Big-Pete

Big Pete
Gompelhof, Mol
13 Januari 2013

Tekst en foto’s: Sis van Hoof/ Video’s: Walter van Heuckelom
ism Rootstime.be / meer foto’s: zie fotoalbum

We kijken altijd benieuwd uit als Pieter van der Pluijm (alias Big Pete) op tournee trekt want hij wisselt regelmatig van muzikanten en brengt ook geregeld ‘special guests’ mee en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Een optreden van de 35-jarige Nederlander, woonachtig in Gelderland, is dan ook vaak afwisselend. Ook speelt hij slag om slinger met twee playlists en kiest de nummers vaak in functie van het publiek. Verrassingen zijn dus nooit uit de lucht, maar BP is dan ook niet de eerste de beste, want de Nederlandse zanger/mondharmonicavirtuoos heeft dan ook al een hele muzikale weg afgelegd, zeker buiten de landsgrenzen.

Big Pete – Gompelhof Mol 13 januari 2013 – We gotta go – Steven Troch

Zo zagen wij hem vorig jaar nog aan ’t werk met kleppers als gitarist Alex Schultz en de bekende drummer Jimmy Bott ter promotie van zijn ronduit schitterende solo-album ‘Choice Cuts’, waarop tal van gerenommeerde bluesartiesten aan meewerkten. Dit album (uitgebracht door het bekende Amerikaanse Delta Groove Record-label) scoorde erg behoorlijk in de charts en won derhalve ook heel wat prijzen. Ook zijn weliswaar korte live-optreden in De Wereld Draait Door was een leuke promotie en opende wel wat deuren.

Big Pete is al jaren een bezige bij en speelde onder meer bij The Strikes en The Backbones. Ook zijn adoratie voor ene Lester Butler (de te vroeg gestorven frontman van de legendarische Red Devils) is alom bekend en zijn adoratie mondde uit in het project Lester Butler Tribute Band. Ook bij MOCT (Men Of Considerable Taste) was hij eerder actief. Bovendien deelde BP met tal van buitenlandse vedetten het podium als ‘special guest’.

Big Pete – Gompelhof Mol 13 januari 2013

Ook nu werd zijn meestal vaste band (bestaande uit gitarist Sander Kooiman, Drummer Willie ‘Wuff’ Maes en bassist Erkan Özdemir uitgebreid met een gastmuzikant, zijnde Christian Bleiming (de Westfalian Boogie King wordt hij genoemd) op de toetsen. Tot plots tijdens de twee (vrij lange) sets ook harmonicavirtuoos Steven Troch opdook, de frontman van Fried Bourbon, één van dé Belgische topbands.

Dat het matig opgekomen publiek (zondag omstreeks half zes blijkt een moeilijk uur) kon genieten stond buiten kijf want BP speelde een vrij gevarieerde set in het Molse Gompelhof, waar hij al meermaals te gast was. Samen met zijn band bracht hij een mix van oude (Lester Butler mocht uiteraard niet ontbreken) en vrij recente nummers uit dat prachtige Choice Cuts-album. De band werkte tweemaal een set af, goed voor een bijna drie uren durend concert, dat het publiek wel in de ban hield.

Hoogtepunten genoeg als je ’t mij vraagt: het prachtig gebrachte ‘She Fooled Me’, een staaltje piano- en harmonicablues zoals we het graag hebben. Ook ‘Wish You Would’ (Lester Butler) blijft een beklijvend nummer, met erop aansluitend een leuke drumsolo. Nogal wat harten gingen sneller slaan op de tonen van het prachtige ‘I Got My Eyes on You’ en ook op het swingende ‘Checkin’ On My Baby’ knalde de harp van BP door de boxen, een prachtig nummer, mede ook door een op gitaar prima solerende Sander Kooiman. Tussendoor werd ook Steven Troch op het podium geroepen en ook hij gaf het beste van zichzelf op zijn smoelschuiver, gekoppeld aan leuke vocale deuntjes.

Big Pete – She fooled me

Ook na de pauze bleef Big Pete het publiek vermaken samen met zijn fraai op mekaar ingespeelde band, waarin gastpianist Christian Bleiming een vingervlugge solo uit zijn mouwen schudde. Na ‘So Lowdown’ leek het einde in de maak, maar er volgde nog een fameuze toegift met als laatste bisnummers schitterende songs als ‘We Gotta Go’ (een harmonicabattle met Steven) en ‘Oh Baby’. Als allerlaatste wapenfeit bracht Big Pete (op gitaar!) nog een tweetal nummers met Steven Troch en kwam er een einde aan een erg leuke bluesavond in Mol.

Big Pete – Gompelhof Mol 13 januari 2013 – Checkin’ on my baby

Big Pete and Steven Troch – Gompelhof Mol

Weldra staat er nog veel fraais op het programma in het Antwerpse Kempen want recent staan er Jimmy Thackery en zijn Drivers op het programma (24 januari). Thackery was samen met Marc Wenner de grondlegger van de legendarische Nighthawks, die onlangs in de Diestse Borderline nog te gast waren.

Website Big Pete

 


Ook op Blues Magazine ...