meschiya

Meschiya Lake & The Little Big Horns
Rotown, Rotterdam
12 Juni 2013

Tekst en Foto’s: Tom Moerenhout, voor meer foto’s zie fotoalbum Tom

Van Meschiya Lake & the Little Big Horns had ik op You Tube wel eens clips gezien, een groot ensemble jonge mensen die in de straten van New Orleans hun swingende aanstekelijke muziek spelen en zingen die gebaseerd is op Hot Jazz New Orleans style uit het begin van de 20e eeuw waarbij stilstaan tot een onmogelijkheid behoort.

Van het geld dat ze hiermee verdienen hebben ze inmiddels 2 CD’s gemaakt die ik enige tijd geleden van de platenmaatschappij opgestuurd kreeg met een erg positieve recensie van mijn hand tot gevolg. Sterker nog ik ben fan !

Inmiddels zijn ze bezig met een 2e wereldtour die in Nederland tot en met aanstaande zondag loopt en ik mocht getuige zijn van hun optreden in Rotown te Rotterdam.

Meschiya Lake (32) is een grappig charismatisch podium-mens; een versmelting van twee van haar favoriete zangererssen; Bessie Smith en Annette Hanshaw – in combinatie met de showmanship van Maria Callas en de bad-ass attitude van Wendy O . Williams, bedekt onder de tattoo’s, gezegend met een stem met een bereik van 4 octaven en in staat om in een goud mini glitterjurkje kittige danspasjes op naaldhakken uit te voeren.

Als kind al zong ze al, Country-music, won zangwedstrijden maar stopte daarmee toen ze 13 jaar was. De volgende fase startende carrière was als lid van de Know Nothing Family Sideshow en the End Of The World Circus waar Lake de kunst beheerste van het glas eten (en insecten, ook), evenals vuur dansen.

Op haar 20e belandde ze in New Orleans, de charmes van de stad betoverend haar. Met haar 23e, begon ze weer te zingen, ditmaal jazz en met de groep Loose Marbles leerde ze op straat de kneepjes van de “vintage jazz swing”

In 2009 richtte ze de Little Big Horns op, een in bezetting wisselend gezelschap muzikant met een vaste kern met meestal de Sousafoon, trompet, saxofoon, second line drums en een op Django Reinhardt geënte rhythm-guitar.

Kortgeleden is de band uitgeroepen tot dé jazzband nieuwe lichting van New Orleans en dat kan je ook wel horen, gepokt en gemazeld in de bakermat van de New Orleans speelt de band met een soepel zingende Lake een set van meer dan 2 uur achtereen in een behoorlijk warm Rotown in Rotterdam waarbij Meschiya opmerkte dat het dezelfde temperatuur had als in haar hometown.

meschiya1

Wat mij ook opviel was dat er een groot aantal behoorlijk jonge mensen aanwezig waren al dan niet gekleed in 40-er en 50-er jaren kleding maar dat ze op de swingende klanken de bijpassende dansen zoals de Lindy Hop tot uitvoering brachten.

Dit werkte voor de band en Meschiya zo inspirerend dat laatstgenoemde van het podium afsprong en zich met enkel van de dansers op de dansvloer waagde.

Het schijnt dat er in Nederland maar ook ter wereld een New Orleans dans renaissance aan de gang is waarbij de betreffende dansverenigingen de swingbands en festivals opzoekt om te kunnen dansen en swingen op de klanken van weleer met Herräng Dance Camp in Zweden als de grootste, het duurt maar liefst zes weken en het speelt gastheer voor duizenden dansers en muzikanten.

Zo ver wil ik nu ook weer niet gaan, maar als Meschiya Lake & the Little Big Horns volgend jaar ons land weer aandoet ben ik weer van de partij.

Neem een blik in mijn fotoalbum om een beetje van de sfeer te proeven en neem je kans waar op de volgende data dat de band nog te zien is.

Fri June 14 – Paard van Troje / Den Haag
Sat June 15 – Harlem Shuffle / Haarlem
Sat June 15 – Naked Song Festival / Eindhoven
Sun June 16 – Café Loburg / Wageningen

meschiya2

 


Ook op Blues Magazine ...