Big Pete Blues Band & Friends
10 januari 2014 
North Sea Jazz Club, Amsterdam

big-pete-20140110

Tekst & Foto: Jurry Visser

Zoals we eerder in Blues Magazine al meldden heeft de North Sea Jazz Club in Amsterdam besloten om met ingang van dit jaar naast jazz ook blues te gaan programmeren. Op 10 januari vond hiervan onder de naam “Friday Night Out” de kick-off plaats.

De Big Pete Blues Band had de eer deze avond te verzorgen. Zanger en bluesharp speler Pieter “Big Pete” Van der Pluijm had voor dit concert, naast begeleiders Sander Kooijman op gitaar, Jody van Ooijen op drums en Roelof Klijn op basgitaar als special guests pianist Dirk Jan Vennik en pianiste/ vocaliste Karsu Dönmez uitgenodigd. Helaas was Dirk Jan Vennik door griep geveld, maar zijn plaats werd met verve ingenomen door Bas Janssen.

De band speelde twee uur lang bijzonder gedreven. Gevoelige nummers werden afgewisseld door strak gespeelde shuffles. Hoogtepunten waren “I got my eyes on you”, “Backscratcher”, en van Big Pete’s CD “Choice Cuts”, “Just to be with you” en een geweldige versie van “Don’t start crying now”. Big Pete, Sander Kooijman en Bas Janssen soleerden er lustig op los en uit alles bleek hun grote liefde en passie voor de blues. Drummer Jody van Ooijen en basgitarist Roelof Klijn zorgden voor een strakke basis, zonder al teveel opsmuk. Zoals het een blues ritmesectie betaamd.

Een van de mooiste momenten van de avond was het optreden van Karsu Dönmez. Deze pas 23 jaar oude pianiste/ vocaliste is een geweldige performer. Ze speelde en zong samen met de Big Pete Blues Band drie nummers, waarvan Leiber & Stoller’s “Hounddog” het absolute hoogtepunt was. Zij en Big Pete daagden elkaar vocaal uit en dat zorgde voor kippenvel bij de aanwezigen. Karsu Dönmez: Een naam om te onthouden!

Omdat de akoestiek in de North Sea Jazz Club bovengemiddeld is en ook de geluidsman zorgde voor een prima geluid had het aanwezige publiek (ca. 150 man) een geweldige avond.

Ik sprak nog even met bedrijfsleider Jeroen van der Schalie van de North Sea Jazz Club en hij vertelde mij dat men hoge verwachtingen heeft van de toevoeging van blues aan de reeds bestaande jazzprogrammering. De North Sea Jazz Club op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam bestaat nu ruim anderhalf jaar en de hoeveelheid bezoekers aan de diverse concerten neemt alleen maar toe. Dineren in een plezierige ambiance en gelijktijdig luisteren naar goeie muziek slaat duidelijk aan. Overigens hoeft men niet te dineren, maar kan men ook alleen een kaartje voor de concerten kopen.

Met naast de jazzavonden nu ook de bluesavonden zal de belangstelling naar verwachting alleen maar toenemen en met concerten van hetzelfde hoge niveau als het concert van Big Pete en de zijnen op 10 januari 2014 staat ons in Amsterdam nog veel moois te wachten.

Links
Big Pete Blues Band : www.big-pete.nl
Karsu Dönmez : www.karsu.nl
North Sea Jazz Club : www.northseajazzclub.com


Ook op Blues Magazine ...