Breda Blues Night
The Mezz in Breda
13 Maart 2011

Line Up:
Bradley’s Circus
Mariella Tirotto en The Blues Federation
Magic Frankie en The Blues Diseas
Steve Nimmo en Sebastian Vaivrand
Mike Zito

Tekst: Hananja Verduyn ; Foto’s: Marco van Rooijen

Na drie keer in het Chassé te hebben gestaan was nu poppodium Mezz het toneel voor de Breda Blues Night. Goed georganiseerd, ongeveer 250 enthousiaste muziek liefhebbers aanwezig en met  lekkere muziek werd het een prima avond.  Mezz zet voor de Blues Night het hele gebouw in, met optredens in de zaal, het Mezz Cafe en in een van de oefenruimtes. Daarnaast kon het publiek genieten van een kleine foto expositie concertfotografie van Ger van Leent en via een groot beamerscherm zo’n 150 concert foto’s van onze eigen Marco. Ook de optredende artiesten wierpen regelmatig een blik op het scherm.

Bradley’s Circus

De band die de avond opende was  Bradley’s Circus uit Tilburg. De band bestaat uit zangeres Matanja Joy Bradley, bluesharpiste Lidewij Veenhuis, gitarist/zanger Jimmy The Lounge, contrabas Toine Stout en op drums BeeWee Nederkoorn.  De lead zangeres, Mattanja Joy Bradley, die met passie zingt, brengt een zwoele sfeer in de zaal met haar hese doch stevige en enigszins ondeugende stem. Eén van de weinig female bluesharpistes van Nederland, Lidewij Veenhuis, laat horen hoe een goede bluesharpist moet klinken.De bijzonder creatieve gitarist/zanger Jimmy The Lounge geeft een spetterend stukje gitaarwerk weg.De 5 koppige band Bradley Circus bracht  een uurtje muziek in een variatie van stijlen (blues, roots, country,rockabilly) passie en frisheid. Met het toepasselijke “Lets Go”werd het optreden afgesloten.
Binnenkort brengt de band Bradley’s Circus hun nieuwe album “Bang Bang Wa Wee’s” uit, wat opgenomen is in de Dockside Studios, Louisiana USA. Op 31 maart a.s zal de cd presentatie zijn in 013 te Tilburg. In April 2011 wordt het album ook in de US uitgebracht en gaat de band weer op tour om het album daar te promoten.

Magic Frankie

In het Mezz Café was het podium voor Magic Frankie en The Blues Disease. Steevast gekleed in zijn gangster outfit, gaf hij weer een perfecte perfomance weg met veel gevoel voor stijl en timing. Het was bomvol met zeer enthousiast publiek, opgezweept door de heerlijke bluessound van Magic Frankie. Na afloop bleek Frank echt een man van Breda te zijn want het eerste wat hij vroeg was de stand van de voetbalwedstrijd van zijn club NAC. 

In de oefenruimte speelde Stevie Nimmo en Sebastian Vaivrand. Ze speelden twee keer een intieme en akoestische set  in een van de oefenruimtes van Mezz. De oefenruimte bleek duidelijk te klein want het was voor mij echt onmogelijk om me door de mensen massa heen te wurmen om van dit talentvolle duo te genieten. Wel erg jammer, want het was hun enige optreden in Nederland.

Mariella Tirotto & The Blues Federation

Deze avond werd ook de Dutch National Blues Award uitgereikt aan Mariella Tirotto & The Blues Federation. Het in eigen beheer persoonlijkgemaakte Award kunstwerk door Bert van Hees, werd onder luid applaus uitgereikt aan de bassist en oprichter van de band, Heins Greten. Na dit feestelijke gebeuren zette de band in met “Playing the Game”. Met fantastisch gespeelde covers  maar ook eigen werk, wisten zij het publiek in de Grote Zaal meerdere malen tot een groot applaus te brengen. Er werd een versie gespeeld van Little Wing waar ik kippenvel van kreeg. Fantastisch gewoon! 

Mike Zito

En dan….als laatste het optreden van de Amerikaan Mike Zito. Ondergetekende had deze man nog nooit live horen en zien spelen, dus de verwachtingen van mijn kant waren dan ook hoog gespannen. Laat in de middag nog een optreden gehad in café de Noot in Amersfoort, stond deze gitaar virtuoos weer fris op het podium van de Mezz. Gelukkig voor mij speelde hij ook mijn favoriete nummer “Pearl River” van zijn gelijknamige  laatste album . Mike Zito  zorgde voor een stevige combi van vette New Orleans funk,  gruizige blues en onvervalste rock ‘n ’n roll. Van de eerste tot de laatste akkoord wist deze man met zijn band (Chris Alexander (bas/zang) en Rob Lee (drums) mij te bekoren. Geweldige gevarieerde gitaarsolo’s op een Telecaster, daar was ik voor gekomen!  Maar ook het overige publiek (helaas waren er al een aantal mensen naar huis gegaan ivm het tijdstip) liet zich meeslepen. Na 5 kwartier spelen, werd als toegift “Hey Joe” op een fantastische manier neergezet. Na afloop vertelde deze gitarist aan Bluesmagazine dat we in Juni a.s een nieuw album mogen verwachten, waar ik dan ook met plezier naar uitkijk. 

Al met al een heerlijke avond met goede muziek en prima gezelschap. Bedankt Breda!

Fotoalbum Blues Night Breda 2011 : https://bluesmagazine.nl/fotoalbum-breda-blues-night-2011


Ook op Blues Magazine ...