Barrelhouse live 2015

Barrelhouse en Band Of Friends
Lucky, Rijssen
21 November 2015

Tekst en foto’s: Filip Heidinga

Lucky heeft voor deze Blues Night twee bands op het programma staan: Barrelhouse en daarna Band Of Friends. De deuren gaan iets later open dan gepland om Barrelhouse de kans te geven om hun soundcheck af te ronden. Maar aangezien we buiten alles luid en duidelijk kunnen horen is het niet erg om even wat langer buiten te staan. Eenmaal binnen valt meteen het erg kleine podium op, die op dat moment al bijna helemaal vol staat en dan moet de band er ook nog bij. Vooral voor Barrelhouse is het erg krap op het podium, zeker omdat het drumstel van Ted McKenna ook al klaar staat op het podium.

Het publiek bestaat in het begin van de avond vooral uit mensen die voor Barrelhouse komen, maar ook zijn er al mensen die voor Band Of Friends komen. Deze mensen zijn allemaal aangenaam verrast door de show van Barrelhouse. Na het optreden van Barrelhouse gaat er ook een grote groep weg, ze hebben gezien waarvoor ze kwamen en gaan naar huis. Als Band Of Friends het podium opkomt is de zaal vol maar na een paar nummers gaan de eerste mensen, die eigenlijk voor Barrelhouse kwamen, naar huis. Toch blijft er een grote groep over. Dit was misschien wel het grote nadeel van de programmering: ook al zijn het twee echte live bands, de muziek is totaal anders. Vooral omdat Barrelhouse een zeer gevarieerde show speelt en de Band Of Friends alleen de hardere nummers brengt.

Barrelhouse live 2015

Barrelhouse
Heeft deze band eigenlijk nog wel een introductie nodig? Nou, even in het kort dan. Barrelhouse is begonnen in 1974 en speelt nog steeds in dezelfde formatie. En dat is te zien, zelden zie je een band die zo goed op elkaar is ingespeeld. Toch blijf ik me elke keer weer verbazen over het feit dat er zo veel mensen zijn die ze nog niet kennen. Waar dat aan ligt? Geen idee, in ieder geval niet aan de band want die spelen vaak en zijn altijd erg goed. Dus als je ze nog niet hebt gezien, ga dat dan snel doen. Je zal er geen spijt van krijgen.

Barrelhouse heeft er duidelijk zin in vanavond want ze komen bijna een kwartier te vroeg het podium op en spelen door tot de afgesproken tijd. Dus nadat we buiten naar de soundcheck hebben kunnen luisteren krijgen we nu een extra kwartier. En dat is zeker goed nieuws. De band swingt, ondanks de beperkte ruimte, vanaf het eerste nummer en verzwakt geen moment. Iedereen staat met een glimlach op het podium en het publiek doet vrolijk mee. De sfeer is fantastisch. Wat ik vooral heel knap vond is dat Tineke Schoemaker met iedereen in het publiek probeert contact te maken, iets wat heel erg moeilijk is. Vooral in zo’n kleine zaal waar het publiek minder dan een meter van je afstaat. Verder zingt ze zoals altijd prachtig en weet ze daarmee het publiek volledig voor zich te winnen. De mensen die voor Band Of Friends kwamen zijn dan ook zeer aangenaam verrast door deze band.

BandOfFriends01

Band Of Friends
Na een korte pauze en een snelle ombouw zijn Gerry McAvoy en zijn vrienden aan de beurt. Het power-trio drukt meteen het gaspedaal volledig in en laat deze ook niet meer los. Ze hebben er, na twee maanden van schrijven en opnemen van een nieuw album, duidelijk er veel zin in. Ze doen ook maar een korte tour om het nieuwe live album te promoten om vervolgens volgend jaar met een nieuw studio album te komen. Hopelijk gaan ze dan ook wat meer eigen nummers spelen. Niets ten nadele van de nummers van Rory Gallagher, want die zijn fantastisch, maar als je hen vaker hebt gezien bevat de show nog maar weinig tot geen verrassingen meer. Wel laten ze weer zien hoe goed ze live zijn. Drummer Ted McKenna won niet voor niks dit jaar de European Blues Award als beste performer. Ze hebben vanavond maar een uur en een kwartier maar plakken daar vervolgens nog een kwartier aan vast. Dus Barrelhouse kwam een kwartier eerder op het podium, Band Of Friends verlaat het podium een kwartier later. Ze spelen vanavond alleen maar stevige nummers, dit komt misschien wel omdat Gerry zich irriteert aan de muziek die je tussen de nummers door uit de andere zaal hoort komen. “Every time a song ends, all I hear is boom, boom, boom. Let’s play some real music.”

Kortom: twee geweldige bands, die niks liever doen dan live spelen. En twee bands die inmiddels al een lange historie hebben en met een rijk repertoire. Beide bewijzen ze vanavond weer dat ze tot de topklasse behoren.

Website Barrelhouse: http://www.barrelhouse.nl/
Website Band Of Friends: http://bandoffriends.eu/

Barrelhouse live 2015

Barrelhouse live 2015

Band Of Friends live 2015

Gerry McAvoy live at Lucky 2015

Band Of Friends live 2015


Ook op Blues Magazine ...