Concertverslag Eastside Rock & Bluesfestival, 5 april 2013, Nijmegen
Met Chivy and the BlueZicians, Sugar Boy and the Sinners, Bradley’s Circus en Old Boys Blues Network

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Jong, energiek en ontwapenend. Zo kan het gros van de bands op het 7e Eastside Rock & Bluesfestival 5 april in Nijmegen getypeerd worden.  Met krap 400 bezoekers minder druk dan vorig jaar, maar dat bood wél meer ruimte om te swingen. En geswingd werd er. Niet alleen door het publiek maar ook door de bands.

Een rustig begin is het als tegen 20 uur in de Foyer de eerste band van de avond Old Boys Blues Network aftrapt. Zowel het publiek – dat nog niet in grote getale aanwezig is – als de band moet nog even op stoom komen. Na een snelle bluesinstrumental als opener volgt The Thrill Is Gone waarbij de zang helaas overstemd wordt door een te harde gitaar. Gelukkig herpakt de band zich na een paar nummers en in de sets die volgen met prima covers van o.a. All Along The Watchtower, Need Your Love So Bad en Nobody Knows You When Your Down And Out.

Old Boys Blues Network is ontstaan na een memorial voor de helaas veel te vroeg overleden Ted Gerrits, zanger van o.a. Joint Venture en Blues Clinic. De band bestaat uit Paul van Gelderen (gitaar), Art Bouw (bas), André Hubregtse (drums), Jan van Lieshout (toetsen, Hammond) en Hans van Zoelen (zang). OBBN speelt een paar sets verspreid over de avond en doet ook de afterparty. Geen hele bijzondere groep, maar gewoon een lekker bandje dat je zo in een bruine kroeg ziet staan om vol enthousiasme de blues te spelen. Dat het gewaardeerd wordt blijkt uit dat de Foyer na elk optreden in de Grote Zaal weer volstroomt. Ik geef ze geen ongelijk. Een mooi uitzicht over het centrum van Nijmegen, biertje erbij en ondertussen luisteren naar blues.

Eastside Rock & Bluesfestival

Tegen half negen staat de eerste band op het hoofdpodium al trappelend van ongeduld in de startblokken. Chivy and the BlueZicians, afgekort CatB, bestaat uit de 19-jarige frontman en gitarist Chivy Khüles, de eveneens 19-jarige Thomas Kuijpers op bas en de 18-jarige Bob Kessels op drums. En óf ze uit de startblokken komen!  Energiek, stuiterend en bij tijd en wijle – vergeef me de uitdrukking – retesnel en –strak strooit de jonge band bijna achteloos breed uitgesponnen nummers en sterke riffs over het publiek uit en dat alles in een moordend tempo. CatB haalt zijn invloeden uit met name Stevie Ray Vaughan en dat is te merken aan de verschillende songs van Stevie in de set. Zo opent de band furieus met de cover Scuttle Buttin en is er een SRV-medley. Maar ook eigen werk komt aan bod zoals de song Payback Time.

Prachtig om te zien dat er weer een jonge band is die zich hartstochtelijk op de blues stort. Wie zei dat de blues niet meer leeft om gespeeld te worden door de jonge generatie? Technisch is het ook dik in orde. Chivy bewijst dat hij de fingertapping-techniek uitstekend onder controle heeft en ook Thomas en Bob  gooien er sterke ritmes uit die het geheel een vederlichte zwaarte meegeven. Knal er ook nog  iets bij dat ik soms mis bij de ‘grote’ bands – emotie en bezieling – en je hebt een optreden dat je stuiterend en swingend ondergaat. En het publiek slaat het geheel met verrukking gaande getuige de vele blije gezichten. En de band, hoe ervaart die het? De grote lach en pretoogjes op het gezicht van de bandleden die niet verdwijnen gedurende het optreden zegt alles.

Eastside Rock & Bluesfestival

Over nóg een jonge band gesproken: Sugar Boy & the Sinners brengen ook de zaal aan het dansen en swingen. De band is de vervanger van Saggy Dogs. Vorig jaar stond Sugar Boy in de kleinere Foyer; deze keer treden ze op in de Grote Zaal. Een signaal van hun ontwikkeling, want als er een band is met wie het snel is gegaan dan is het wel deze. De Boys bestaan sinds eind 2010 en hebben Boy Vielvoije (zang en bluesharp), Ronnie Guerin (guitaar), Vinnie Guerin (bas) en Frankie Duindam (drums) in de gelederen. Hoe snel is het gegaan? Heel. In de twee jaar na hun oprichting wonnen ze de Dutch Blues Challenge, speelde ze op de International Blues Challenge in Memphis, de European Blues Challenge in Toulouse en daarnaast ook op de podia van grote festivals.

Aan hun eerste cd wordt op dit moment gewerkt, maar het publiek kreeg vanavond al een boeiend voorproefje van de songs aangezien er vooral eigen werk werd gespeeld. Bad Habits, Yes I Know, Stop The Fussing, No More Doggin’ om er maar een paar uit te lichten laten duidelijk de muzikale ontwikkeling zien van de band. Waren het vorig jaar vooral covers die gespeeld werden, een jaar verder (en vele optredens) tonen een onmiskenbare groei aan. Sure, Sugar Boy put nog steeds uit het bluesverleden (You Were Wrong lijkt verdacht veel op I’ve Been Wrong van the Red Devils bijvoorbeeld), maar dat de band nu vooral met eigen werk op de planken staat is een ontwikkeling die niet gemist kan worden.

Eastside Rock & Bluesfestival

Ook muzikaal is er de grote sprong voorwaarts: de bandleden vinden elkaar  blindelings en klinken strakker dan ooit. Ze jutten niet alleen elkaar op maar ook het publiek. Come On Everybody verwordt tot een call-and-response tussen band en bezoekers en bij het laatste nummer Tramp eindigt Boy zelfs tussen het publiek dat daarmee de band niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk omarmt. Een warm, zwetend bad dit optreden dat je meer laat stuiteren dat tien blikjes Red Bull achter elkaar.

Bradley’s Circus is de laatste band van de avond in de Grote Zaal en bestaat inmiddels zeven jaar. De band tot nu toe een livecd uitgebracht en drie studiocd’s, waarvan de laatste – Kicking But Not High – net verschenen is. Bradley’s Circus bestaat uit zangeres en gitariste Mattanja Joy Bradley, Beewee Nederkoorn op drums, Joris Verbogt op Double Bass, André van den Boogaart op gitaar en Lidewij Veenhuis op bluesharp. Net als Mattanja Joy Bradley is ook Lidewij Veenhuis dit jaar genomineerd voor de Dutch Blues Awards. Bradley treedt zowel solo als met haar band op; zo was ze vorig jaar nog finaliste van De Beste Singer-Songwriter van Nederland.

Vanavond is het een stevig rockende set, met hier en daar wat gas terugnemend. De band brengt een aantal nummers van hun nieuwe cd, zoals het knallende Honey, het schurende 60 Minute Lover, het pijnlijke The Back Porch Of My Dreams en het overrompelende Taking Care Of Business. Maar ook ‘publiekslievelingen’ als Pussycat, Ghost Train 665, Singing To The Lord en Wasteland van de vorige cd’s worden niet vergeten. Gelukkig al vaker meegemaakt en elke keer ben ik weer onder de indruk van de krachtige stem van Mattanja Joy Bradley. Prachtig. Ook de rest van de band is dik in orde, hoewel het jammer is dat het geluid van de bluesharp nauwelijks te horen is.

Eastside Rock & Bluesfestival

Hoe goed Bradley’s Circus ook is, ik mis wat enthousiasme en energie in de zaal op het optreden. Enthousiasme dat groter was toen de vorige twee bands op het Grote Podium stonden. Kan aan het late tijdstip liggen (de band stopte om 1 uur ’s nachts), maar het ook liggen aan de overdonderende bak energie die zowel Sugar Boy and The Sinners als Chivy and the BlueZicians over de bezoekers uitstortten eerder de avond. Tegen zulke uitbarstingen van stuiterend muzikaal geweld is het wellicht lastig opboksen als laatste band. Wijsheid komt bijna altijd achterweg, maar ik denk dat het in dit geval beter was geweest om Sugar Boy en The Sinners als afsluiter te hebben gehad. Dan was Eastside Rock & Bluesfestival meer swingend geëindigd.

Al met al was Eastside Rock & Bluesfestival beter dan vorig jaar. Jong, energiek, ontwapenend en prachtig om te zien dat er nog volop jonge bands zijn die het bluestokje overnemen. Ook mooi om te zien dat er een gemêleerd gezelschap van jong tot oud deze avond in de Vereeniging te vinden was.

Jammer alleen van de bezoekersaantallen, maar dit is iets waar meer bluesfestivals mee te kampen hebben de laatste jaren. Komt het door de crisis? Misschien. Komt het door het woord ‘blues’ in de naam van het festival dat bezoekers afschrikt? Wellicht. Waar het niet aan ligt zijn de bands die optreden. Die stralen. Net zoals de bezoekers na afloop van dit festival.

Meer foto’s op: http://www.flickr.com/photos/p_okee/sets/72157633188825308
Binnenkort foto’s van het Eastside Rock & Bluesfestival 2013: http://picasaweb.google.com/ftpgun

Websites:
> www.eastside-bluesfestival.nl
> www.chivyandthebluezicians.nl
> www.sugarboyandthesinners.com
> www.bradleyscircus.com
> https://www.facebook.com/pages/Old-Boys-Blues-Network-OBBN/143268839104224

Eastside Rock & Bluesfestival

Eastside Rock & Bluesfestival

Eastside Rock & Bluesfestival

Eastside Rock & Bluesfestival

Eastside Rock & Bluesfestival GEDC0560


Ook op Blues Magazine ...