Tekst: Joachim ‘Joe’ Brookes
Vertaling en foto’s: André Wittebroek

Bluesmagazine bedankt zich bij Joachim “Joe’ Brookes van Rocktimes.de voor het mogen plaatsen van zijn concertverslag van het optreden van AJ Plug and Killer Band in zaal BLUES in Rhede(D). Wij werken vaak samen en nemen dan verslagen van elkaar over. Bluesmagazine was ook bij deze show aanwezig.

Op 27 januari 2023 was de Nederlandse zangeres AJ Plug met haar band te gast in Rhede.
Hier een gedeelte uit de concertaankondiging van zaal BLUES:
“Ze is er weer, God zij dank!! Van haar eerste optreden in BLUES was iedereen sterk onder de indruk. Met haar band toverde ze pure blues op het podium!! Na een zware ziekte overwonnnen te hebben, zijn we ontzettend blij haar weer te kunnen begroeten met het album “Killer King’in de rugzak, dat als beste blues-album in Nederland gekozen werd”.

Natuurlijk waren er voor Killer King al diverse albums. Na Let go or be dragged (2014) kwam twee jaar later Chew,Chew, Chew. In 2018 volgde het akoestische album Barefoot – The Grolloo Takes.

Haar carriere kreeg een enorme terugslag toen ze de diagnose slokdarmkanker kreeg die haar bijna het leven kostte en er een zeer zware operatie en herstelperiode volgde. Of ze ook ooit weer kon zingen….Vanavond het bewijs!

Over het twee uur durende optreden is het volgende te zeggen. Toeval bestaat. Binnen een week heeft Rock Times bassist Roelof Klijn tweemaal live gezien. Eerst op 22 januari bij het concert Richard van Bergen, Blues Alive Revue en nu hier bij BLUES in Rhede. Bij de Keeping The Blues Alive show schreef ik :’ bleef de bassist Roelof Klijn meer op de achtergrond, maar was door zijn prachtige diepe basloopjes zeer belangrijk.’ Vanavond bij de AJ Plug show was zijn aanwezigheid zeer present en actief. Ook de koorzang samen met ritmegitarist Klaas Kuijt was overtuigend. De show van AJ Plug was indrukwekkend. Het optreden had een steeds stijgende tendens in enthousiasme en spelplezier. Het straalde van het podium af. Wat zich in het tweede deel van het concert afspeelde was zeer pakkende, opzwepende blues en bluesrock tot groot genoegen van het publiek.

De band speelde een selectie uit haar hele oeuvre waarbij de songs uit Killer King de kern vormden. Het intro van de opener “Free at last” begon rustig met een drumritme en slaggitaar waarna het knallend verder ging met vette bluesrock. Drumwerk van Tommy Parker jr. zette het slotakkoord. Solo-gitarist Sebas Fledderman enthousiasmeerde vele keren het talrijke publiek voor het podium. Veel applaus kreeg kreeg hij voor zijn bezielende en fantastische gitaarspel. Toetsenist Alex Zwinselman haalde in de begeleiding heerlijk psychedelische klanken uit zijn toetsen maar ook heel gevarieerde solo’s. Ook ritmegitarist Klaas Kuijt had een groot aandeel in het geluid van de band. Drummer Tommy Parker jr. zorgde voor drive en groove in de stevige stukken en in de ballades voor passend rustig drumwerk. Top!

Met haar zang haalde AJ Plug indrukwekkende emoties naar boven. Van in zichzelf gekeerd verdrietig-sentimenteel tot hardrockend zorgde ze voor kippenvel. Een speciale song is “Killer King” wat staat voor de kanker. Ze schreef dat tijdens haar ziekte. Een ballade met grote emotionele inhoud en idem gezongen; een hoogtepunt van het optreden. Of in rockende of in de rustige nummers, de band stond zijn mannetje. Het mid-tempostuk “River Blue” van het akoestische album Barefoot -The Grolloo Tapes werd nu een stevige bluesrock. Met het gebruik van het wah wah pedaal creeërde Sebas Flederman zwevende soundstructuren met zelfs atmosferische geluidseffecten. Zijn solo’s waren van de buitencategorie. Als een rode draad gingen de geluidseffecten en breaks door het optreden. Fantastisch!

De ballade “Dreams” was weer een emotioneel hoogtepunt en het rockende, strakke “Down on my knees”, met interessante ritmes van drummer Tommy Parker.jr zorgde voor meeklappend en swingend publiek. In “The Shape I’m in” met intro van AJ en Klaas hadden emotie en verdriet de boventoon. De geluidsman van de band Gijs van Sorgen had een bijzonder inbreng in het lied “Dakota” van de Stereophonics. Hij arrangeerde de zang van AJ Plug als een heel koor. Zeer speciaal. Ze vertelde dat ze dit lied bij een radioprogramma hebben gespeeld. Twee nummers mochten ze doen; een eigen en een cover, ze hadden deze twee gekozen. In het schitterend gezongen afsluitende “Tears run dry” kwam het tot een grote finale en was er een hoofdrol voor gitarist Sebas Fledderman in pole-position op het podium.

Het publiek schreeuwde en joelde om een toegift en de band kwam terug waarna de cirkel rond werd doordat ze nogmaals de openingssong “Free at Last” speelden maar nu steviger en het knalde op het podium. Klaas Kuijt met sterke boogieriffs en zo werd Free at last een lust voor oog en oor, een muziekfeest! AJ Plug verliet de bühne en de band knalde bijna letterlijk het dak eraf. Wat een spelvreugde en het publiek ging er vol in mee. Een fantastisch eind van een prachtig concert.

Het concert van AJ Plug en band hing van highlights aan elkaar en was een genot het live mee te maken.
AJ Plug & Band moet men live gezien hebben!!

Rocktimes bedankt zich bij André Knoch voor een plek op de gastenlijst.

31 maart 2023 komen The Bluesbones in BLUES Rhede.

Line-up: AJ Plug:vocals Klaas Kuijt; rhythm guitar, backing vocals Sebas Fledderman; guitar Alex Zwinselman: keyboards Roelof Klijn: bass, backing vocals Tommy Parker jr.:drums Gijs van Sorgen: sound

Links: www.ajplug.nl
www.rocktimes.de


Ook op Blues Magazine ...