Culemborg Blues Night 2018

Zaterdag 27 januari is het weer zover: Culemborg Blues Night, het kleine midwinter broertje van Culemborg Blues staat weer voor de deur. Deze 13e Culemborg Blues Night vindt plaats in het Event Center te Culemborg. Op de affiche staan de heren van The Kings Rhythm Crew Ft. Jon Amor & Matt Taylor en de Leif de Leeuw Band. Niet verkeerd lijkt me.

We zijn ook reuze benieuwd naar het nieuwe project “The KING’S RHYTHM CREW featuring”, een project van Ruud Weber, Fokke de Jong en Govert van der Kolm, niet onbekend in de Nederblueswereld lijkt me. De heren besloten namelijk om, naast hun thuisbasis “King Of The World”, een project op te zetten om te kunnen spelen met vrienden en helden uit de internationale bluesscene.

Op dus naar de Betuwe, naar Culemborg. Het Event Center komt mij bekend voor, jáááren geleden was ik hier al eens voor een concert van de toen in Nederland nog relatief onbekende Henrik Freischlader Band. Ondanks het prima concert, was het pand toen een wat saaie bedoening. Inmiddels is de sfeer en aankleding van het Event Center een stuk gezelliger!

Tekst: Nineke Loedeman / Foto’s en video’s: Edwin Birkhoff
(Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Edwin en ik lopen klokslag 20.00 uur binnen en het is nog rustig in de zaal. Maar binnen een uur stroomt de zaal lekker vol en om 21.00 uur klimt mr. Culemborg Blues John van Empel het podium op om ons allen welkom te heten. Hij komt ook met een minder leuke mededeling: Jon Amor moet helaas vanavond wegens ziekte verstek laten gaan. Het goede nieuws is dat Jon’s plaats wordt ingenomen door de Britse Sean Webster! Dat gaat dus vast goed komen en John kondigt aansluitend de Leif de Leeuw Band aan.

Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van de Leif de Leeuw band, won al tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award én werd in 2016 door de lezers van het blad ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. De Leif de Leeuw Band is een uiterst veelzijdige band, die allang geen uitgebreide introductie meer behoeft.

Het kwartet bestaat naast Leif de Leeuw (gitaar), uit Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Britt Jansen (gitaar en vocals). Eind oktober 2017 kwam het goed ontvangen album ‘Until Better Times’ (lees de recensie hier) uit, waarmee nu ook de internationale podia bestormd worden.

Vanavond zet de band een hele toffe, pittige set van eigen werk neer, met hier en daar een enkele cover. Boris Oud en Tim Koning zijn een strakke ritme-tandem en leggen een uitstekende basis voor zangeres Britt en gitaarkanon Leif. We horen een mooie mix van stevige rock, zinderende blues en fijne southern rock. Vooral de invloeden van The Allman Brothers Band zijn nadrukkelijk aanwezig en dat ligt me wel. Een vaak gespeelde cover is ook hier Little Wing van Jimi Hendrix, die prachtig door Britt gezongen wordt. Maar ook het prima baswerk mag genoemd worden.

Ook het rockende nummer Until Better Times, titeltrack van het laatste album, laat een hele goede indruk achter, met vooral dat schitterende (slide) gitaarspel van Leif en weer de krachtige stem van Britt. De prettig uitgevoerde afsluiter Whipping Post, inclusief funky bassolo en flitsende drumsolo, gaat naadloos over in Hocus Pocus en na het enthousiast meeklappen van het publiek komt hiermee een eind aan een uitstekend optreden! Het moet gezegd, deze band blijft alsmaar groeien!

Zoals eerder genoemd, we zijn reuze benieuwd naar The King’s Rhythm Crew, die bestaat uit Ruud Weber (bas, lead zang), Fokke de Jong (drums, backing vocals) en Govert van der Kolm (toetsen, backing vocals). Een nieuw project, waarvoor de heren collega muzikanten uitnodigen om met hen een of meerdere avonden te spelen. Natuurlijk met de muziek van zowel die gasten als van de Crew.

Een erg leuk initiatief, waarbij men toch wel voor aangename verrassingen kan komen te staan. “Vette ruige roots muziek met drie leadzangers, twee top gitaristen, een scheurende Hammond, veel backing vocals en vooral veel liefde voor (blues)muziek” luidt het devies voor vanavond!

De eerste line-up in dit concept zou dus ”The King’s Rhythm Crew ft. Jon Amor and Matt Taylor” zijn. Nadat bekend werd dat Jon té ziek zou zijn voor deze optredens, is men hals over kop op zoek gegaan naar een waardige vervanger. Die is gelukkig gevonden in de persoon van Sean Webster.

Het werd vervolgens nog even flink aanpoten voor álle heren, want ineens moesten op zéér korte termijn weer enkele andere songs ingestudeerd worden, dan oorspronkelijk op de planning stonden.
Dat dat gelukt is kan vanavond met zekerheid gesteld worden: er staan tenslotte stuk voor stuk professionele, klasse muzikanten op dat podium. Die naast hun muzikale capaciteiten ook nog eens vreselijk veel plezier hebben! Een genot om naar te kijken en te luisteren!

Matt Taylor is een veelzijdig gitarist, songwriter en producer, die als begeleider van oneindig veel artiesten als Long John Baldry, Snowy White en Robert Cray de wereld is over gegaan. Ook toerde hij regelmatig met zijn eigen band The Motives en heel recent nog met The Boom Band, waarvan hij een van de oprichters is, door Nederland. Met die laatste band beklom Matt het podium van Ribs & Blues 2014 en Flirting With The Blues 2015.
Na een lange rit vanuit Groot Brittannië staat hij vanavond te popelen om met dit collectief hier in Nederland aan het werk te gaan.

Matt heeft meerdere albums op zijn naam staan en zit nu volop in het afrondingsproces van een nieuw album. Hij draait zijn hand niet om voor nieuwe én vernieuwende uitdagingen. Luister maar eens naar onderstaand Leap Of Faith.

Zijn karakteristieke gitaarspel is altijd puntig en een bijzonder genot om naar te luisteren.

Sean Webster weet je te beroeren met zijn warme, rauwe stem en zijn vlammende gitaarspel, wat misschien nog wel het best tot zijn recht komt tijdens verschroeiende slowbluesnummers. De hardwerkende Brit staat aan de vooravond van een uitgebreide toer door het Verenigd Koninkrijk, waarbij zijn nieuwste album ‘Leave Your Heart At The Door'(lees de recensie hier) gepresenteerd wordt.

Respect voor de manier waarop ook Sean zich in hele korte tijd de muziek van zowel Matt als van de Rhythm Crew eigen heeft gemaakt. Je zou zweren dat de mannen al veel vaker met elkaar hebben gespeeld. Dat is dus niet zo en wat hier gepresteerd wordt is op zich al een groot compliment waard. Tezamen zet dit illustere gezelschap hier in Culemborg een gemêleerde verzameling van stuk voor stuk top nummers neer, waar menig bezoeker op meedeint cq. meeswingt.

Hier staan stuk voor stuk topmuzikanten, die elkaar in deze combinatie aanvullen, uitdagen en bevestigen. Fokke en Ruud, die de nummers strak ondersteunen en aan elkaar breien, doen dat op zó’n swingende wijze dat stilstaan simpelweg geen optie is. En wat te denken van drie sterke vocalen en maar liefst vijf goede backingvocalisten!

King of Keys Govert completeert het geheel met zijn virtuoze toetsenwerk en Sean en Matt laten hun gitaren exploderen. Er is veel spelplezier en er is respect voor elkaar, prachtig om te zien.

Wat een gaaf concept is dit vanavond gebleken en de Crew heeft het plan opgevat dit veel vaker op touw te zetten. Zo volgen in april nog optredens met JB Meijers, en hopelijk vele meer. Houd hun Facebookpagina (en de Blues Magazine concert agenda) in de gaten!

Het is uiteindelijk toch nog een latertje geworden, maar oh wat was dat een heerlijk avondje, vol met retegoede muziek! Het publiek heeft genoten en gaat voldaan naar huis. Volgende keer wel wat minder kletsen mensen! (De verafschuwde ‘Dutch Disease‘ tierde welig, helaas.)

We bedanken de organisatie en kijken nu al uit naar een jubilerend Culemborg Blues 2018 op 24 & 25 augustus, waarbij de zojuist aangekondigde hoofdact niemand minder dan The Devon Allman Project is!

Tot slot: Jon Amor, get well soon!


Ook op Blues Magazine ...