Concertverslag : Bruce Springsteen – 22 Juni 2013 Goffertpark, Nijmegen

BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND
Support-acts: Black Crowes en Jamie N Commons
Goffertpark, Nijmegen
22 Juni 2013

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Ruim 60.000 bezoekers waren zaterdag aanwezig bij het optreden dat Bruce Springsteen en zijn E Street Band gaven in Nijmegen. Het optreden in het Volkspark De Goffert maakt onderdeel uit van de Wrecking Ball World Tour die al in maart 2012 van start ging. Zoals verwacht maakte ‘The Boss’ er weer een feest van dat voor zowel de echte die-hards als het overige deel van het publiek meer dan de moeite waard was.

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen, in opdracht van Lust For Life Magazine

Meer foto’s … zie fotoalbum Bruce Springsteen

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Het park is al behoorlijk goed volgelopen als Jamie N Commons het publiek verwelkomt. De Britse singer/songwriter maakte al eerder indruk op het Eurosonic en het Lowlandsfestival maar vertrouwt ons vandaag toe dat dit toch echt de mooiste ervaring van zijn leven is. Hem zou ooit eens gevraagd zijn met wie hij het liefst een podium zou delen. Guess what?
Met zijn rauwe stem klinkt hij als een kruising tussen Steve Winwood en Joe Cocker die in zowel ingetogen werk als uitbundig materiaal sterk overeind blijft. Slechts twee ep’s zijn er tot op heden verkrijgbaar, waarvan Rumble and Sway onlangs officieel werd uitgebracht, maar liefhebbers van op Amerikaanse leest geschoeide rootsmuziek kunnen vol verwachting uitkijken naar de eerste volledige geluidsdrager van Commons en zijn band.

jamie

Boven het park maakt een vliegtuigje reclame voor ex-Animal Eric Burdon in Paradiso. Enkele honderden meters lager zijn het zwarte kraaien die het podium beklimmen.
Of het Springsteen zelf is geweest die verantwoordelijk is voor de keuze van de support-acts is bij ons niet bekend maar met acts als Alabama Shakes, die we ook tijdens deze tournee tegenkomen, en Jamie N Commons is duidelijk gekozen voor het rauwere, oprechte werk.
Zelfs The Black Crowes zijn toegevoegd als special guest. Ze ze zijn deze week ‘toevallig’ toch in de buurt moet hij gedacht hebben. Vandaag is het Lay Down With Number 13-circus neergestreken in Nijmegen. Tussen de ‘intiemere’ clubshows van Paradiso en 013 is gekozen voor een setlist waarin het bekendste werk is terug te vinden. Ruim 22 jaar is het geleden dat uitgerekend hier Twice As Hard voor het de eerste keer door het park denderde. Toen waren het AC/DC en Metallica die later op de avond zouden volgen maar vandaag moeten de Springsteenfans ‘geprikkeld’ worden. De band lijkt er maar gedeeltelijk in te slagen. Hier en daar om ons heen worden Jealous Again en Remedy herkend en zelfs het waanzinnig mooie Wiser Time, dat wederom een zeer uitgebreide uitvoering kent, krijgt wel wat handjes op elkaar maar het wachten is duidelijk voor de hoofdschotel.

blackcrowes1

Ondanks de uiterst ontspannen sfeer in het park zien we een jonge, duidelijk onervaren security-medewerker heel erg nerveus worden wanneer een aangeschoten bezoeker niet snel genoeg aan de kant gaat. Hoewel zijn leidinggevende hem vervolgens tot de orde maant en de bezoeker rustig naar achteren wordt begeleid, zien wij tussen de kieren van de schutting vier andere medewerkers op werkelijk schandalige wijze ‘losgaan’. Verbijsterd door zoveel machtsvertoon proberen wij de draad weer op te pakken.

Plotseling horen we een bekende stem op bijtende wijze: ‘There’s a cop beating a guy’.
Het is nog vroeg op de avond als de harde klanken van stevige akoestische gitaar en ruig harmonica-werk over de Goffert galmen. Zou hij het gehoord hebben? Bruce Springsteen opent gewaagd met het minder bekende Ghost Of Tom Joad, de titeltrack van misschien wel zijn meest ondergewaardeerde en ontoegankelijke album uit 1995. De echte fans waren al ’s ochtends vroeg voor de hekken gaan liggen om toch vooral in het voorste vak te kunnen zijn. Woord voor woord wordt alles hartstochtelijk meegezongen. Al direkt zien we de bij Springsteen zo gebruikelijke bordjes met verzoeknummers, varierend van Tougher Than The Rest tot Rosalita, voorbijkomen. Wanneer vervolgens de E Street Band aansluit wordt al snel duidelijk dat er alles aan wordt gedaan om het Nederlandse publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. De keuze valt op opvallende verzoekjes als Sherry Darling, So Young and In Love en My Love Will Not Let You Down. We zien vervolgens een jonge fan omhoog getrokken worden om vervolgens Waitin’ On A Sunny Day mee te mogen zingen en tijdens Dancing In The Dark beleeft een vrouwelijke fan het hoogtepunt van haar leven tijdens haar dansje met The Boss.

Bruce Springsteen and The E-Street Band

De echte fans die nauwlettend de tournee volgen weten wat er nog gaat komen. Springsteen speelt tegenwoordig albums als Born To Run of Born In The USA van begin tot einde maar de keuze ervan blijft tot het laatste moment angstvallig geheim. Wanneer het verzoek om Downbound Train wordt ingewilligd weten we al dat laatstgenoemde afvalt. Aan het speculeren komt een einde als Bruce aankondigt vanavond een integrale live-uitvoering van Darkness On The Edge of Town te zullen spelen. Geweldig om Adam Raised A Cain of Racing In The Street, met een werkelijk fenomenale bijdrage van pianist Roy Bittan, live mee te maken. Na deze ruim drie kwartier durende terugblik op dit album uit 1978 dat nog altijd tot een hoogtepunt in zijn oeuvre gerekend mag worden wordt weer overgegaan tot de orde van de dag. Grote live-knallers als Born To Run en Thunder Road worden massaal meegezongen. Overal om ons heen zien we gelukkige blikken tijdens Bobby Jean waarin de mooiste saxofoonsolo aller tijden tot een prima einde wordt gebracht door Jake, de vervanger en neef van Clarence Clemons die deze week precies twee jaar geleden zijn laatste adem uitblies. Toeval of niet maar ‘The Sky Is Crying’, een geweldige regenbui doet de eerste bezoekers besluiten al richting uitgang te rennen. Ze missen de toegiften als Twist and Shout en Shout maar zij hebben net als wij weer een memorabele avond meegemaakt door de kleine grote man uit New Jersey en zijn band.

Bruce Springsteen and The E-Street Band

Meer foto’s … zie fotoalbum Bruce Springsteen

17 Comments

 1. Patrick EsBee 23 juni 2013 om 09:16 - Antwoorden

  Prima (en snel) verslag van een topoptreden! 3 uur en 20 minuten op het podium; er zijn weinig bands die dat tegenwoordig nog doen. En wat een geweldige setlist! En ach, die plensbui, het had wel iets. Kleine kanttekening: een verslag van Springsteen op BluesMagazine?

 2. Andre Wittebroek 23 juni 2013 om 12:02 - Antwoorden

  Knap snel verslag jeroen! Klasse!
  Een grote kanttekening Patrick: natuurlijk in Bluesmagazine!

 3. Sander Beukhof 23 juni 2013 om 12:11 - Antwoorden

  Die regenbui tijdens The Sky is Crying maakte het juist helemaal af! Schitterend optreden.

 4. Patrick EsBee 23 juni 2013 om 12:48 - Antwoorden

  Zo natuurlijk vind ik het niet Andre. Ik vind Springsteen meer pop (vooruit, met een flinke dosis rock) en niet iets dat ik onder de paraplu van BluesMagazine zou scharen. Besides, we hebben nooit een cd van hem gereviewed (afgezien van zijn bijdragen op de cd van Hurricane Sandy) dus waarom zouden we dan nu opeens wel een verslag van zijn concert plaatsen? Maar goed, dat is mijn persoonlijke verbazing. Doet niets af aan het (wederom) prima verslag van Jeroen en dat het een erg goed concert was.

 5. Bart Kohlen 23 juni 2013 om 14:04 - Antwoorden

  Geweldig concert van Bruce ! Bijna 3,5 uur lang genoten van 34 nummers en wat een plezier en enthousiasme straalt deze man nog uit met zijn 63 jaar ! Diep respect als je dat nog avond na avond kan opbrengen

 6. Dries Oomen 23 juni 2013 om 17:21 - Antwoorden

  Mooie review. Maar die zwarte kraaien op het podium waren zeer waarschijnlijk Kauwen (maak je geen zorgen, je bent niet de enige die die fout maakt). De goffert is een belangrijke slaapplaats voor honderden Kauwen.

 7. Dries Oomen 23 juni 2013 om 15:24 - Antwoorden

  Mooie review. Maar die zwarte kraaien op het podium waren zeer waarschijnlijk Kauwen (maak je geen zorgen, je bent niet de enige die die fout maakt). De goffert is een belangrijke slaapplaats voor honderden Kauwen.

 8. Dries Oomen 23 juni 2013 om 15:26 - Antwoorden

  Hmm ja, Black Crowes, ok ik vat 'm

 9. Youri Tuk 23 juni 2013 om 15:31 - Antwoorden

  Wat een succes, volgende keer zijn we er weer bij! 3uur en 20 minuten genoten :)

 10. chris7770 24 juni 2013 om 09:43 - Antwoorden

  Hoewel de Goffert totaal ongeschikt is voor grote concerten (de uitstroom van publiek, totaal onbegeleid over een smal paadje is onverantwoordelijk) heb ik enorm genoten van The Boss. Wat een energie, wat een topbegeleidingsband, wat een publiek. En het is maar hoe smal je blues definieert. Pop vind ik het niet, eerder rock.En de Black Crowes vielen vies tegen.Te weinig vuige southern bluesrock, te veel langdradig geneuzel op pedaaltjes Voor wie sta je te spelen? En dan je een dag later afmelden voor 013. Iets minder geblowed,dan was dat wel meegevallen.

  • Carlo 24 juni 2013 om 10:46 - Antwoorden

   Chris,
   Als je afgelopen dinsdag en woensdag naar Paradiso was geweest, dan weet je voor wie ze speelden. Het was geweldig. En de combnatie met Springsteen is ook geen geweldige, volgens mij. Echte Springsteen fans in mijn omgeving hebben ook niets met de Crowes. Je suggereert nu dat het geen publieksband is en dat schoot bij mij in het verkeerde keelgat, vandaar mijn reactie.

 11. Tom Moerenhout 24 juni 2013 om 10:54 - Antwoorden

  fraaie foto's, leuk verslag !

 12. Gerda van Eldik 24 juni 2013 om 14:11 - Antwoorden

  Zo BluesMagazine Marco, was jij daar ook al. Dit keer jou niet persoonlijk tegengekomen, maar er waren dit keer iets meer toeschouwers en ik stond helaas niet vooraan. Zelf ben ik een enorme bluesfan, maar voor Bruce Springsteen maak ik graag een uitzondering. De beste live artiest die er rond loopt op deze aarde. Wat een energie straalt Bruce uit. Vergeet de E Street Band vooral niet. Pure klasse.
  Wij, Gerda van Eldik, Ger van Eldik en Rosalyn Van Den Bosch-Van Eldik hadden het voor geen goud willen missen, inclusief de regen. Wat een sfeer en wat een feest. Echt,…je wordt er helemaal gelukkig van. Goed verslag + foto's. Bedankt.

We horen graag je mening! Voeg reactie toe