Dennis Kolen
Revolution of the Romantics Tour
Theater De Twee Hondjes, Hellevoetsluis
22 januari 2011

Dennis Kolen - Revolution of the Romantics Tour

Tekst : Jolanda Haanskorf

Afgelopen zaterdag mochten we weer genieten van heerlijke muziek. Americana van eigen bodem ! Dennis Kolen stond op de bühne van ‘Theater De Twee Hondjes’ in Hellevoetsluis. Fantastisch die theater tours ! Niet alleen de ambiance van het geheel, – want hoe gezellig een gig in de kroeg ook is – vooral de geluidstechniek in een theater doet artiesten helemaal tot hun recht komen. Deze maand was de release van Dennis’ nieuwe album ‘Revolution of the Romantics’ die op de voet gevolgd werd door een (theater-) tour… De titel van het album klinkt romantisch, en in zekere zin is dat het ook… Ontleend aan de herinneringen van de ouderlijke platenkast, met klassiekers van Jackson Browne, CSN&Y, Paul Simon, Dylan en The Eagles.. momenten van muzikale belevingen in het verleden waarin hij zich kon laten meevoeren naar een andere wereld. Alle nummers op het album heeft hij in een soort roes geschreven toen vorige winter zijn relatie na een lange periode op de klippen liep. Hij woonde weer alleen en met een fles wijn op tafel schreven de liedjes als het ware zichzelf, zo vertelde hij.. De rauwe demo’s heeft hij naar de bandleden gestuurd die het er meteen over eens waren dat de songs puur en rauw moesten blijven. Kort erna is de band de studio in gedoken om het hele album in één dag op te nemen. Zoals The Beatles in 1963 ‘Please Please Me’ in één dag hebben opgenomen. Puur en eerlijk ! En het resultaat mag er zeker zijn !! De eerst helft van het concert was vrij rustig (en daar werden we voor gewaarschuwd ;-)).. voornamelijk nummers van het nieuwe album. Prachtige teksten, over liefde, verdriet en verleden. Met hart en ziel gezongen. Wat me meteen opviel was dat Dennis zo ontzettend ‘gegroeid’ is. Als ik het optreden van vanavond vergelijk met de allereerste keer dat ik Dennis live hoorde (eind 2005, samen met Shane Alexander in ‘Het Paard van Troje’, zijn eerste solo optreden), kan ik niet anders dan hem de hemel in prijzen ! Was ik toen al diep onder de indruk van zijn werk (zijn eerste solo album ‘Jinx’ was net uit), in de loop der jaren heeft Dennis keihard gewerkt om zichzelf nog meer te verbeteren, en dat is helemaal gelukt !! Eind 2008 gaven Dennis Kolen en band een spetterende show in Bergen op Zoom met Ferry Langendijk op toetsen (fantastisch hoe die knul uit z’n dak kan gaan achter het keyboard !!) en een gastoptreden van Wies. Ik herinner het me nog zo goed :-)… Inmiddels heb ik Dennis 5x live gezien en elke keer is weer anders, dit laatste optreden was vooral ‘volwassen’ om het zo maar even te zeggen. Het jongensachtige is er vanaf, er staat hier een volwaardige band !! De eerste set werd afgesloten met het prachtige emotionele nummer ‘They Broke You Down’. Video …

Dennis Kolen - They broke you down (Official video)

Na de pauze kwamen een vijftal nummers van ‘Wild Oats’ aan bod en mijn favoriet van het album ‘Hard Road, Muddy Track’ > ‘Scotland Road’… de mondharmonica erbij.. ik heb stiekem even m’n ogen gesloten om er intens naar te luisteren. Bassist Wietse Zeedijk – al jaar en dag goede vriend van Dennis en bandlid vanaf het eerste uur – heeft bij een aantal nummers bewonderingswaardige harmony vocals geleverd. Petje af, wat klinkt dat goed ! Overige leden van de band waren Merijn Eugelink (toetsen), Maarten ‘Marty’ Ouweneel (gitaar), en Pepijn van den Boogaard (drums). Vijf personen, één team ! Heel goed !… want dat is ontzettend belangrijk.. een band moet een band zijn en niet een aantal muzikanten die elk hun eigen ding doen. Het was duidelijk te merken en te horen dat dat hier wel goed zit, samenwerking en respect voor elkaar.
Aan het einde van de show volgde een luid geklap en kwam Dennis terug het podium op.. blij dat hij nog verder kon ;-). Heerlijk om een muzikant zo te zien genieten van een live optreden. Een akoestisch ‘Baby Alaska’ volgde.. en langzaamaan volgde ook de rest van de band.. even nog een paar nummers… mooie covers als ‘Blackbird’ van The Beatles en Jim Croce’s ‘I’ll Have To Say I Love You In A Song’. Nogmaals een buiginkje en de eerder overhandigde bossen bloemen deden voor de gein nog een keer de ronde.. Leuk ! Het publiek ging met een brede glimlach de theaterzaal uit. Dennis en band, bedankt voor een geweldige avond. Graag tot de volgende keer !

Tot slot voor fans èn nieuwsgierig geworden lezers:
A.s. dinsdag – 1 februari 2011 – is Dennis Kolen LIVE bij ‘De Wereld Draait Door -..
Ga dus vooral een avondje bankhangen; zeer de moeite waard !!

Website artiest : http://www.myspace.com/denniskolen / http://www.denniskolen.nl


Ook op Blues Magazine ...