013), een tribute aan Walter’s vriend en mentor Luther Allison.

Even later draagt hij het wonderschone “Say Goodbye To The Blues” dan ook op aan Luther, met een werkelijk sublieme gitaarsolo met de voor Walter zo kenmerkende viooltonen die hij uit zijn gitaar tovert. Nadat hij zijn immer sterk spelende band heeft voorgesteld, gaan de mannen over in een heerlijk lange bluesjamsessie, waarbij Rick een gitaar(tje) ter hand neemt, tourmanager Andrew Elt de bassnaren geselt en Walter zijn bluesharp tevoorschijn pakt. De mannen geven ‘m van katoen en in het bijzonder Sammy, die een razend vette solo weggeeft op de toetsen van zijn Hammond. Zo spelen Walter en kornuiten een zeker 5 kwartier-durende strakke set, doorspekt met de cynische grapjes van Walter.

Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout

Nog even een (te korte) intense drumsolo van Michael en helaas is het dan alweer voorbij. De mannen komen graag terug voor de toegift, het publiek wil alleen maar meer horen. Walter reageert hierop met een emotionele hartekreet, want dat is ook het enige wat hij wil: spelen. Dat doen ze dan ook nog met een intens mooie “The Love That We Once Knew”. Het publiek hangt aan zijn lippen, deze uitvoering bezorgt kippenvel en prikogen bij mij. Dat publiek geniet, zuigt alles in zich op en geeft een bijna tastbare energie terug aan de band, en in het bijzonder aan Walter. Er hangt toch wel een heel bijzondere sfeer in Tivoli.

Dan vraagt Walter nog even om speciale aandacht voor de 2 Memberclub Jaap Kooijman en Ron Kok. Vanavond beleven ze hun 100e optreden van Walter Trout. Zij worden op het podium gevraagd en even in het zonnetje gezet! Wat ontroerend is om te zien. Daarna volgt afsluiter van deze bijzondere avond vol gemengde gevoelens, een te gekke “Going Down“, natuurlijk met die geweldige zangstrot van Andrew. Het publiek joelt en gilt mee. Er is geen twijfel, nog steeds brengt Walter Trout bluesrock van de bovenste plank, met een tomeloze passie. Walter bedankt zijn publiek, en wij bedanken Walter. We hebben genoten hier in Tivoli, toch keren we ietwat aangeslagen huiswaarts…

Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout

Walter Trout

Meer foto’s, zie fotoalbum Walter Trout, Tivoli Utrecht

Lees hier op BluesMagazine het interview met Walter Trout van mei jl.
Website artiest: http://www.waltertrout.com/

 


Ook op Blues Magazine ...