Erja Lyytinen

Erja Lyytinen – Bluescafe, Apeldoorn 6 november 2016

Verslag en filmpjes: William Lindner. Foto’s: Peter Vroon

Het was in  juni van dit jaar toen ik las dat de Amerikaanse  slide-gitarist Sonny Landreth slechts één concert in Europa gaf en en wel op het PuistoBlues 2016 Festival in Finland. Ik dacht toen gelijk als fan van de slide aan de Finse slide-gitariste Erja Lyytinen (die zelf ook een groot fan is van Sonny Landreth wist ze mij te vertellen). Een jam van Sonny en Erja was (nog ) niet te realiseren op het Finse festival, maar hij was in wel diep onder de indruk van haar (slide)gitaarspel. Hij schreef mij terug: “..I’ll keep an eye out for Erja,  I sure enjoyed her guitar skills. She’s obviously made a big name for herself. Things are going well for her and for good reason. ..”

Ik dacht aan de Wall of Fame in het Bluescafe in Apeldoorn waar een foto van tien jaar geleden hangt van een optreden van de RUF Bluescaravan waar Erja Lyytinen toen samen met Aynsley Lister en Ian Parker mee op tournee was . En ik dacht gelijk: ‘Het is weer eens tijd dat deze Finse Queen of the Slide komt optreden in het Bluescafe Apeldoorn.’ In een privébericht vroeg ik haar contact op te nemen met clubeigenaar Jan Kerseboom. En zie daar .. afgelopen zondagmiddag  stond  Erja Lyytinen na tien jaar weer op het podium van het Bluescafe in Apeldoorn en hoe!

Erja Lyytinen

Al bij het openingsnummer Slide storm / Spoonful werd haar visitekaartje afgegeven. Een fraai nummer doorspekt met een perfect portie slide. Tijdens het optreden werden verschillende nummers gespeeld van haar inmiddels meer dan tien uitgebrachte  albums, alsmede een aantal nummers van haar binnenkort uit te brengen nieuwe album.  De nummers Mississippi Callin als Lullaby en The Sky Is Crying (het fraaie intro Lullaby is opgedragen aan haar tweelingzonen) laten horen en zien waarom de Finse gitariste terecht in Europa de bijnaam ‘Finnish Slide Goddess ‘/ ‘Queen of The Slide’ heeft. Nummers met fraai uitgevoerd slide-gitaar spel.

Bij nummers zoals Black Ocean (een  nummer van haar binnenkort uit te brengen nieuwe album), het romantische nummer Change Of Season en haar spontaan meegezongen nieuwe single Stolen Hearts toont ze ook aan andere stijlen zonder een portie slide op een perfecte manier te beheersen.

7/11 ERJA LYYTINEN Band "Stolen Hearts" (New single) 6 nov. 2016 @ Bluescafe Apeldoorn NL

Bij nummers zoals Hand in Hand en Erja’s Contribution To Jazz is het weer genieten van een flink stuk  slide-gitaarspel.  Erja wandelde tijdens het nummer Erja’s Contribution To Jazz al spelend rond in het  Bluescafe, sloeg vervolgens een glas tequila (?)  in één keer achterover om vervolgens met het glas een portie slide te spelen. Waarbij ook haar bandleden toetsenist Antti  Ikola, bassist Juha Verona en  drummer Kai Jokiaho nog eens extra hun vaardigheden lieten horen en zien met een aantal prima solomomenten.  Met name toetsenist Antti Ikola genoot zichtbaar tijdens het optreden van het gebruik van de good old Hammond van het Bluescafe.

Uiteraard  vroeg het enthousiaste publiek om een toegift. Als uitsmijter van dit wervelende concert van Erja Lyytinen kon een uitvoering van Elmore James’ Dust My Broom niet uitblijven. Bij dit nummer ging het publiek massaal de vloer voor een dansje, waarbij alle bandleden nog eens alle muziekregisters opentrokken.

Erja Lyytinen

Het aanwezige publiek dat van heinde en verre op het optreden was afgekomen (onder meer uit Rotterdam en Eindhoven en Nijmegen) was na het concert van Erja Lyytinen en haar band enthousiast en unaniem in hun mening: niet meer tien jaar wachten; Erja Lyytinen en haar band moeten volgend jaar weer terugkomen in het Bluescafe Apeldoorn. En daar ziet het inderdaad naar uit. Hou de websites maar in de gaten.

Na het optreden in het Bluescafe is Erja Lyytinen weer uitgebreid on tour in Europa.  Na een succesvolle tour in Engeland is ze nu in Duitsland e.d. Zie haar website.

8/11 ERJA LYYTANEN 'Lullaby' & 'The Sky Is Crying' 6 nov. 2016 @ Bluescafe Apeldoorn NL

9/11 ERJA LYYTINEN Band "Erja's Contribution To Jazz" 6 nov. 2016 @ Bluescafe Apeldoorn NL


Ook op Blues Magazine ...