Birdmens
featuring Ian Siegal, Jon Amor, Dave Doherty, Jonny Henderson, Rob Barry and Tom Gilkes.

Groene Engel, Oss
19 November 2023

Birdmens (concertfoto)

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-23

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-21

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-41

Tekst: Edwin van der Linden | Fotografie: Marco van Rooijen. Alle foto’s van dit optreden staan in het fotoalbum “Birdmens” op Flickr.

Birdmens is een samenraapsel of misschien wel super bluesband die tijdens de corona lockdown tot stand is gekomen. De band bestaat uit mannen die samen en ik citeer hun website al meer dan 100 jaar ervaring hebben op het gebied van liveoptredens. De band bestaat uit Ian Siegal, Jon Amor (Jon Amor band maar toch voornamelijk The Hoax) Dave Doherty (DVL, Little Geneva) en Jonny Henderson (Matt Schofield/Elles Bailey). De ritmesectie bestaat uit Rob Barry op bas en Tom Wilkes op drums. Hun album ‘Lockdown Loaded’ is tijdens de lockdown opgenomen met niet professionele apparatuur en vertragingen op internetlijnen. Ondanks alle beperkingen is het een fantastisch album geworden en was de recensie op bluesmagazine.nl bijzonder goed.

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-49

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-18

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-35

Lopend op weg naar de Groene Engel vroeg ik me af wat de band zou gaan spelen. Zou men het complete album spelen of zouden er ook nummers voorbijkomen van de Ian Siegal projecten, John Amor Trio of misschien wel The Hoax. De band begon met de Delta blues ‘Cat Drugged Up‘. Dit nummer is duidelijk door Ian geschreven en brengt de stemming meteen in de zaal. Drie gitaristen geven toch wel een heel mooi swampie geluid. Ian Siegal zijn stem was duidelijk aangetast door de griep en later zag je hem ook steeds meer zweten van de koorts. Gelukkig kon hij de set helemaal uitspelen. Met ‘What’s The Name’ kregen we een stevig vervolg. Het werd een erg afwisselde middag met ‘Sheriff’, een echt Poppie John Amor nummer, het rustige ‘Holler’ en het funky ‘Diggin’ That Rut’ met de typische Ian Siegal uithalen. ‘Cover it up’ was het laatste nummer dat van ‘Lockdown Loaded’ werd gespeeld en de show kreeg een vervolg met nummers van Ian Siegal en Jon Amor. Fantastisch dat Ian twee nummers van het album “Meat and Potatoes’ had uitgekozen, het album waar Jonny Henderson weer toetsen op speelt en dat tot mijn favoriete albums hoort. Met zijn zieke en schorre stem klonken ‘Fallin’ on down’ en ‘She got the devil in her’ nog beter. John Amor liet zijn gitaar spreken in ‘Juggernaut’, ‘Turnaround’ en ‘Miss james’. Als toegift weer een nummer van Ian, ‘Hard pressed’ van het ‘Broadside’ album. Een speciale vermelding voor Jonny Henderson, wat kan hij een soul leggen in zijn Hammondorgel. Maakt mij niet uit waar hij meespeelt, zwoel op de achtergrond en heerlijke solo’s.

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-44

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-19

Jammer dat de show al naar 90 minuten was afgelopen. Zeker voor de mensen die van ver kwamen, ik heb mensen uit Rotterdam en Den Haag gesproken, was dit een teleurstelling. Van een band met artiesten die zoveel nummers op hun naam hebben staan mag je wat meer verwachten. Maar de muzikanten waren top, hadden duidelijk plezier op het podium en gaven een heerlijke show. Waar hoor je nog in 1 nummer 3 gitaarsolo’s gespeeld door 3 gitaristen. Al met al een top middag.

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-58

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-60

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-61

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-59

Birdmens_Photography-Marco-van-Rooijen-56


Ook op Blues Magazine ...