DSC_8685-01_BM_Dry Riverbed Trio

Amsterdam BeatClub
met het Dry Riverbed Trio en Georgina Peach and the Savoys
9 juli 2020
Paradiso, Amsterdam

Nu het Corona virus enigszins onder controle is mag er voorzichtig weer gestart worden met evenementen. Paradiso is door de Amsterdam BeatClub omgebouwd in een nachtclub om haar 17th Anniversary Party te vieren. Het Dry Riverbed Trio en Georgina Peach and the Savoys verzorgen de livemuziek.

Tekst & Foto’s: Dirk van den Heuvel. Alle foto’s van de avond staan in het fotoalbum Amsterdam Beatclub. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Als om 20.00 uur de deuren opengaan regent het buiten maar druppelt Paradiso vol. Zo vol als mag met 200 gasten! Het is anders dan anders met tafeltjes en stoelen maar de sfeer is uitstekend. Een bijkomend voordeel is dat er geen wachttijden zijn bij de bar. Drankje halen en naar je tafeltje.

De Amsterdam BeatClub organiseert al zeventien jaar onder leiding van Ir. Vendermeulen vintage clubavonden op diverse locaties met deejays, a Go-Go danseressen en livemuziek. Donderdag 9 juli vierde de club haar zeventienjarig bestaan en de wens om er nog zeventien jaar mee door te gaan.

De avond wordt geopend door een deejay die de sfeer er direct inbrengt door een fijne selectie 7-inch vinyl uit de fifties en sixties op de pick-up te draaien. De a Go-Go danseressen The Barbarellas swingen erop los. Voor het publiek is het moeilijk om niet mee te mogen dansen.

DSC_8599-01_BM_Ir Vandermeulen

Voordat Ir. Vendermeulen de eerste live act aankondigt deelt hij goodies uit; hoodies, shirts, caps en elpees. Daarna neemt het Dordtse Dry Riverbed Trio the stage over. Na de recensie van hun album was ik zeer nieuwsgierig om Ronald Tilgenkamp (contrabas), Darryl Ciggaar (drums) en Dusty Ciggaar (gitaar) live te zien.

Dit is hun eerste optreden sinds de lockdown maar daar is weinig van te merken. Na het eerste nummer ‘Chained And Bound’ is de band op stoom en spelen ze een energieke set met minder country dan gebruikelijk om het zittende publiek actie te geven. De ritmesectie is strak maar toch swingend en dat is een uitstekende basis om gitarist Dusty te laten schitteren. Deze gitarist kan zo in het rijtje toppers uit Nederland. Naast gitaar spelen neemt hij samen met zijn broer de zang voor hun rekening. De band speelt hun dampende old school blues, rockabilly en een scheutje country in stijl en krijgen terecht alle handen op elkaar. Petje af voor het Dry Riverbed Trio, die je gewoon een keer moet gaan zien.

DSC_8779-01_BM_Dry Riverbed Trio

Setlist:
– Chained and bound
– Monkey
– Lonesome whistle F opbouw
– One bad stud
– Keep on playing
– Gone are the days
– Yoshi’s ride
– Georgia slop
– Guilty soul
– Breakup
– Sunset boogie (toegift)

Hierna gooit de deejay weer wat vinyl op de draaitafels en swingen The Barbarellas weer.

DCH_4671-01_BM_Barbarellas

De tweede live act is Georgina Peach and the Savoys. Cheri ‘Georgina Peach’ Addo is een powerhouse zangeres die begeleid wordt door een zeskoppige band. In de band treffen we ook Darryl Ciggaar op drums en Mikkel van der Meulen (a.k.a. Ir. Vendermeulen) op saxofoon aan. Daarnaast bestaat de band uit Jerome van Gasteren (gitaar), Jeroen van Zwijndrecht (toetsen), Mischa van Dalsen (mondharmonica) en Jan Vermeulen (bas).

Zodra het concert begint zit de sfeer er bij het publiek gelijk goed in ondanks dat het een paar nummers duurt voordat de band daarbij aanhaakt. Vanaf dat moment spelen ze een gewonnen wedstrijd met hun combinatie van soul en rhythm & blues. Het publiek wordt te enthousiast, staat op de stoelen, danst op de tafels en moet verzocht worden weer te gaan zitten. Jammer dat je dan weer herinnerd wordt aan de Corona tijd. Aan het eind van het concert showt Mikkel van der Meulen dat je ook op twee saxofoons tegelijk kunt spelen.

DSC_8896-01_BM_Georgina Peach

Setlist:
– Savoys (instrumental)
– Welcome tot he club
– Early times
– I’m on my way
– The lonely one
– I’ve got a feeling
– I’m living good
– Perfidia
– Palm of your hand
– Just a little bit
– God’s trying
– Money
– Honey hush (toegift)

Een heerlijke vintage avond in de poptempel met de meeste historie in Nederland. Geen betere plek om je feestje te vieren als Amsterdam beatclub. Gaat dit zien als je de kans hebt. Buiten worden we afgekoeld door regen maar vier uur fun zit in de pocket.

Na afloop heb ik de heren van Dry Riverbed Trio en organisator Ir. Vendermeulen een paar vragen gesteld.

DSC_8667-01_BM_Dry Riverbed Trio

Dry Riverbed Trio

Wat waren jullie verwachtingen voor de avond?
Na een tijd van niet kunnen optreden was het heel leuk en spannend om weer op te treden. Ook met de wetenschap dat Paradiso meestal staand publiek is en nu zittend, en beperkt tot 200 mensen was voor ons iets waar we ons moeilijk een voorstelling van konden maken.

Hoe is het bevallen?
De avond had een super fijne sfeer waarbij het zittend publiek en de aankleding en verlichting een nachtclub gevoel gaf en het een hele enthousiaste en fijne setting leverde om muziek te maken. De mensen vonden het ook fijn om na een tijd van geen live optredens bijwonen weer live muziek mee te maken en waren super enthousiast. Hierbij hulde aan de organisator Amsterdam BeatClub en Paradiso.

Hoelang is deze situatie houdbaar voor een artiest?
Zolang de 1,5 meter geldt en de podia niet hun volle capaciteit kunnen draaien zullen de lagere inkomsten bepalen wat de bands betaald krijgen. Hierbij verdienen muzikanten dus niet genoeg om echt van te leven. Na het beëindigen van de hulp aan de cultuursector zal door het niet kunnen vullen van de zalen en het niet genoeg kunnen verdienen voor levensonderhoud door muzikanten de gehele cultuursector onder druk komen te staan waarbij er ongetwijfeld podia en muzikanten andere opties moeten gaan zoeken.

Ir. Vendermeulen, organisator

Wat verwachtte je van deze avond?
Ik keek er erg naar uit om eindelijk weer een Amsterdam BeatClub avond te organiseren, dat werd wel weer eens tijd. Normaal doen we met Amsterdam BeatClub zo’n 20 events per jaar, maar dit jaar is alles anders.
Het was sowieso fijn om artiesten weer een podium te kunnen geven. Iedereen zit inmiddels behoorlijk op hete kolen. En een Amsterdam BeatClub verjaardagsfeestje in de grote zaal van Paradiso is natuurlijk nooit weg.

Hoe is het gegaan?
Erg goed, zowel de artiesten als het publiek hadden er enorm veel zin in! In verband met Covid-19 was de zaal ingericht als een ouderwetse nachtclub, met tafeltjes, kaarsen, stoelen en ruime gangpaden. Het was de bedoeling dat het publiek alleen opstond voor bar of toiletbezoek. Maar in de praktijk bleek dit natuurlijk een tikkie lastig, omdat men graag wilde dansen. Toen dit van de beveiliging niet tussen de tafels mocht, stond het publiek uiteindelijk op de tafels en stoelen te dansen.
Ik moest op een gegeven moment als zo’n typische jaren ’50 organisator het publiek nog tot rust manen, dat was best hilarisch eigenlijk.

Hoe lang is deze situatie houdbaar voor een organisator?
Dit is natuurlijk totaal onhoudbaar. Organisatoren, zalen, artiesten, technici, alles en iedereen wordt ongelooflijk hard getroffen en ik begrijp dat dit het begin nog maar is. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst van deze sector. Tegelijkertijd zal ik proberen evenementen te organiseren die in de nieuwe regelgeving passen. Want waar een wil is, is een weg.

DSC_9002-01_BM_Georgina Peach

DCH_4672-01_BM_Barbarellas

Meer foto’s van de avond staan in het fotoalbum Amsterdam Beatclub.


Ook op Blues Magazine ...