Stichting Blues Amersfoort
Wolfpin, Rob Orlemans & The Half Past Midnight
De Ijsbreker, Leusden
12 maart 2011


Tekst & foto’s: Fons Kersbulck

‘Voor een joet zit je goed!’  Jaren geleden gebruikte omroep Veronica deze slogan op tv om leden te werven. Afgelopen zaterdag 12 maart was dit zeker van toepassing op het jaarlijkse bluesbenefiet van de Stichting Blues Amersfoort. Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseerden Arno den Hollander en Engelien Groenevelt, de twee initiators en drijvende krachten achter de Stichting, een bluesbenefiet voor het goede doel in zaal de IJsbreker in Leusden. Voor slechts een tientje twee uitstekende bands en ook nog het goede doel steunen; de IJsbreker was dus the place to be.

Helemaal volgens democratische grondbeginselen was het voor de bluesliefhebber mogelijk geweest om te bepalen wat dit goede doel zou worden. O.a. via website en hyve van de Stichting kon men kiezen uit drie doelen en uiteindelijk werd dit, met overweldigende meerderheid, KIKA. Voor wie het nog niet weet: KIKA, ofwel Kinderen Kankervrij, is een fondsenwervende organisatie waarvan het geld gaat naar de zeven kinderkankercentra, die ons land telt, met als doel een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Voorwaar een geweldig en edel doel, want het zou je toch maar overkomen, als er bij je kindje diagnose ‘kanker’ gesteld wordt.

Zo’n doel geeft de organisatoren/vrijwilligers van de Stichting een ongekende drive om er iets moois, iets succesvol van te maken en ik moet zeggen dat ze daar meer dan in geslaagd zijn. Het vergt een hele voorbereiding om iets dergelijks op touw te zetten: bands, zaal, public relations, catering, zomaar wat steekwoorden. Maar het liep allemaal op rolletjes. De zaal van de IJsbreker werd pro deo beschikbaar gesteld, inclusief een tiental vrijwilligers aan bar en natuurlijk de mensen van licht en geluid. Er werd een mooie poster gemaakt en er kwam aandacht in de media, zelfs in het Algemeen Dagblad.

Als je voor een dergelijk doel als KIKA organiseert, is het ook niet zo moeilijk om twee bands te vinden die geheel belangeloos wilden komen spelen. Al vrij snel waren twee bands gevonden en ook nog zomaar niet de eerste de besten: Marcel Scherpenzeel’s Wolfpin en Rob Orlemans & Half Past Midnight. Zij zouden garant staan voor een avondje bluesrock van topkwaliteit.

De presentator van dienst vanavond was radioman en bluesmagazine-medewerker Frank van Engelen. Op een professionele manier wist Frank alles aan en bij elkaar te praten.

Foto Concertverslag: BENEFIET STICHTING BLUES AMERSFOORT VOOR KIKA - 12 Maart 2011 Leusden

Rond halfnegen was het Wolfpin die de aftrap mocht geven voor een behoorlijk gevulde zaal (waar er overigens nog gerust een aantal bij konden, dus mensen, waar zaten jullie nou allemaal?). Zanger/gitarist Marcel Scherpenzeel betrad het podium met bassist Henk Schutten en drummer Maarten Witsel en ving aan met het nummer ‘Boogieman’ om te vervolgen met ‘Remember’ (van de overigens gelijknamige cd uit 2009), een nummer wat is opgedragen aan al die grote en inmiddels overleden artiesten die van invloed zijn geweest op het werk wat de band nu brengt. Door de derde song wordt hij kennelijk achtervolgd, want hij heeft de ‘Blues On My Tail’.

Met het vierde nummer, ‘Angels Falling From The Sky’,  weet hij zijn publiek te beroeren, niet alleen door de schoonheid van het nummer en de lyrics, maar ook wanneer Marcel het nummer opdraagt  ‘Aan al die kindjes die nu vechten…’, daarmee refererend aan al die kinderen die vechten tegen kanker en helaas ook al te vaak dit gevecht verliezen. Ondergetekende vond het, ook mede door het ongekend mooie gitaarwerk, de beste song van hun optreden. Het is bekend dat Marcel en zijn mannen zich altijd voor 100% geven, vanavond was dat het dubbele. Zeker weten.

Foto Concertverslag: BENEFIET STICHTING BLUES AMERSFOORT VOOR KIKA - 12 Maart 2011 Leusden

Na het rustige ‘Angels…’ gaat het tempo enorm omhoog in ‘T-rex’. Met een heerlijk nummer als ‘Hounddog Blues’ bewijst hij ook prima overweg te kunnen met de slide. Afgesloten wordt met ‘All My Blues’ en ‘Rise or Fall’.

Alvorens Rob Orlemans & Half Past Midnight het podium mocht bestormen was het tijd voor een veiling. Om te beginnen kon een bod uitgebracht worden op een unieke (one of a kind) mondharmonica, gemaakt door Dick Bax, beter bekend als El Mano op bluesforum.nl. Voor 55 euro werd deze afgehamerd en kon de gelukkige bieder (en mondharmonicaspeler in spé?) hem ophalen.

Gitaarwinkel Kees Dee uit Amersfoort had belangeloos een Richwood Parlor akoestische bluesgitaar ter beschikking gesteld. Het minimumbedrag, waarop de veiling werd ingezet, werd echter niet gehaald en derhalve is de gitaar niet geveild.

Tijd voor nog meer bluesrock, maar als je dan vervolgens Rob Orlemans en zijn Half Past Midnight uitnodigt dan weet je dat dit garant staat voor power, power en nog eens power. Rob, die er uitziet alsof hij zo uit een hardrock of metal-band komt, is een gitarist van topklasse die kan bogen op een lange carrière in de bluesrock. Samen met bassist Piet Tromp en drummer Ernst van Ee, zette hij hier een show neer om U tegen te zeggen. Rob is internationaal bekend in heel Europa en zelfs de USA. Ook toerde hij ooit nog met Curtis Knight, de mentor van Jimi Hendrix en nam diverse songs met hem op.

Foto Concertverslag: BENEFIET STICHTING BLUES AMERSFOORT VOOR KIKA - 12 Maart 2011 Leusden

Met de volumeknop flink open bracht de band de volgende nummers ten gehore:

‘Blues For Money’, ‘Libertyville’, ‘Buzzing King Bee’ (met daarin een prachtige bas-solo van Piet Tromp) ‘J.L.Boogie’, ‘Morning Dew’. Vanzelfsprekend volgde ook ‘Hey Joe’, want Rob is een Hendrix-fan sinds mensenheugenis, vervolgens ‘Love My Baby’, ‘Indian Machine’ en ‘Down On Parchman Farm’.

Het optreden van Rob werd onderbroken door de loterij. Teneinde het goede doel te spekken had de SBA lotjes verkocht. Daarmee waren een tiental mooie prijzen te winnen die, alweer belangeloos, door diverse ondernemers uit de omgeving beschikbaar waren gesteld.

Op een gegeven moment kondigde Rob een Special Guest aan en dat bleek Marcel Scherpenzeel te zijn, die zich die avond al eerder in het zweet gewerkt had. Met vier nummers werd dit een gitaarhappening zoals je dat niet vaak meemaakt. Het eerste nummer van de Orlemans-Scherpenzeel-gelegenheidsband was ‘The Thrill is Gone’, natuurlijk van de man die al langer op de planken staat dan deze twee gitaristen samen: BB King. Geweldige uitvoering met kippenvelmomenten.

Foto Concertverslag: BENEFIET STICHTING BLUES AMERSFOORT VOOR KIKA - 12 Maart 2011 Leusden

Aangezien beide heren Hendrix-fans zijn kon ‘Voodoo Chile’ niet uitblijven. Nog meer kippenvel! Rob deed hier de vocalen, net als in ‘Rock Me Baby’, een song die door vele muzikale grootheden gebracht is. Met ‘Southern Rock Thing’, waarbij Marcel de zang voor rekening nam, werd deze gelegenheids-superformatie weer ontbonden. Rob Orlemans wilde vervolgens afsluiten met ‘Fuzzbox Boogie’, waarbij er ruimte was voor een drumsolo van Ernst van Ee, maar het publiek riep (vanzelfsprekend) nog om een toegift en dat werd ‘Give That Thang To Me’.

Het was al ruim na half past midnight toen Arno den Hollander en de vertegenwoordiger van KIKA, Ben Hund, het podium opkwamen. Arno maakte het eindbedrag van die avond bekend: 1020 Euro voor KIKA.

Foto Concertverslag: BENEFIET STICHTING BLUES AMERSFOORT VOOR KIKA - 12 Maart 2011 Leusden

Kortom een geslaagde avond die qua organisatie en muziek helemaal goed in elkaar stak, waarbij het publiek het erg naar zijn zin had. Ook even een pluim voor de mensen van met name Licht en Geluid van de IJsbreker, want telkens weer is dat gewoon helemaal top!

Meer foto’s: http://www.flickriver.com/photos/51625348@N06/sets/72157626266084532/

Stichting Blues Amersfoort – www.stichtingbluesamersfoort.nl
Zaal De IJsbreker Leusden – www.ijsbrekerleusden.nl
KIKA – www.kika.nl
Wolfpin – www.wolfpin.com
Rob Orlemans & Half Past Midnight – www.halfpastmidnight.nl

Audiovisueel materiaal door Jan den Ouden:

Wolfpin – Kika benefietconcert IJsbreker

Wolfpin- Hound Dog Blues @ KIKA benefiet concert - de IJsbreker Leusden

Rob Orlemans & HPM – Kika benefietconcert

Rob Orlemans & Half Past Midnight @ KIKA benefiet concert - de IJsbreker Leusden

KIKA benefiet @ de IJsbreker Leusden

KIKA Benefietconcert @ de IJsbreker Leusden 2011


Ook op Blues Magazine ...