Concertverslag : Barrelhouse – 11 februari 2011 Bluescafé Apeldoorn

Barrelhouse
11 februari 2011
Bluescafé Apeldoorn

Tekst : William Lindner / Foto’s : Peter Vroon

Afgelopen weekend trakteerde Jan Kerseboom van het Bluescafe Apeldoorn ons op twee totaal verschillende bands. Voor “Elk wat Wils” dus.
De blues liefhebbers kwamen aan hun trekken bij de Nederlandse Bluesband : Barrelhouse en de echte “Power-Rock’ liefhebber kon de avond daarna gaan smullen van het Engelse Trio The Brew.

Hieronder het verslag  van  een heerlijke Blues avond met Barrelhouse.

Na vorig jaar  een bezoek aan het Bluescafe Apeldoorn te hebben overgeslagen stond dit jaar de Nederblues band van het eerste uur(vanaf 1974!): Barrelhouse weer eens in Apeldoorn op het podium. Een avond met deze band staat altijd garant voor en heerlijk avondje onvervalste blues. Geen wonder dus dat het Bluescafe afgeladen vol was. In de eerste set werden bijna alle nummers van hun recente album: Vintage Blues gespeeld. Heerlijke blues zoals het gespeeld moet worden!  Waaronder “Skin And Bones”, ““If You Really Wanna Leave”, “I’m Torn Down” en “Hard Time Killing Floor” etc. 

Na al die jaren straalde het plezier er nog steeds vanaf bij de bandleden. Zangeres Tineke Schoemaker heeft een zangstrot waar je U tegen zegt. Loep zuiver zingt de blues zoals het gezongen moet worden..Yeahh onze Dutch Lady Of Blues.

De gebroeders Laporte natuurlijk. Waarbij je duidelijk Guus kon zien als de Show man. Het publiek opzweepte. In zijn Gitaar stijl/show herkende ik regelmatig elementen van Albert Collins. Johnny speelde wat ingetogener.. maar wat een gitaarvirtuoos.. Beide vulden elkaar uitstekend aan.
Bassist/accordeonist Jan Willem Sligting natuurlijk die uiteraard naast zijn bas partij op gitaar ook regelmatig de Contra bas gebruikte.
Drummer Bob Dros die nog steeds met zichtbaar veel plezier zijn partij enthousiast mee drumt. En tenslotte Han van Dam aan de toetsen die bij de nummers zorgde dat met zijn swingende stijl van spelen zorgde dat je niet stil kon staan. Voor al deze band leden was er tijdens dit optreden voldoende gelegenheid op hun muziekkunsten te vertonen.

Barrelhouse

In de tweede set ging het dak er helemaal af.En werden veel nummers van hun vroegere werk gespeeld. Met onder meer flink veel show werk van Guus LaPorte onder meer .met een heerlijke “Krontjong achtige’ Jam met zijn broertje Johnny..
Wat mij na de show richting Johnny LaPorte de opmerking ontlokte : ‘Adoe zeg Johnny.. dat was Indo Krontjong Muziek”..LOL..
Ach ja.. daar is toch een beetje de NederBlues mee begonnen toch.. Die Indo Rock..(Tielman Brothers etc)

Maar Blueslady Tineke Schoemaker… wat  een zangeres! Een zangeres die met veel gevoel maar nogmaals vooral loepzuiver en met heel veel gevoel The Blues zingt.
Blues zoals het alleen door haar gezongen kan worden en Barrelhouse zo herkenbaar maakt.
Na ruim 2 uur zat het erop en kunnen we terug kijken op een heerlijke Bluesavond met een band die nog steeds in het bovenste segment van onze Nederblues scene meespeelt.

Barrelhouse

Zoals Johnny LaPorte ,die heel tevreden was over dit optreden, tegen mij zei na het optreden op mijn vraag:  ‘hoe lang blijven jullie doorgaan..”?.. “William , zolang ze ons blijven vragen gaan we door!… ” Gelukkig!!
Hopelijk wordt volgend het Bluescafe , Apeldoorn daarbij  niet (meer) overgeslagen. En zien we deze band ook daar weer als vaste ‘Blues waarde’  terug.

*Op de Youtube channel  van  Bluescafé  Apeldoorn (“Bluescafeapeldoorn”) zijn een aantal video  impressies van dit optreden terug te zien.

Line-up:
Tineke Schoemaker – vocals
Johnny LaPorte – guitar
Han van Dam – piano
Guus LaPorte – guitar
Bob Dros – drums
Jan Willem Sligting – bass

Barrelhouse

www.bluescafe.nl

2016-10-14T01:11:21+00:00 15 februari 2011|Categories: Concertverslagen|Tags: , , , , |4 Comments

4 Reacties

 1. Jolanda Haanskorf (live4fun) 16 februari 2011 om 02:01- Antwoorden

  Ja William, die heb ik weer gemist. Ze waren pas ook nog bij CrossRoads in Bergen op Zoom.. had ik wel heel graag heen gewild. Bedankt voor je verslag, kan ik toch een beetje meegenieten ;-) Zomer 2009 stonden ze hier in Vlaardingen op ’t ZomerTerras. Kwaliteit eerste klas !!

 2. Niels 17 februari 2011 om 18:47- Antwoorden

  Leuke recensie,,,,,en tja de boogie woogie piano van Barrelhouse bailey swingt altijd.Kan het weten,,tis familie.
  De gebroeders laporte zijn top, altijd lekker om Buddy Guy, Albert Collins & de Britse Blues invloeden in een optreden te horen

 3. frank van engelen 17 februari 2011 om 21:46- Antwoorden

  hey William, ja je hebt lekker genoten, dat weet ik zeker hoor. Barrelhouse is natuurlijk ook top, een top zangeres, en top muzikanten, die al jaren gewoon min of meer de trots van Nederland zijn mijn inziens. De gebroeders la Porte geven altijd al hun bete kunnen, en juist die verschillen van hun persoonlijk maken het tot een happening. Collins, Guy en BB, het komt allemaal voorbij, en het bijt af en toe als de hel, en als de heren dan ook nog riedeltjes samen spelen is he feest compleet/ de ondersteunde kracht van de piano en toetsenman is van het zuiverste water, even als de drum triolen die niet van de lucht zijn, doch alles haarscherp neer zetten. barrelhouse maakt mooie cd’s maar is toch echt een Live Band. geweldig dus, ik heb ze ook nog niet zo lang geleden gezien. Frank

 4. William 6 maart 2011 om 13:18- Antwoorden

  Tussen al het festival nieuws geweld: Na gisteren weer als van ouds “Blues Party Time met de Veldman Brothers @ my Hotspot :
  Bluescafe Apeldoorn
  http://www.youtube.com/user/BLUESCAFEApeldoorn#grid/user/26C6FF25686A9095
  Vandaag ZO; 6 maart om 17.00 uur Ook weer best een leuke band uit Apeldoorn zelf :
  THE DOOTS:
  Zie hun zeer verzorgd gemaakte Video Clip “Sarah” van deze youngsters:
  http://www.youtube.com/watch?v=qQfoUkOrs3c

  Website band: http://www.thedoots.nl

  Binnenkort weer heel veel lekkers in het Bluescafe van jan kerseboom zoals:
  12-03-2011 Bas Paardekooper & Blue Crew ZA 22:00
  23-03-2011 BOO Boo Davis (US)
  26-03-2011 Doors in Concert
  01-04-2011 THORBJORN RISAGER (DEN)
  06-05-2011 Les Wilson
  13-05-2010 TIMO GROSS(Germany)
  04-06-2011 12BBB
  etc
  Zie ook: http://www.youtube.com/user/BLUESCAFEApeldoorn

  Ja zo’n bruine kroeg als het Bleuscafe Apeldoorn heeft toch ook wel wat

We horen graag je mening! Voeg reactie toe