IMG_2779

Benefietconcert Dutch Blues Foundation
Robbert Vossen – Peter Struijk
Sugar Boy & The Sinners
De Kletskop, Asch
11 Januari 2013

Tekst en foto’s: Bert Lek
Voor meer foto’s zie fotoalbum Bert

Om hun reis naar Memphis te bekostigen geven het duo Robbert Vossen, zang, gitaar en mondharmonica en gitarist Peter Struijk samen met de groep Sugar Boy & The Sinners een concert in de Kletskop te Asch. Beide winnaars van de Dutch Blues Challenge zijn vrijdag 11 januari jl. neergestreken in de Betuwe.

Met alle respect voor het echtpaar, dat de Kletskop leidt, maar de winnaars verdienen een betere locatie. Zij horen in de kleine zaal (200 mensen) van Paradiso te staan. Gezien de goede contacten, die enkele bestuursleden van de Dutch Blues Foundation met de hoofdstedelijke poptempel hebben, moet dat zeker volgend jaar lukken. Bovendien staat het ook goed op de conditiestaat van een band. Let op verder bijna niets dan goeds over de Kletskop. Een zeer schappelijke prijs voor een pilsje (1.95), uitstekende en vlotte bediening en de gastheer gaat een paar keer rond met lekkere borrelhapjes. De Kletskop heeft één groot nadeel. De grote vierkante paal van glas in het midden van de zaak belemmert veel mensen het gezicht op het kleine podium.

Terug naar waar ik voor gekomen ben. Rond 21.00 uur trappen Fossen en Struijk af. (Volgens de website van de Kletskop pas om 21.30 uur en van de DBF 21.00 uur.)

Wie Fossen een beetje kent, weet wat hem te wachten staat. Een heerlijke set onversneden Chicago blues. Hij heeft een prachtige warme, donkere stem. Fossen speelt redelijk gitaar en blaast zijn partij mee op de harmonica. De invulling komt van Struijk. Wat een geweldige gitarist is hij toch. Hij beheerst alles. Mooi zacht ingetogen, wild slide spelend, zeg het maar. Dus echt smullen geblazen voor de ruim zeventig aanwezigen, die uit alle delen van het land gekomen zijn.

IMG_2854

Na een uur is het tijd voor de jonge honden van The Sinners. Ik heb er veel over gehoord, positieve, maar ook negatieve geluiden. Na een paar nummers heb ik mijn oordeel klaar. Een uitstekende band met een goede podium uitstraling. Goed, het is niet allemaal down-home blues, maar ook een vette knipoog naar de rock & roll en rockabilly. Misschien dat ze in het conservatieve Amerika niet zulke hoge ogen zullen gooien. Maar vanavond is het top. De Haagse bluesmafia slaat aan het dansen en als je dat voor elkaar krijgt ben je een topband. (Waar zijn trouwens de Tielse bluesmaffiosi?)

Dan denk je dat het afgelopen is. Mis. Frankie Duindam blijft achter zijn drumkit zitten. Hij vervangt Eduard Nijenhuis, die ziek is. Robbert Fossen, Peter Struijk en bassist Jan Markus springen op het podium. Dus hebben we nu de Fossen-Struijk band op het podium staan. Alleen gaat het geluid weer een stukje verder naar de tien op de mengtafel. Nu komen de meer stevige Windy-City nummers langs. Struijk gaat met zijn slide solo nog een stapje dieper en haalt echt alles uit zijn tenen in o.a. Walking Down Broadway. Met een geweldige uitvoering van Rock Me Baby komt er een einde aan de set.

IMG_2827

Weer worden de toeschouwers op het verkeerde been gezet. Sugar Boy and The Sinners komen terug voor een tweede set. Dat is jammer voor hen. Veel mensen verlaten de Kletskop. Tenslotte moeten ze vaak een flink stuk rijden. Voor een afgeslankte zaal, zakt het optreden van de band even in. Vrij snel hervatten zij zich en komt er alsnog een mooie finale. Alle USA deelnemers gaan met de overgebleven bezoekers op de foto. Een heerlijke muziekavond en als het aan de Kletskop ligt, krijgt dit een vervolg. Men wil er de iedere tweede vrijdag van de maand een bluesavond organiseren.

http://www.robbertfossen.nl/

http://www.sugarboyandthesinners.com/
http://www.dutchbluesfoundation.com/


Ook op Blues Magazine ...