Beth Hart
Support act: Charlie Dee
Paard van Troje, Den Haag
17 november 2010

Tekst : Hananja Verduyn

Beth Hart  is een Amerikaans zangeres die in Nederland  bekend werd door haar hit L.A. song (Out of this town). Haar liedjes lijken een beetje op die van Janis Joplin en Joan Armatrading, maar haar stem is rauwer.
Haar eerste album, Immortal (Atlantic, 1996), werd opgenomen toen ze nog verslaafd was aan drugs en alcohol. Haar tweede album heet Screamin’ for My Supper (Atlantic, 1999). Zij is voor dit album beïnvloed door Etta James, maar schrijft haar teksten over haar eigen problemen. The L.A. song was een hit in haar thuisland de V.S. Haar derde is Leave the light on. Door de titelsong verwierf zij in 2004 redelijke bekendheid in Nederland. Dit album gaat over het vechten tegen haar problemen: drugs en alcohol. Ze bracht in 2005 een dvd uit waarop haar concert in Paradiso staat. Daarop is duidelijk haar stijl van optreden te zien: ruig en vol passie. In 2007 bracht ze het album 37 Days uit. Dit jaar (2010) bracht ze het ingetogen album My California uit. Vanwege dit album dacht ik een vrij rustige avond tegemoet te gaan.

Ze kwam het podium op met het verzoek of we allemaal een smsje wilde sturen naar Unicef. Elk smsje zou dan een noodlijdend kind elders op deze wereld aan een maaltijd kunnen helpen. Als je weet dat een artiest als Beth Hart in haar privé leven zich hier heel gepassioneerd voor inzet, dan wil je daar natuurlijk aan meewerken. Goeie zet van Beth Hart.

En hierna begon het concert. Het publiek was massaal gekomen. Een uitverkocht Paard, en het publiek bestond niet uit meer mannen dan vrouwen zoals ik had verwacht. Nee,  integendeel, de vrouwen waren duidelijk aanwezig. Ook vooraan bij het podium waren een aantal vrouwelijke fanatieke fans te vinden.
Dacht ik een rustig en ingetogen Beth Hart te zien?
Nou nee, De rustige nummers werden zeer gevoelig en emotioneel neergezet door Beth. Haar overleden zus werd gememoreerd met het nummer “Sister Heroine”. Haar ouders werden nog even geëerd, doordat ze een soort van excuus maakte aan haar ouders daar ze volgens eigen zeggen niet echt een makkelijke en lieve dochter voor ze is geweest. Maar voor de rest trok ze weer stevig van leer, en liet ze zien dat ze een echt podiumbeest is.
Gedurende het hele concert zinderde de zaal van haar energie en passie. Het was dan ook voorbij voordat ik het wist, en natuurlijk vroeg de hele zaal om een toegift.
Toen ze weer op het podium kwam voor de toegift  (3 nummers) had ze het haar strak achterover gebonden en een brandende peuk in haar mond. En ja hoor, er zijn altijd mensen die zich willen identificeren met de artiest, en een paar staken dan ook direct een sigaret op. Wat door de aanwezige crew niet geaccepteerd werd. Vriendelijk maar zeer beslist werd deze mensen verteld dat de sigaretten gedoofd moesten worden.
Beth Hart heeft deze avond weer alles gegeven wat ze in zich had. Een stem en een passie waar je mond van open valt. Niet bang om een kwetsbare kant te laten zien, en dan weer je het idee geven dat iedereen de spreekwoordelijke “pot” op kan. Dát is Beth Hart, en niemand minder.

Set List
01) Trouble
02) Monkey
03) Good As It Gets
04) Happiness
05) Delicious
06) Life Is Calling
07) Skin
08) Sister Heroine
09) Ugliest House
10) LA Song
11) Light On
12) Sick
13) Everybody Is Sober
14) Sky Full Of

Encore
15) One Eyed Chicken
16) Lifts You Up
17) Weight Of The World

Website : www.bethhart.com


Ook op Blues Magazine ...