Andre Williams
6 mei 2011
De Kelder, Amersfoort

Andre Williams rockt De Kelder

Het damestoilet. Na een set van anderhalf uur en een uitgebreide signeersessie verdwijnt Andre Williams tot twee maal toe in het damestoilet. Zou de oude baas dan toch….? Maar na korte tijd verschijnt hij weer, licht geagiteerd. ‘’I’m looking for the way out!’’ Het is duidelijk, het bezoek aan De Kelder te Amersfoort van Andre Williams, vijfenzeventig jaar en nog steeds King of Sleaze, is niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Tekst: Dietmar Terpstra

Ter introductie: Thank You For Loving Me, de eerste hit voor Little Stevie Wonder, werd in de vroege jaren ‘60 mede geschreven door Williams. Van zijn hand kwam ook Shake A Tailfeather, de charts in gezongen door onder meer Ike & Tina Turner. De jaren ‘80 bracht Williams hoofdzakelijk door in de goot, ten prooi aan drank en drugs. Door vrienden weer op de been geholpen hervatte hij ruim een decennium geleden zijn carriere, hij tourde door Europa in het gezelschap van de Groningse sleazerockers van Green Hornet. Vorig jaar verscheen zijn jongste album That’s All I Need, waarop Williams als herboren klinkt. De plaat is mede ingespeeld door Motown-legende Dennis Coffey en bevat monumentale tracks als There Aint No Such Thing As Good Dope en My Time Will Come.

Gedurende de huidige tour wordt Williams muzikaal bijgestaan door The Goldstars, een explosief gezelschap uit Chicago, gepokt en gemazeld in de primitiefste garageblues, met op gitaar de fabuleuze tweelingbroer van Buddy Holly, de rijkbetatoueerde Dag, de gedroomde hoofdpersoon uit Miami Ink. Hij speelt momenteel de vuigste r&b-gitaar op het westelijk halfrond.

Andre Williams & The Goldstars in Holland

I’m A Man, een uitgeklede versie van Muddy Waters’ Mannish Boy, was de opener van de set van Williams. Gekleed in een glanzend rood kostuum had hij de uitstraling van een oude pimp, en zijn stem klonk als schuurpapier. I’m A Bad Motherfucker, verzekerde hij de zaal vervolgens op overtuigende wijze. Slechts met moeite kwam Williams uit boven de spijkerhard rockende band, maar dat droeg alleen maar bij aan het feestgedruis. Na een uurtje mocht de band zijn klassieker Pussy Stank (And So Do Marijuana) uitvoeren, waarna The Boss in een nieuwe glimmende outfit het podium betrad om het af te maken. Let Me Slide It In You, luidde de uitnodiging gericht aan de amper meerderjarige chickies vooraan het podium, om nog even duidelijk te maken dat de oude vos wellicht enkele van zijn haren verloren is, maar allerminst zijn streken.

Zichtbaar opgetogen kwam de pensioengerechtigde rocker na afloop van de show de complimenten in ontvangst nemen, om op de foto te gaan met de fans, en zijn platen te signeren, waaronder fraai vinyl van Bait & Switch, in 2001 opgenomen met de al even legendarische Matt Verta-Ray. De volgende keer dat de band in de stad is: gaan! Want de King Of Sleaze verdient op zijn oude, maar allerminst uitgebluste dag een uitverkocht huis.


Ook op Blues Magazine ...