BAS PAARDEKOOPER & THE BLEW CRUE
Zaal BP Blues, Mortsel (B)
10 Februari 2013

Tekst & Videos: Walter Vanheuckelom

Bas Paardekooper & The Blew Crue waren zondagavond te gast in de gezellige zaal van Café BP in Mortsel om de officiële Belgische cd voorstelling te doen van hun splinternieuwe album “Broken Heart For Sale”. De zaal was goed gevuld voor dit optreden. Deze Nederlandse band speelt niet zo heel vaak in België. Maar de mensen in Mortsel kennen Bas en zijn band wel. Ze waren daar al voor de vijfde maal te gast. De mensen van BP Blues doen daar prima werk. De toegang tot al de concerten is volledig gratis. Hoe de mensen daar het kunnen doen weet ik niet maar ze krijgen van mij alvast een dikke pluim.

Het was geleden van het voorjaar 2012 dat ik Bas en de zijnen nog eens aan het werk zag. Toen lieten ze een heel prima indruk als supportact van “Danny Bryant” in de Bosuil te Weert. Sindsdien is er wel wat veranderd. Basgitarist “Réne Mijnten” was na al die jaren niet meer in de band, al werd hij waardig vervangen door “André van Bruijn”. Rond 21 uur bestraden Bas, Roel, Wouter en André het podium voor hun eerste set die ongeveer één uur zou duren.

In die eerste set waren er een paar probleempjes met de versterker of de plug van Bas zijn gitaar en ook het geluid stond iets te hard, maar dat kon de pret niet bederven. Er werd sterk van wal gestoken met 2 stevige uptempo nummers uit dat nieuwe album “Broken Heart For Sale”. Stevige gitaar, flitsende keyboardklanken en dat in het strakke ritme van Roel’s drums en Andre zijn bas zijn de ingrediënten van “Boogie Woman”. Een betere start kon de band niet wensen want ze hadden het publiek dadelijk in hun greep. Waarom veranderen aan iets dat goed is? Niet doen dus. Het enige dat veranderde was de zanger. Ook “Wouter Hoek” beschikt over een zeer degelijke stem. ” Never Enough” was een prachtig verlengstuk van “Boogie Woman”. Maar wie de band kent weet ook dat ze verschillende mooie trage bluesnummers in hun repertoire hebben. Dus even een rustpauze na al dat rockgeweld met “Between The Lines” uit hun debuutcd van 2010. Slowblues op zijn best.

Er werden ook enkele covers gespeeld van “Jimi Hendrix”, “Little Wing” was de eerste ervan. En wie van bluesrock houdt, houdt natuurlijk ook van Jimi’s muziek. Hij stond aan het geboortebed van de hedendaagse bluesrock. Na deze ouwe gouwe ging er weer de pees op met het energieke “Gipsy Man”. Na een knappe solo van Wouter op de toetsen nam Bas met zijn Fender Stratocaster perfect over. Het was een mooie rode loper voor de volgende cover. Een stevige versie van “Stevie Ray Vaughan” zijn “Pride Of Joy”. Deze song deed het publiek meezingen en klappen. Nu kon Wouter zich volledig uitleven op zijn toetsen en zijn frontman al evengoed. Andre speelde knappe baslijnen en Roel van Leeuwen zijn Tama basdrum klonk weer bijzonder diep en mooi. Deze Roel van Leeuwen is echt wel een prima drummer. Na dit hoogtepunt volgde meteen de laatste song van de eerste set. De knappe titelsong van hun nieuwe album “Broken Heart For Sale” was echt een kippenvelmoment. Meer dan tien minuten duurde deze echt wel zeer goede song. Gezongen op een manier of Bas zijn hart juist gebroken was , zo intens was het. Daarna was het tijd voor een half uurtje pauze.

1 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013 – Boogie woman

1 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013 - Boogie woman

2 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Between the lines

2 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Between the lines

4 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Broken heart for sale

4 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Broken heart for sale

Ook na de pauze werd geopend met een stevig nummer uit het nieuwe album. Dadelijk vuurwerk met “Night Time” waar een mooi stukje boogiewoogie achteraan. In “Breaking My Heart” nam Wout de vocals weer over. Met een mooi stuk in het midden, alleen zang, drums en basgitaar. Als men de ogen sloot tijdens het volgend nummer “Long Road Home To Heaven” dan kon je, je perfect voorstellen dat Gary Moore op het podium stond. Een typische Gary Moore sound. Bas haalt werkelijk alles uit zijn stratocaster gedurende deze song. Langgerekte diepe klanken als fel gitaargetokkel op de onderste fretten van zijn gitaar. ” Confusion” met daarin verweven “Purple Haze” is de volgende ode aan Jimi. Deze muziek van Hendrix ligt deze band wel supergoed.

Ook heel knap vond ik “Stranger To The Blues”. Een gedreven ritmesectie en stomende gitaar. Wat kan dit soort muziek toch mooi zijn. Hemels toetsenspel is het begin voor “Her Silent Cries”. Dit is weer één van die mooie trage blues met vette gitaarsolo’s waar ik in het begin van het verslag over sprak. Dat Bas Paardekooper zijn belofte nakomt bewees hij in “Voodoo Chile” waar Roel zijn drumstokken afgaf aan een plaatselijke drummer na een eerdere belofte van de band dat deze jongen met hen het podium opmocht om zijn kunnen te tonen. Afsluiten deed de band met “Down Down”, al kende men na een tijdje deze song er niet meer in. Deze laatste song kwam er vooral om het kunnen van elke muzikant te tonen. Zo was er een geweldige drumsolo van Roel. En het mooiste moest nog komen achter deze solo toen al de vier bandleden aan het drumstel gelijktijdig stonden te drummen. Spijtig dat ik daar geen beelden van heb omdat de batterij van mijn camera het begaf achter “Voodoo Chile”. Of een knap en strak uitgesponnen bassolo van Andre, waar Bas op Andre zijn basgitaar kwam meespelen. En ook Wouter Hoek mocht zijn grote kunnen tonen op de toetsen.

Na een daverend applaus kwamen Bas Paardekooper & The Blew Crue nog terug voor een toegift. Het rustige “My Hometown” en dan zat het er zo goed als op. Het laatste was een hele zaal die na na na stond te zingen zelfs nog een hele tijd na dat de muziek gestopt was. De tweede set had ongeveer twee uur geduurd maar iedereen ging tevreden naar huis na dit superlange optreden.

5 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013 – Night time

5 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013 - Night time

7 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Stranger to the blues

7 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Stranger to the blues

Café BP Blues in Mortsel heeft nog verschillende concerten in hun agenda staan. Iedereen is welkom in de gezellige zaal achter het café. De optredens en data kan je vinden op onderstaande website.

http://www.cafebp.be/concertagenda.html

8 Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Voodoo Chile

8Bas Paardekooper & The Blew Crue zaal BP Mortsel 10 februari 2013- Voodoo Chile

Bas Paardekooper : Gitaar en zang
Wouter Hoek : Toetsen en zang
Roel van Leeuwen : Drums
Andre van Bruijn : Bas

http://www.baspaardekooper.nl/


Ook op Blues Magazine ...