Barrelhouse
11 februari 2011
Bluescafé Apeldoorn

Tekst : William Lindner / Foto’s : Peter Vroon

Afgelopen weekend trakteerde Jan Kerseboom van het Bluescafe Apeldoorn ons op twee totaal verschillende bands. Voor “Elk wat Wils” dus.
De blues liefhebbers kwamen aan hun trekken bij de Nederlandse Bluesband : Barrelhouse en de echte “Power-Rock’ liefhebber kon de avond daarna gaan smullen van het Engelse Trio The Brew.

Hieronder het verslag  van  een heerlijke Blues avond met Barrelhouse.

Na vorig jaar  een bezoek aan het Bluescafe Apeldoorn te hebben overgeslagen stond dit jaar de Nederblues band van het eerste uur(vanaf 1974!): Barrelhouse weer eens in Apeldoorn op het podium. Een avond met deze band staat altijd garant voor en heerlijk avondje onvervalste blues. Geen wonder dus dat het Bluescafe afgeladen vol was. In de eerste set werden bijna alle nummers van hun recente album: Vintage Blues gespeeld. Heerlijke blues zoals het gespeeld moet worden!  Waaronder “Skin And Bones”, ““If You Really Wanna Leave”, “I’m Torn Down” en “Hard Time Killing Floor” etc. 
Foto Concertverslag : Barrelhouse – 11 februari 2011 Bluescafé Apeldoorn

Na al die jaren straalde het plezier er nog steeds vanaf bij de bandleden. Zangeres Tineke Schoemaker heeft een zangstrot waar je U tegen zegt. Loep zuiver zingt de blues zoals het gezongen moet worden..Yeahh onze Dutch Lady Of Blues.

De gebroeders Laporte natuurlijk. Waarbij je duidelijk Guus kon zien als de Show man. Het publiek opzweepte. In zijn Gitaar stijl/show herkende ik regelmatig elementen van Albert Collins. Johnny speelde wat ingetogener.. maar wat een gitaarvirtuoos.. Beide vulden elkaar uitstekend aan.
Bassist/accordeonist Jan Willem Sligting natuurlijk die uiteraard naast zijn bas partij op gitaar ook regelmatig de Contra bas gebruikte.
Drummer Bob Dros die nog steeds met zichtbaar veel plezier zijn partij enthousiast mee drumt. En tenslotte Han van Dam aan de toetsen die bij de nummers zorgde dat met zijn swingende stijl van spelen zorgde dat je niet stil kon staan. Voor al deze band leden was er tijdens dit optreden voldoende gelegenheid op hun muziekkunsten te vertonen.

Barrelhouse

In de tweede set ging het dak er helemaal af.En werden veel nummers van hun vroegere werk gespeeld. Met onder meer flink veel show werk van Guus LaPorte onder meer .met een heerlijke “Krontjong achtige’ Jam met zijn broertje Johnny..
Wat mij na de show richting Johnny LaPorte de opmerking ontlokte : ‘Adoe zeg Johnny.. dat was Indo Krontjong Muziek”..LOL..
Ach ja.. daar is toch een beetje de NederBlues mee begonnen toch.. Die Indo Rock..(Tielman Brothers etc)

Maar Blueslady Tineke Schoemaker… wat  een zangeres! Een zangeres die met veel gevoel maar nogmaals vooral loepzuiver en met heel veel gevoel The Blues zingt.
Blues zoals het alleen door haar gezongen kan worden en Barrelhouse zo herkenbaar maakt.
Na ruim 2 uur zat het erop en kunnen we terug kijken op een heerlijke Bluesavond met een band die nog steeds in het bovenste segment van onze Nederblues scene meespeelt.

Barrelhouse

Zoals Johnny LaPorte ,die heel tevreden was over dit optreden, tegen mij zei na het optreden op mijn vraag:  ‘hoe lang blijven jullie doorgaan..”?.. “William , zolang ze ons blijven vragen gaan we door!… ” Gelukkig!!
Hopelijk wordt volgend het Bluescafe , Apeldoorn daarbij  niet (meer) overgeslagen. En zien we deze band ook daar weer als vaste ‘Blues waarde’  terug.

*Op de Youtube channel  van  Bluescafé  Apeldoorn (“Bluescafeapeldoorn”) zijn een aantal video  impressies van dit optreden terug te zien.

Line-up:
Tineke Schoemaker – vocals
Johnny LaPorte – guitar
Han van Dam – piano
Guus LaPorte – guitar
Bob Dros – drums
Jan Willem Sligting – bass

Barrelhouse

www.bluescafe.nl


Ook op Blues Magazine ...