BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND
Support-acts: Black Crowes en Jamie N Commons
Goffertpark, Nijmegen
22 Juni 2013

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Ruim 60.000 bezoekers waren zaterdag aanwezig bij het optreden dat Bruce Springsteen en zijn E Street Band gaven in Nijmegen. Het optreden in het Volkspark De Goffert maakt onderdeel uit van de Wrecking Ball World Tour die al in maart 2012 van start ging. Zoals verwacht maakte ‘The Boss’ er weer een feest van dat voor zowel de echte die-hards als het overige deel van het publiek meer dan de moeite waard was.

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen, in opdracht van Lust For Life Magazine

Meer foto’s … zie fotoalbum Bruce Springsteen

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Het park is al behoorlijk goed volgelopen als Jamie N Commons het publiek verwelkomt. De Britse singer/songwriter maakte al eerder indruk op het Eurosonic en het Lowlandsfestival maar vertrouwt ons vandaag toe dat dit toch echt de mooiste ervaring van zijn leven is. Hem zou ooit eens gevraagd zijn met wie hij het liefst een podium zou delen. Guess what?
Met zijn rauwe stem klinkt hij als een kruising tussen Steve Winwood en Joe Cocker die in zowel ingetogen werk als uitbundig materiaal sterk overeind blijft. Slechts twee ep’s zijn er tot op heden verkrijgbaar, waarvan Rumble and Sway onlangs officieel werd uitgebracht, maar liefhebbers van op Amerikaanse leest geschoeide rootsmuziek kunnen vol verwachting uitkijken naar de eerste volledige geluidsdrager van Commons en zijn band.

jamie

Boven het park maakt een vliegtuigje reclame voor ex-Animal Eric Burdon in Paradiso. Enkele honderden meters lager zijn het zwarte kraaien die het podium beklimmen.
Of het Springsteen zelf is geweest die verantwoordelijk is voor de keuze van de support-acts is bij ons niet bekend maar met acts als Alabama Shakes, die we ook tijdens deze tournee tegenkomen, en Jamie N Commons is duidelijk gekozen voor het rauwere, oprechte werk.
Zelfs The Black Crowes zijn toegevoegd als special guest. Ze ze zijn deze week ‘toevallig’ toch in de buurt moet hij gedacht hebben. Vandaag is het Lay Down With Number 13-circus neergestreken in Nijmegen. Tussen de ‘intiemere’ clubshows van Paradiso en 013 is gekozen voor een setlist waarin het bekendste werk is terug te vinden. Ruim 22 jaar is het geleden dat uitgerekend hier Twice As Hard voor het de eerste keer door het park denderde. Toen waren het AC/DC en Metallica die later op de avond zouden volgen maar vandaag moeten de Springsteenfans ‘geprikkeld’ worden. De band lijkt er maar gedeeltelijk in te slagen. Hier en daar om ons heen worden Jealous Again en Remedy herkend en zelfs het waanzinnig mooie Wiser Time, dat wederom een zeer uitgebreide uitvoering kent, krijgt wel wat handjes op elkaar maar het wachten is duidelijk voor de hoofdschotel.

blackcrowes1

Ondanks de uiterst ontspannen sfeer in het park zien we een jonge, duidelijk onervaren security-medewerker heel erg nerveus worden wanneer een aangeschoten bezoeker niet snel genoeg aan de kant gaat. Hoewel zijn leidinggevende hem vervolgens tot de orde maant en de bezoeker rustig naar achteren wordt begeleid, zien wij tussen de kieren van de schutting vier andere medewerkers op werkelijk schandalige wijze ‘losgaan’. Verbijsterd door zoveel machtsvertoon proberen wij de draad weer op te pakken.

Plotseling horen we een bekende stem op bijtende wijze: ‘There’s a cop beating a guy’.
Het is nog vroeg op de avond als de harde klanken van stevige akoestische gitaar en ruig harmonica-werk over de Goffert galmen. Zou hij het gehoord hebben? Bruce Springsteen opent gewaagd met het minder bekende Ghost Of Tom Joad, de titeltrack van misschien wel zijn meest ondergewaardeerde en ontoegankelijke album uit 1995. De echte fans waren al ’s ochtends vroeg voor de hekken gaan liggen om toch vooral in het voorste vak te kunnen zijn. Woord voor woord wordt alles hartstochtelijk meegezongen. Al direkt zien we de bij Springsteen zo gebruikelijke bordjes met verzoeknummers, varierend van Tougher Than The Rest tot Rosalita, voorbijkomen. Wanneer vervolgens de E Street Band aansluit wordt al snel duidelijk dat er alles aan wordt gedaan om het Nederlandse publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. De keuze valt op opvallende verzoekjes als Sherry Darling, So Young and In Love en My Love Will Not Let You Down. We zien vervolgens een jonge fan omhoog getrokken worden om vervolgens Waitin’ On A Sunny Day mee te mogen zingen en tijdens Dancing In The Dark beleeft een vrouwelijke fan het hoogtepunt van haar leven tijdens haar dansje met The Boss.

Bruce Springsteen and The E-Street Band

De echte fans die nauwlettend de tournee volgen weten wat er nog gaat komen. Springsteen speelt tegenwoordig albums als Born To Run of Born In The USA van begin tot einde maar de keuze ervan blijft tot het laatste moment angstvallig geheim. Wanneer het verzoek om Downbound Train wordt ingewilligd weten we al dat laatstgenoemde afvalt. Aan het speculeren komt een einde als Bruce aankondigt vanavond een integrale live-uitvoering van Darkness On The Edge of Town te zullen spelen. Geweldig om Adam Raised A Cain of Racing In The Street, met een werkelijk fenomenale bijdrage van pianist Roy Bittan, live mee te maken. Na deze ruim drie kwartier durende terugblik op dit album uit 1978 dat nog altijd tot een hoogtepunt in zijn oeuvre gerekend mag worden wordt weer overgegaan tot de orde van de dag. Grote live-knallers als Born To Run en Thunder Road worden massaal meegezongen. Overal om ons heen zien we gelukkige blikken tijdens Bobby Jean waarin de mooiste saxofoonsolo aller tijden tot een prima einde wordt gebracht door Jake, de vervanger en neef van Clarence Clemons die deze week precies twee jaar geleden zijn laatste adem uitblies. Toeval of niet maar ‘The Sky Is Crying’, een geweldige regenbui doet de eerste bezoekers besluiten al richting uitgang te rennen. Ze missen de toegiften als Twist and Shout en Shout maar zij hebben net als wij weer een memorabele avond meegemaakt door de kleine grote man uit New Jersey en zijn band.

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Meer foto’s … zie fotoalbum Bruce Springsteen


Ook op Blues Magazine ...