ben1

Ben Poole Band
BluesMoose Cafe Groesbeek
27 Februari 2013

Verslag en foto’s: Walter Vanheuckelom
Video’s : Bluesmoose Team

Op een koude woensdagavond samen met een vriend toch maar naar het verre Groesbeek in Nederland gereden om de Ben Poole Band nog eens aan het werk te zien. Spijtig genoeg krijgen we deze prima band ook nu weer niet te zien in België. Zelf en samen met mij nog vele andere Belgische muziekliefhebbers vinden het toch spijtig dat het genre van bluesrock hier in België niet zo veel aan bod komt. Maar onze reis van 178 km was toch weer dik de moeite waard. In het gezellige café de Comm, de thuisbasis van het Bluesmoose team in Groesbeek was het echt weer een geweldige avond. In Nederland heeft The Ben Poole Band al een hele schare fans. In België is dat wat minder omdat Ben en zijn jongens nog maar tweemaal live te zien waren in ons kleine landje. De Ben Poole band is een driemans formatie bestaande uit Ben Poole die de leadgitaar en de zang voor zijn rekening neemt, De energieke bassist Barry Pethers en Alan Taylor een 24 jarige drummer van een zeer goed niveau. De band speelt al een paar jaar in deze bezetting en stond al op heel wat grote festivals. Ze hebben ook een EP en een volledige cd op hun naam staan. Het album “Let’s Go Upstairs” is uit van 2012 en werd geproduced door Ike Nossel. Deze grammy winnaar is vooral bekend van werk met Jeff Beck, Tina Turner, Robin Trower, Roger Daltrey en nog vele anderen.

Ben Poole Band – Let’s Go Upstairs Bluesmoose Café 27 februari 2013

Het was ook met de titelsong van dit album “Let’s Go Upstairs” dat Ben het concert begon. Het is een funky bluesnummer. Een nummer waar de drie jongens al dadelijk de registers opentrekken. Barry die al dadelijk lekker aan zijn basgitaar plukt onder het strakke drumwerk van Alan en Ben die met zijn Fender telecaster al dadelijk laat opmerken dat hij een zeer begaafd gitarist is. Een trager maar aanstekelijk ritme vinden we terug in “Love Nobody No More“, waar Ben zijn Fender vervangen heeft door een Gibson Les Paul. Wat ook een heel goede keuze is bij dit nummer omdat de diepere Gibson klank zoveel beter past bij dit nummer. Knappe blues komt er met een heel intense versie van de Freddy King cover “Have You Ever Loved A Woman“. Het was zo mooi dat het muisstil was in het Bluesmoose café. Echt knappe pure bluesrock krijgen we met “Got A Heart But I Got No Soul“. Het is een nummer uit de eerste EP van de Ben Poole Band. Barry “Bazz” Pethers mag hier al zijn kunstjes tonen in een magnifieke bassolo, wat hem een daverend applaus opleverde. Daarvoor hadden we weer een sublieme Ben gekregen. Echt kippenvel op mijn armen.

ben 2

Een cover echt naar je eigen hand zetten is ook een kunst. Dat bewijst Ben hier met een sublieme eigen versie van Stevie Wonder zijn “I Don’t Know Why I Love You“. Je herkent er haast het origineel niet meer in. Het is een pop blues versie waar Ben prima begeleid wordt door Alan en Barry en waar zijn gitaar huilt wanneer hij uitbarst in een vette solo als hij onder aan de hals van zijn Fender aan het tokkelen is. Topmoment en teken van pure klasse. De jongens hadden ook twee spiksplinter nieuwe songs bij voor ons. De eerste was “From Now On“. Als dit de standaardnorm op een nieuwe cd, dan wordt dat zeker en vast een klasse album. Gezongen in de eigen krachtige stijl van Ben. Goede melodie. Showman Barry voelde zich echt in zijn nopjes. Ook knap om te zien hoe Alan Taylor plots kan exploderen achter zijn drumstel, en ik moet in herhaling vallen maar weer subliem gitaarwerk van Ben Poole. Toen was het tijd voor een korte plaspauze.

Ben Poole Band – I Don’t Know Why I Love You Bluesmoose Café 27 februari 2013

Ben Poole Band – From Now On Bluesmoose Café 27 februari 2013

Na de pauze kwam Ben alleen op het podium vergezeld van zijn Fender om een tweede nieuw nummer ten gehore te brengen. Hij won dadelijk al de aandacht terug met “Satisfied Mind” een sober maar leuk nummer. Alan en Barry kwamen Ben terug vergezellen om “ It Doesn’t Have To Be That Way” te brengen. Funky Blues van grote klasse. Het is een echt plezier om Barry zijn klasse te zien etaleren. Het is een bassist die je naast horen spelen ook moet zien spelen. Ook Alan Taylor is een drummer die ik erg hoog inschat. Tijdens de opnames in het Bluesmoose café is het de gewoonte dat om 22h00 het einde in het zicht is. En als het goed is vliegt de tijd. Zo kwamen we tot de laatste song, een vaste waarde op de setlist van Ben. Het is ook een echt live nummer waar de jongens zich kunnen in uitleven. Een nummer dat ook voortdurend van heel intens en rustig afwisselt tot echt vuurwerk en vet gitaarwerk. Een pracht van een nummer op zo een mooie avond mee af te sluiten. Dat deden Ben, Alan en Barry door er nog een stukje aan te breien van Deep Purple hun Black Night.

ben3

Het enthousiaste publiek vroeg nog een toegift en van de eigenares van Café De Comm kreeg de band toelating om nog één bisnummer te brengen. En het zou een serieus bisnummer worden van maar liefst vijftien minuten. Het nummer “Hangin’ In The Balance” begint akoestisch met alleen Ben on stage. Na een vijftal minuten vervoegen zijn kompanen hem en dan word rustig opgebouwd naar een climax waar precies geen einde aan komt. Alan Taylor klopt op zijn drums met alle energie die hij heeft en ook Barry en Ben geven nog een laatste keer het beste van zichzelf. Daarna even op adem komen, afscheid nemen en met eensupergoed gevoel de terugtocht van 178 km aanvangen richting Tessenderlo.

Ben Poole Band – I’m Losing You Bluesmoose Café 27 februari 2013

Ben Poole Band – Hangin’ In The Balance Bluesmoose Café 27 februari 2013

Dit concert werd opgenomen door de mensen van Bluesmoose Café, waarvan heel erg bedankt. Al de nummers zijn te bekijken op hun website: http://www.bluesmoose.nl/blues-moose-cafe

Voor wie de Ben Poole Band nog wil gaan bekijken zie hier de volgende data:
01 maart 2013 JJ’s Musichouse Zoetermeer
02 maart 2013 Café De Noot Amersfoort
11 april 2013 Wubs Pub Nederweert
11 mei 2013 Kwadendamme festival Kwadendamme
25 mei 2013 Highlands festival Amersfoort

http://www.benpooleband.com/

=================================================================================================

Aanvullend sfeerverslag

vrijdag 1 maart 2013
JJ Musichouse
Zoetermeer
Tekst: Guy Smeets

Ik had het genoegen om een kijkje te nemen in JJ Music House te Zoetermeer

Een bestaand podium op een nieuwe locatie. Ik sprak kort met vader en zoon Jole. Vol trots vertelde vader Aad over hoe hij in 2007 startte met dit project. Hij realiseerde samen met zijn zoon Barry dit prachtige podium waar zij een plek bieden aan
muzikanten en ook voor de echte muziek liefhebber die er dagelijks terecht kunnen in het podium café.
En hoe kom je nou op die naam ?? Heel simpel, JJ staat voor Jole en Jole. Gezellige ambiance met een ruim podium en zeer professioneel licht en geluid ! Ook beschikt JJ Music House over repetitie ruimtes die beschikken over bas amp, gitaar amp en drumkit (zonder simbalen) , ideaal natuurlijk!

Maar wat is een goed podium zonder band ?

Je zou denken dat de muzikanten van de Ben Poole Band lekker in de kleedkamer een kopje
english tea aan het drinken zijn. Niets is minder waar, mijn weerzien met Ben, Barry en Alan vond vrijdagavond plaats op de parkeerplaats van JJ Music House onder de moterkap van een kapotte auto met 3 graden onder nul! Helemaal super dat een aantal mensen het reparatie werk over namen zodat Ben, Barry en Alan zich konden voorbereiden op het optreden.
Nadat we kort hadden bij gepraat startte de band met hun eerste set. Ondanks dat het niet heel druk was, stond de band zoals we van hen gewend zijn weer zeer enthousiast te spelen.

Een aantal nieuwe nummers werden gespeeld en natuurlijk nummers van zijn CD “Lets Go Upstairs”.

Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt van de 1e set het nummer “ Got a Hart But Got No Soul” met de spetterende bas solo van Barry !
De set sloot hij af met een geweldige door hem bewerkte versie van Hey Joe”.
Hanging in the Balance” , een deels akoustisch nummer in de 2e set zorgde voor een prachtige dynamiek.

Na het optreden natuurlijk met iedereen een praatje maken en gelukkig had de meneer van de anwb de auto uiteindelijk kunnen repareren. Iedereen die heeft meegeholpen , hartstikke bedankt !!

Het was een zeer geslaagde avond in zoetermeer !!

En zover als ik nu weet rijdt de auto nog steeds en zijn de mannen weer terug in de UK.


Ook op Blues Magazine ...