Dana Fuchs band
Support: Big Bo
5 februari 2011
Locatie: Noviteit Monster/Blues aan Zee

Dana Fuchs Band

Tekst : Hananja Verduyn
Foto’s : Marco van Rooijen (genomen een dag later in De Bosuil te Weert)

Na het beluisteren van Dana’s nieuwe cd Love to Beg, (zie recensie) ging ik de volgende dag naar Monster, waar stichting Blues aan Zee de Dana Fuchs Band op het programma had staan.
Deze stichting had een feestje te vieren. Het 10 jarig lustrum.
Ik werd heel hartelijk welkom geheten door de mensen van de stichting Blues aan Zee.
Frits Krieg heeft mij wat achtergrond informatie gegeven over de stichting en de locatie, en ik kreeg ook een rondleiding.
In de periode van tien jaar Blues aan Zee hebben heel wat uitstekende muzikanten op het Monsterse podium gestaan. 
Ik noem er enkele: Jan Akkerman, Cuby & the Blizzards, Thijs van Leer, Ana Popovic, Oberg, Ligtnin’Guy, Bas Paardekoper, Twelve Bar Blues. En vanavond dus Dana Fuchs. Met Big Bo als support.

Big Bo blijkt een blues artiest in hart en nieren. Hij speelt akoestische Delta- en Ragtime blues op een gepassioneerde en doorleefde manier. Het was een solo optreden, waar ik erg veel bewondering voor had. Zijn spel raakt je, maar ook omdat hij daar toch maar in zijn eentje prachtige “oude” blues speelde terwijl het publiek om hem heen ijverig door kletste.

Dana Fuchs Band

Dana Fuchs Band

Uiteindelijk was iedereen binnen. Alle 350 plaatsen waren verkocht, en rond de klok van elf werd er door de organisatie champagne uitgedeeld en kwam daar toch eindelijk de band op.
Ze opende met de titelsong van het nieuwe album “Love to Beg”.
Vanaf het begin was duidelijk dat er geluidsproblemen waren. Dat was bij de soundcheck ook al te merken. Later vertelde men mij dat eerder die dag de geluidsinstallatie was gestolen, ze her en der spullen vandaan hebben moeten halen, wat dus de nodige problemen gaf. Maar Dana bleef gelukkig lachen en opgewekt en ook het publiek bleef relaxt. Maar aan de setlist werd mede daardoor niet meer gehouden, en werden er nummers gespeeld zoals het uitkwam. Ook het publiek werd gevraagd wat ze wilden horen. Deze tour draagt Dana op aan haar overleden zus, maar ook aan haar broer “Bible Baby Don”die aan een terminale aandoening lijd.
Natuurlijk werd de zaal een “Church of Love” en was Dana weer gul met het geven van omhelzingen aan het publiek.
Blues, Gospel, Soul, het maakt Dana niet uit. Ze voelt zich thuis in deze genres.
Ik was erg nieuwsgierig naar de live uitvoering van de Otis Redding cover I’ve Been Loving You Too Long. De studio uitvoering vond ik qua passie wat tegen vallen, maar de live uitvoering van die avond maakte het weer helemaal goed. Het was pas de eerste of tweede keer dat ze dit nummer live ten gehore bracht, dus ze moest even voor een tweede keer inzetten, maar het werd prachtig, hartbrekend neergezet.
Al met al een geweldige avond, waar geweldig op los werd geïmproviseerd, maar zoals dat werd gedaan getuigde van grote klasse.
De band had een nieuwe drummer, die met trots door Dana werd voorgesteld, Tom Curiano.
Ook was Walter Latupeirissa, de Nederlandse bassist weer van de partij. En natuurlijk werd Dana weer fanatiek bijgestaan door Jon Diamond.
Na afloop was er gelegenheid om de nieuwe cd aan te schaffen en te laten signeren.
Ook de organisatie, de mensen van Blues aan Zee, een groot compliment zoals ze de gasten hebben ontvangen.
Het verheugde me te vernemen dat Dana weer op 2 december van dit jaar terug is in Nederland, waar zij dan zal optreden in de Boerderij, Zoetermeer (zie concertagenda).

Dana Fuchs Band

Dana Fuchs Band

Dana Fuchs Band

Website Dana Fuchs : www.danafuchs.com


Ook op Blues Magazine ...