Harp Mitch 2016

Concertverslag: Blues Night, Alte Weberei in Nordhorn, 19 November 2016

Tekst: Filip Heidinga. Foto’s: Filip en Kor Heidinga

De oude weverij in Nordhorn is in 1999 verbouwd en doet nu dienst als cultuurcentrum met een grote zaal voor optredens en theatervoorstellingen en veel expositieruimte. Ook is er het cafe/restaurant Brauhaus gevestigd. In het sfeervolle Brauhaus zou de eerste Blues Night in de Alte Weberei beginnen. Helaas moest Tortilla Flat het optreden afzeggen, in plaats daarvan zong Martin Liening samen met een gitarist een akoustische set in de lobby waar ook een tentoonstelling was van concertfotograaf Heinrich Jansen.

Om half negen komt Harp Mitch het podium op om de avond echt te beginnen. De zaal is erg groot en heeft een vast podium met veel lampen erboven. Het geluid is erg goed. Er is duidelijk veel aandacht aan besteed om hier een goed podium neer te zetten, waar zowel optredens kunnen worden gegeven als toneelvoorstellingen. De apparatuur van beide bands staat vanaf het begin op het podium maar Harp Mitch en de Sheiks of R&B hebben alle ruimte op het podium.

harpmitch01

Harp Mitch speelt twee sets en begint de eerste set met het voorstellen van de band. Er is wat verwarring ontstaan omdat op de site van de Alte Weberei staat dat hij samen met de Bluescasters zou spelen. Dit is echter zijn oude band. Hij speelt deze avond samen met The Sheiks of R&B. Deze band bestaat uit: gitarist Jeroen Engelberts, bassist Freddy Vaanholt en drummer Antoon Aukes. De vier mannen hebben duidelijk veel lol op het podium en spelen een erg swingende eerste set.

Op dit moment is erg nog niet erg veel publiek en door de grote zaal lijkt het nog minder, wat erg jammer is. Na ongeveer drie kwartier vertelt Harp Mitch dat ze nog één nummer gaan spelen en dan even pauze houden. Tijdens het laatste nummer van de eerste set gaan zowel Harp Mitch als bassist Freddy Vaanholt helemaal los. Na het nummer verlaten de Sheiks of R&B het podium maar Harp Mitch blijft staan en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn mentor Martin Liening in het zonnetje te zetten. Martin had zelf hiervoor al een kleine set gespeeld in de lobby maar kwam nu het grote podium op. Harp Mitch vertelde ondertussen dat Martin hem heeft geleerd hoe je mondharmonica moet spelen. Zonder Martin was er geen Harp Mitch geweest. Samen spelen ze vervolgens het lievelingsnummer van Martin: Another Man van John Mayall. Een erg mooi moment.

Daarna is het even pauze en begint na ruim een kwartier de tweede set. Harp Mitch speelt wederom een erg swingende set van drie kwartier. Langzaam aan komt er steeds meer publiek binnen maar hoe de band ook zijn best doet, ze krijgen het publiek niet helemaal mee. Veel mensen komen voor B.B. and the Blues Shacks en pikken dit optreden nog even mee. Er wordt dan ook vrolijk gedronken en gepraat. Harp Mitch en band werken zich intussen in het zweet en hebben tijdens het hele optreden veel plezier. Tegen het einde van de tweede set vind gitarist Jeroen Engelberts dat het tijd is voor een bassolo van Freddy Vaanholt.

Harp Mitch 2016

De meligheid slaat even toe als Vaanholt vraagt of hij een solo moet spelen of ‘so low’ moet spelen. Tijdens de knallende afsluiter speelt Vaanholt uiteindelijk een solo en gaat even later, so low, op de grond liggen om daar verder te spelen. Door alle vrolijkheid vergeet Harp Mitch vervolgens dat hij in Duitsland optreedt en gaat in het Nederlands verder: “Nog eentje doen? Doen we een instrumentaaltje. Hoef je ook niet te zingen. Een lekkere afsluiter.” Blijkbaar ziet Harp Mitch de verbaasde gezichten van het publiek of schiet het hem weer te binnen, want hierna geeft hij de Duitse vertaling.

Een half uur later komen B.B. & The Blues Shacks met veel enthousiasme het podium op. Zanger Michael Arlt neemt meteen het woord: “Wij zijn gewend om op te treden maar voor een optreden heb je publiek nodig. Dus als jullie nu allemaal naar voren komen dan maken we er samen een feest van.” Het pbuliek doet het meteen en de feeststemming zit er al snel in. B.B. & The Blues Shacks bestaat uit Michael Arlt (zang & mondharmonica), zijn broer Andreas Arlt (gitaar), Henning Hauerken (bass), Fabian Fritz (toesten) en drummer: Andre Werkmeister. Ze bestaan al sinds 1989 en spelen gemiddeld honderdvijftig shows per jaar. En dat is te zien. Michael Arlt is een echte frontman en leidt de band met handgebaren.

BB & The Blues Shacks 2016

Tijdens het tweede nummer laat hij horen dat hij ook erg goed mondharmonica kan spelen en hij speelt een lange en erg mooie bluesharpsolo. Tijdens het derde nummer is zijn broer aan de beurt om te laten horen wat hij kan en ook hij speelt een prachtige solo. Het publiek is intussen los gekomen en swingt en klapt vrolijk mee. De band speelt vooral covers en hier en daar wat eigen werk. Na een nummer van B.B. King en daarna één van Freddie King is het volgens Michael Arlt tijd voor een nummer van de derde king. Hij kijkt naar het publiek maar die blijft volledig stil. “Inderdaad. Albert King” roept Michael Arlt dan maar. Dit zal echter het enige moment zijn dat het publiek stil is tijdens het optreden, iedereen zingt en klapt mee.

Na anderhalf uur verlaat de band het podium maar het publiek is het er niet mee eens. Luid schreeuwend laten ze horen dat ze nog geen genoeg hebben van B.B. & The Blues Shacks. Even later komt de band dan ook weer het podium op om nog een toegift te spelen. Hierna vragen ze Harp Mitch om ook een nummer mee te doen en spelen ze samen een knallende afsluiter.

bbharpmitch

BB & The Blues Shacks 2016

BB & The Blues Shacks 2016