Foto Concertverslag: The Cinelli Brothers - Mystiek Theater, Enschede 19 Februari 2023

The Cinelli Brothers – Mystiek Theater, Enschede 19 februari 2023

De band rondom Marco en Alessandro Cinelli heeft inmiddels ook in Nederland in korte tijd een hele grote schare fans ingelijfd. Overal waar ze komen is het een feest van gepassioneerde muzikaliteit. De stijl is uitermate fris en fruitig en bevat funk, boogie, jazz, soul en alle facetten van de blues. De band bestaat al jaren in verschillende samenstellingen en heeft ook al enkele albums uitgebracht. De grote doorbraak moest simpelweg wel volgen.

Na drie jaar op rij genomineerd te zijn geweest voor een British Blues Award was het in 2022 dan toch eindelijk raak! De band werd vervolgens uitgezonden naar de International Blues Challenge in Memphis (24-28 Januari 2023). Het viertal bereikte in sneltreinvaart de kwartfinales, denderde door naar de halve finales en kwam uiteindelijk in de finales terecht waarna ze nummer 2 zijn geworden! Het is de eerste keer dat een Britse band zo’n hoge rang in die competitie heeft bereikt. Het visitekaartje wat ze daar af gaven zorgde voor ontzettend veel internationale waardering en de optredens stromen binnen.

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman. Alle foto’s zijn te vinden in het album The Cinelli Brothers. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

The Cinelli Brothers

Met The Cinelli Brothers heeft het team van de Nix weer een klasse act weten te programmeren en we staan dan ook voor een uitverkocht Mystiek Theater. Rijkelijk verlaat arriveert de band in het pand maar na een korte opbouw, soundcheck en omkleden betreedt de band dan toch nog vlot het podium.

De band bestaat uit Tom Julian – Jones (zang, gitaar en mondharmonica), Stephen Giry (zang, gitaar basgitaar), Marco Cinelli (zang, gitaar en toetsen) en Alessandro Cinelli (drums en zang). Alle vier zijn het multi-instrumentalisten die tijdens het optreden dan ook van instrumenten wisselen! Daarnaast hebben ze allemaal uitstekende stemmen die geweldig bij elkaar kleuren. De koortjes klinken gewoonweg fantastisch.

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

De eerste set wordt redelijk rustig geopend met de slow blues Save Me. Het tweede nummer No Place for Me heeft een ietwat droevige ondertoon. De gospel is doordrenkt van indringende emoties en wordt gezongen met schitterende vocalen van alle vier de mannen. Ook het groovy Met A Woman wordt gekenmerkt door die fantastische samenzang. Daarna wordt het tempo steeds meer opgevoerd en wat volgt zijn twee vlammende sets vol energie!

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

Luister eens goed naar het mooie Grandchildren Of The Blues waarin de band een ode brengt aan de oude blueslegendes. De sfeer zit er al snel volledig in en liefhebbers weten, dit gaat bal worden! De eerste passen op de dansvloer voor het podium zijn reeds gezet.

De, overigens fantastisch geklede, mannen hebben zichtbaar plezier in wat ze hier doen. Tussendoor wordt door Marco alles heerlijk aan elkaar gekletst met een smeuïg mediterraan accent en naar mijn mening klinkt dat altijd erg sexy. Hij kletst ook een lekker mondje Nederlands. Niet gek, hij heeft tenslotte, jaren geleden, aardig wat tijd doorgebracht in Groningen met zijn toenmalige band Growlin’ Love & Pain, een Italiaans/Groningse driemansformatie.

We horen veel eigen nummers maar ook veel covers en de eerste cover vanmiddag is JJ Cale’s Call Me The Breeze, gevolgd door een onweerstaanbare en lange Love Disease van Paul Butterfield.

The Cinelli Brothers

Hun unieke performance is werkelijk subliem en is uitermate aanstekelijk. Dansbaar en opzwepend, just how we like it! Er gebeurt van alles op het kleine podium, er wordt gelachen, gesprongen, geswingd en er wordt veel onderling gewisseld van instrument.

The Cinelli Brothers

Na een korte pauze gaat het tempo nog meer omhoog en de aanwezigen drommen rondom het podium om vooral maar niets te missen, en om natuurlijk te dansen!

The Cinelli Brothers

The Fabulous Thunderbirds cover knalt er lekker in, net als de slowblues The Last Cigarette dat over een verloren liefde gaat. Een onderwerp waar al vele mooie songs over geschreven zijn. 

The Cinelli Brothers - A Million Miles Away - Mystiek Theater, Enschede February 19, 2023

Stephen Giry ruilt zijn basgitaar dan in voor zijn Fender en speelt en zingt een heerlijke uitvoering van Rory Gallagher’s A Million Miles Away. Het geeft me toch echt wel kippenvel zoals zij dat doen!

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

Marco bespeelt naast zijn gitaar ook een uitstekende partij toetsen. Weliswaar zit hij iets verscholen in een donkere hoek van het podium maar zijn goede spel is zeer prominent aanwezig. Dat komt ook erg goed tot zijn recht in het stuwende So Far So Good.

Een nieuw nummer dat de band vandaag voor ons speelt is Ry Cooder’s The Very Thing That Makes You Rich (Makes You Poor). Wat een geweldig swingende interpretatie van dit machtige nummer. Geweldige zang van Tom, gillende gitaren en Marco die zich helemaal uitleeft op zijn toetsen.

Mama Don’t Like You is een heule vette boogie dat gaat over de verstandhouding met je schoonmoeder. Vol vlammend gitaarwerk en stampende ritmes! En natuurlijk kan ook het uptempo Choo Ma Gum niet ontbreken, een uitermate catchy nummer dat met een mooie anekdote wordt aangekondigd door Marco.

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

Who Do You Love stampt en rolt en klinkt erg vet met die geweldige mondharmonica van Tom. Het pittige nummer wordt afgesloten met een spetterende drumsolo van Alessandro dat het startschot is voor de gehele band om te soleren. De mannen blijven eigenlijk maar doorgaan maar zullen toch een keer echt moeten afsluiten en doen dat met een toegift in de vorm van het AC/DC nummer Rocker dat naadloos overgaat in Chuck Berry’s C’est La Vie! Dit is pure Rock ‘n’ Roll baby! Daarna is de koek echt op! Man, wat een energie!

The Cinelli Brothers

Het publiek heeft een ongelooflijk heerlijke middag gehad met muziek gespeeld vanuit het hart. En dat is altijd zoals het moet. Deze vier ras entertainers verdienen de grote podia want van deze intense muzikaliteit en dit enthousiasme moeten zoveel mogelijk mensen kunnen genieten. Goed voor de mentale gesteldheid.

Website The Cinelli Brothers

N.B. In een kort gesprek vertelt Stephen dat het doel van The Cinelli Brothers is om juist ook een jong publiek te bereiken met hun muziek. Om de oorsprong van (blues)muziek te laten horen. En om te pleiten voor een nieuwe generatie gepassioneerde muzikanten die de liefde delen voor blues, soul, R&B en de echte authentieke klanken van de blues.  Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens! 

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers

The Cinelli Brothers


Ook op Blues Magazine ...