Chivy & The Bluezicians

Chivy & The BlueZicians, ’T Vermaeck, Rijen 9 Maart 2014

Tekst/foto’s Bert Lek. Meer foto’s Bert Lek.

Het is voor de twintig-jarige Chivy Kuhles afgelopen zondag zijn eerste comeback. In oktober 2013 gaf Chivy zijn laatste concert. Problemen met zijn bassist noopte hem om te stoppen met optreden en helemaal opnieuw te beginnen. Na verloop van tijd heeft hij de juiste mensen gevonden in Ron Vaes op drums en Miesj Trines op bas en daarna is het stug oefenen voor dit bluesrock-trio.

‘T Vermaeck in Rijen heeft de primeur. Onder het toeziend oog van zijn vader, die alles filmt, zijn moeder en zijn vriendin en 75 andere bezoekers begint Chivy aan zijn eerste set van anderhalf uur. Het wordt een mengeling van eigen werk met o.a. “Old Man Blues” en “Moore On My Mind”, een prima instrumentale ode aan Gary Moore en klassiekers zoals Hendrix’s “The Wind Cries Mary”, een medley van Stevie Ray Vaughn-nummers en “Oh Pretty Woman” van Gary Moore. Gelukkig speelt Chivy deze nummers niet klakkeloos na, maar geeft er zijn eigen draai aan op zijn Fender Stratocaster. Vingervlugge loopjes, snelle wendingen, die je van een goede gitarist mag verwachten.

Chivy & The Bluezicians

In het begin mist hij een beetje wedstrijdritme, zoals dat in voetbaltaal heet van iemand die een paar maanden niet gespeeld heeft voor publiek en dat gevoel heb ik ook bij zijn eerste set. Het is af en toe iets te geforceerd. Ook vallen er stiltes na een nummer en weet hij nog niet het publiek er bij te betrekken. (Er wordt weer onwijs veel gekletst aan bepaalde tafels) Bij het laatste nummer van zijn eerste set “Third Stone From The Sun” valt alles goed en een van de moeilijkste Hendrix nummers (van zijn tweede album Axis: “Bold As Love”) wordt geweldig neergezet. Allerlei ander songs worden ter plekke in dit nummer verweven. Na ruim tien minuten is het tijd om even op adem te komen en neemt het trio hun eerste slok water, zo intensief zijn ze bezig geweest.

Na de pauze komen Chivy en het publiek beter op gang. Voor de doorsnee bezoeker zijn er meer herkenbare nummers o.a. “Child In Time”, ”Mustang Sally”, Johnny B Goode”, “Hey Joe” en “I Put A Spell On You”, waardoor de reacties stormachtige vormen aannemen en er zelfs gedanst wordt. Chivy oogt nu ook meer ontspannen en wandelt voorzichtig het publiek in zover als zijn snoer het toelaat. Voor een jonge vent is zijn stem best volwassen, ook al gaat het in het mooie nummer “While My Guitar Gently Weeps” heel even mis.

Na een slok water en met behulp van het publiek wordt de draad weer perfect opgepakt. Ook hier geldt weer voor de bekende nummers, dat de basis bekend is en van daaruit neemt Chivy en TheBlueZicians de bezoekers mee op een avontuurlijke reis. Drummer Ron Vaes en bassist Miesj Trines zijn dienend voor Chivy en zij doen dat vreselijk strak, zodat Chivy zijn uitzonderlijk gitaartalent kan etaleren. Na afloop is iedereen het er over eens: dit power-trio verdient een plek op Culemborg Blues en Bluesrock in Tegelen. Wie neemt de handschoen op?

Chivy & The Bluezicians


Ook op Blues Magazine ...