Tax Free Band by Bert Lek (1)

BIG PETE & THE TAXFREE BLUESBAND – De Gouden Leeuw, Dongen, 7 september 2014

Tekst: Ton Kok / Foto’s: Bert Lek

Meer foto’s Bert

Zondag 7 september: start van het nieuwe seizoen voor Blues Promotion Dongen in De Gouden Leeuw aldaar. Niemand minder dan Pieter “Big Pete” van der Pluijm staat op het podium en hij wordt begeleid door de Limburgse Taxfree Bluesband, bestaande uit gitarist Paul Voestermans, toetsenist Colly Franssen, bassist Henri Colbers en drummer Sjaak Korsten.

Bij binnenkomst van de zaal is deze nog eng leeg, maar tegen de tijd dat Peter Nooten de band aankondigt is deze behoorlijk vol gestroomd, hoewel er nog best wel wat mensen bij zouden kunnen.

Big Pete 1

Wat krijgen we te horen: vrijwel uitsluitend twaalf maten blues in een I IV V progressie, de beste oplossing voor muzikanten, die nog niet eerder in deze bezetting op het podium gestaan hebben. Big Pete roept de toonsoort, geeft met zijn voet het ritme aan, telt af en maakt met het opsteken van vingers duidelijk waar en wanneer er van akkoord gewisseld wordt. Het lijkt soms zo simpel, maar als muzikant heb je toch de nodige bagage nodig om het zo strak en toch ook ontspannen te kunnen spelen. Iedereen krijgt volop de ruimte om te soleren en Pieter bewijst weer eens zijn klasse als harmonicaspeler, terwijl hij ook vocaal geen steekje laat vallen. Geen ingestudeerde arrangementen, gewoon (h)eerlijke onversneden blues. En met zichtbaar veel plezier gebracht.

Verder is het een middag met weinig verrassingen of het zou Colly Franssen moeten zijn, die we meestal terugvinden achter een Hammond, maar in Dongen ook volop in de weer is op piano. Het is minstens vijf jaar geleden dat ik hem op dit instrument heb horen spelen, maar ook deze discipline heeft hij prima onder de knie.

Het repertoire bestaat uitsluitend uit covers met een hoog Little Walter gehalte. Zo horen we van deze gigant “High Temperature”, “You Better Watch Yourself”, “Oh Baby”, “You’re The One”, “Im A Business Man” en “Just Your Fool” voorbij komen, maar Sonny Boy Williamson, Billy Boy Arnold en uiteraard Lester Butler ontbreken niet op het programma. Ook “Big Legged Woman” en vooral “I Got My Eyes On You” kunnen op hevige bijval van het publiek rekenen. Een uit twee nummers bestaande toegift plus ter afsluiting nog een verzoekje vervolmaken deze mooie middag/avond.

Big Pete (1)

Een clubje bluesvrienden, dat de dag ervoor Bluesrock Tegelen heeft bezocht, kan niet nalaten het te benadrukken: “Eindelijk even echte blues, dat hebben we gisteren moeten missen”.

De kop is er af en als volgende staan op 12 oktober a.s. niemand minder dan Rod Piazza & the Mighty Flyers featuring Alex Schultz op het programma. De trouwe bezoekers zullen er weer bij zijn en voor anderen is het wellicht een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met De Gouden Leeuw in Dongen.

 


Ook op Blues Magazine ...