Eamonn McCormack live 2016

Eamonn McCormack
St. Louis Blues Tavern, Hardenberg
29 oktober 2016

Tekst en foto’s: Filip Heidinga

Hardenberg Swingt is een klein festival georganiseerd door de lokale horeca. Op zeven plekken spelen verschillende bands. St. Louis Blues Tavern heeft voor de avond een top act geprogrammeerd. Eamonn McCormack was eerder bekend onder zijn artiesten naam Samuel Eddy maar speelt intussen, met net zoveel succes, al jaren onder zijn eigen naam. Er is hier op Blues Magazine dan ook, terecht, al veel over hem geschreven. En volgend jaar februari of maart kunnen we een nieuw album van hem verwachten, zo vertelde Eamonn mij na het optreden. Eamonn McCormack wordt deze avond begeleid door bassist Michal Bandac, die ook vaak optreed met zijn eigen band: Moglo. Rob Meijran is luid en duidelijk te horen en slaat er hard oplos op zijn Brady Drums. “Rob is Dutch, so he’s loud and proud” grapt Michal na de show. Rob Meijran is vooral bekend van zijn optredens met Stoney Curtis en van Hendrix Alive Project. Een zeer ervaren band dus.

Eamonn McCormack live 2016

Eamonn McCormack live 2016

Als ik binnenkom wordt ik meteen enthousiast begroet door eigenaar Louis. Als een echte kroegbaas kent hij zijn klanten en maakt met iedereen even een praatje. “Eamonn is hier wel vaker geweest en of het nu druk is of niet, hij weet er altijd een feest van te maken. Hij is echt geweldig.” zo vertelt Louis. En ook deze avond maakt Eamonn er inderdaad weer een groot feest van. Ondertussen is de band nog druk bezig met de soundcheck en staan Eamonn en bassist Michal Bandac met hun rug naar de zaal. De band speelt volledig in zichzelf gericht een mooie en lange jam. Na de soundcheck gaat de band nog even weg, St. Louis Blues Tavern is dan nog bijna helemaal leeg. Maar daar komt snel verandering in, als Eamonn, Michal en Rob even later weer het podium opkomen is het al aardig druk. Tijdens het optreden blijven er mensen binnenkomen en als de band later op de avond aan de tweede set begint is het behoorlijk vol.

Eamonn McCormack live 2016

eamonnmccormack08

Eamonn begint de set zonder enige introductie. Hij loopt het podium op, pakt zijn gitaar en begint met spelen. Tussen de nummers door praat Eamonn vanavond weinig, het publiek komt meer voor de gezelligheid dan speciaal voor hem en dat voelt Eamonn goed aan. Na het optreden zegt Eamonn nog tegen mij: “I’m sorry, we played a lot of covers but that’s what the audience wanted.” En dat was ook zo. Veel mensen gaan deze avond van kroeg naar kroeg en blijven waar het gezellig is. Tijdens de eerste set worden nummers als Summertime Blues en Black Magic Woman dan ook enthousiast mee gezongen door het publiek. Tijdens Come On Down zingt, tot groot plezier van het publiek, nog een paar keer: “Come on down to Hardenberg” of in ieder geval iets wat erg klinkt als Hardenberg. Altijd leuk als een buitenlandse artiest de moeite neemt om een plaatsnaam uit te spreken. Ook in de tweede set komt tijdens het nummer Sweet Home Chicago Hardenberg nog even voorbij. Het nummer That’s Rock ‘N’ Roll sluit de eerste set af. De band neemt even pauze en mengt zich tussen het publiek. Als ik even met bassist Michal Bandac sta te praten vertelt hij mij dat ze niet met een setlist werken. “He just calls out which song is next. And if I can’t hear him, I just watch him like a hawk and try to follow him.” Eamonn speelt waar hij zin in heeft maar vooral wat het publiek wil horen.

Eamonn McCormack live 2016

Eamonn McCormack live 2016

De tweede set begint net als de eerste zonder introductie. Het is aan Eamonn’s gezicht te zien dat hij veel plezier heeft tijdens het spelen. Hij staat intussen voor een volle zaal maar toch loopt hij tijdens het eerste nummer even het publiek in. Het, vooral jonge, publiek gaat meteen voor hem aan de kant en begroet hem met veel enthousiasme. Later zal hij nog twee keer het publiek inlopen om daar een solo te spelen. De tweede keer dat hij het publiek inloopt is halverwege de tweede set en Eamonn neemt even de tijd om een lange solo te spelen terwijl hij aan de bar zit. Op het einde van de tweede set loopt Eamonn het erg enthousiaste publiek in en die krijgen hem zelfs zo ver om nog even met hun mee te dansen. Verder speelt Eamonn en de band vele covers tijdens de tweede set, onderandere: Whole Lotta Love, Cocaine en Shadow Play. Voor Shadow Play speelt hij nog Falsely Accused van zijn tweede album, waar Rory Gallagher indertijd op meespeelde. Eamonn wil de set afsluiten met het eerder genoemde Shadow Play maar het publiek is het daar niet mee eens. Voor de band zit er niks anders op dan een toegift te spelen: Sweet Home Hardenberg doet het hele publiek swingen. Na het nummer schreeuwt Eamonn “You wanna Rock ‘n’ Roll?” En dat hoeft hij geen twee keer te vragen. De feest stemming zit er goed in en Eamonn sluit af met een mooie ode aan Johnny Winter: Johnny B Goode. Drummer Rob Meijran heeft speciaal voor dit nummer een paar extra grote drumsticks meegenomen, die goed bij de feeststemming passen. Dansend met het publiek sluit Eamonn deze zeer geslaagde avond af.

Website Eamonn McCormack

Eamonn McCormack live 2016

Eamonn McCormack live 2016


Ook op Blues Magazine ...