Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Festival Dranouter 2017
4 – 5 – 6 augustus

De 43ste editie van Festival Dranouter komt eraan!

Festival Dranouter blijft zijn vernieuwde formule verder fine-tunen: een eclectisch muzikaal programma met maximaal luistercomfort verspreid over (intieme) locaties in het hart van het dorp, een gevarieerd palet aan randanimatie, leuke kinderprogrammatie en een kleurrijk, kwaliteitsvol aanbod van foodstands.

We hadden reeds de komst aangekondigd van onder meer Gregory Porter, Bazart, Doe Maar, Warhaus, Het Zesde Metaal, Leyla McCalla, DAAU en CC Smugglers. Vandaag voegen we daar maar liefst 14 acts aan toe: Daniel Norgren, J. Bernardt, Mandolinman, Wally, Bukahara, Kommil Foo, Bears Of Legend, Omiri, Brihang, Daoiri Farrell, Ghent Folk Violin Project, Variomatic, Coope Boyes & Simpson en Ethno Flanders.

De man met de onafscheidelijke muts komt naar Festival Dranouter 2017! Gregory Porter brak de grenzen van het jazz genre dankzij de funky Claptone remix van ‘Liquid Spirit’. Het gelijknamige album verkocht wereldwijd miljoenen exemplaren, werd het meest gestreamde jazz album ooit met meer dan 20 miljoen streams en werd uiteindelijk ook – meer dan verdiend – bekroond met een Grammy! Hij slaagt er als geen ander in om bruggen te slaan tussen jazz en andere muziekgenres, getuige ook zijn meest recente album ‘Take Me To The Alley’. Een unieke artiest, een gracieuze man, een fantastisch paar stembanden én een grote knuffelbeer in mantelpak! Afspraak op zondag 6 augustus!

Vorig jaar nog op ons podium met Balthazar, dit jaar presenteert Maarten Devoldere onder zijn nom de plume Warhaus zijn solo debuutalbum ‘We Fucked A Flame Into Being’! Jarenlang schreef hij – tijdens de vele Balthazar tournees – nummers bijeen en slechts zelden gunde hij het publiek een spaarzame blik op zijn donkere universum, gevoed door hunkering en liefde. Voor zijn intrigerende sound haalt hij zijn invloeden uit de Franse sixties zoals bij Serge Gainsbourg, maar ook de penseelstreken van Leonard Cohen, Nick Cave, Tom Waits zijn duidelijk hoorbaar in de muzikale landschappen van Devoldere. Duister, bezwerend, jazzy, sensueel en tonnen uitstraling! Kortom, een klasbak van West-Vlaamse origine op de Mainstage op zaterdag 5 augustus!
Leyla McCalla is een Amerikaanse folk artieste van Haïtiaanse afkomst. Ze maakte deel uit van het Grammy winnende Carolina Chocolate Drops, dat op Festival Dranouter 2010 nog grote sier maakte met hun dansbare countryblues en Afro-Amerikaanse geïnspireerde folk. Ze brengt krachtige, authentieke en tijdloze roots –en countrycomposities waarbij banjo, viool en vooral de cello centraal staan. Op haar tweede en meest recente album ‘A Day For The Hunter, A Day For The Prey’ gaat het van folk en gospel over blues en Cajun tot rauwe ‘old-timey’ en calypso. Hulde voor zoveel Caraïbisch talent!

Federspiel is een koper –en houtblazersensemble, maar absoluut geen traditionele brassband ‘as you know it’. Zeven jonge, virtuoze Oostenrijke muzikanten laten hun tomeloze creativiteit en spontaniteit de bovenhand nemen in hun unieke composities en arrangementen. In het najaar van 2016 verscheen hun derde album ‘Smaragd’ waarover de Oostenrijkse radio het volgende zei: “een fascinerende wisselwerking tussen extase en stilte, tussen traditie en revolutie, tussen ernst en revolutie”. Te ontdekken!

Met drie full albums en een palmares om ‘u’ tegen te zeggen katapulteerden de drie broers van Trio Dhoore zichzelf in slechts vijf jaar tijd tot één van Vlaanderens beste exportproducten wat betreft folkmuziek. Met hun laatste album ‘Momentum’ is deze ‘band of brothers’ meer dan ooit klaar voor nieuwe kansen. Traditionele Vlaamse muziek en eigen werk verstrengeld tot een energiek concept waarvan u op het puntje van uw stoel gaat zitten!

Met maar liefst 10 albums op zijn conto, is Luca Bassanese zonder meer één van de grootste figuren uit de Italiaanse muziekscène. Als sociaal en maatschappelijk geëngageerd artiest gaat hij samen met zijn ‘Piccola Orchestra Popolare’ de hort op om zijn eigenzinnige mélange van poëzie, Italiaanse folk en opgefokte electro-Balkan ten berde te brengen. Zet je schrap voor een feelgood show van de bovenste plank, een vleugje Fellini en vooral een uitstekend dansbaar concert van de Italiaanse Manu Chao!

Lenny & De Wespen, de band rond Lennert Maes, zag het levenslicht in 2003 en werd in datzelfde jaar meteen overladen met bloemen en kransen op de finale van de Nekka Nacht wedstrijd. Tot en met 2009 balanceerden ze op het fijne kruispunt tussen pop & rock met twee prachtige Nederlandstalige albums en straffe concerten op o.a. Gentse Feesten, Boterhammen in het Park, Marktrock Leuven en hoe kan het ook anders, Festival Dranouter natuurlijk. Na een pauze van acht jaar zijn Lenny & De Wespen terug ‘alive & kicking’ met een nieuw album, getiteld ‘Zin’, onder de arm!

Faut le faire. Met één album en een handvol singles heeft Bazart letterlijk goud in handen. Of hoe moeten we het fenomeen Bazart anders omschrijven? Matthieu Terryn, Simon Nuytten, Oliver Symons en co razen door uitverkochte zalen en arena’s, spelen festivalweides plat, verkopen tienduizenden albums en palmen stormenderhand volledig Vlaanderen en Nederland in met hun dromerige, Nederlandstalige elektropopsongs. En dan hebben we het nog niet gehad over de 5 MIA’s die op hun schouw prijken. Laten we hun zegetocht gewoon verder zetten op Festival Dranouter! Bazart palmt als headliner de Mainstage in op zaterdag 5 augustus.
Wannes Cappelle en Het Zesde Metaal zijn terug van de partij op Festival Dranouter! Hun vierde album ‘Calais’ is een echte groepsplaat geworden, waarbij duidelijk hoorbaar is dat de band ondertussen heel wat kilometers op de teller heeft. De teksten op ‘Calais’ staan bol van het engagement en onderstrepen met verve de tragiek van het alledaagse leven, de muziek graaft dieper dan ooit en de zinderende elektronica is een verrijking voor het muzikale speelveld van Cappelle en co. We ontvangen met veel ‘Liefde’ Het Zesde Metaal voor de vierde keer op Festival Dranouter! Het wordt ongetwijfeld een weer-ga-loze thuismatch!
De Britten van CC Smugglers zijn begonnen als “guerrilla buskers” en werden ontdekt tijdens een tournee van het gelijkgestemde Old Crow Medicine Show. Met hun banjo’s, trombones en ukeleles maken ze feestelijke en uptempo tunes, waarin de geest van de Amerikaanse folkmuziek duidelijk te horen is: swing, jazz, country, ragtime en vrolijke bluegrass worden gecombineerd met hedendaagse invloeden als hip hop en en dancehall. Het bracht hen al op festivals als Cambridge, Glastonbury en Rock Werchter, het is met andere woorden dus slechts een kwestie van tijd vooraleer deze band door iedereen aan het hart gedrukt wordt.
Het Antwerpse DAAU – ook bekend als Die Anarchistische Abendunterhaltung – verbaast sinds 1992 de internationale muziekscène met hun muzikale vaardigheid, inventiviteit, aanstekelijke dynamiek en onnavolgbare muziek. Ze brengen een nieuw soort ‘klassiek’, uitgevoerd met een ongewone combinatie van oude instrumenten en de ongenaakbare attitude van een punkband. In 2017 wordt DAAU 25 jaar, en om dat te vieren brengt de band een origineel retrospectief album uit. Rudy Trouvé, de éminence grise van de Antwerpse rock-scène, ging de uitdaging aan om als curator een eigenzinnige selectie te maken uit het waanzinnige DAAU oeuvre. Je begrijpt het al, het wordt een uniek concert in de kerk!

Chantal Acda is van Nederlandse origine maar woont al geruime tijd in België. Haar muzikale levenswandel nam reeds vele gedaantes aan (Sleepingdog, True Bypass en Chacda) en ze maakt eveneens deel uit van bands als Isbells en Marble Sounds. Sinds enkele jaren komt ze naar buiten als artiest onder haar eigen naam en werd ze getekend op het gerenommeerde Glitterhouse Records label. Haar nieuw album heet ‘Bounce Back’ en verschijnt eind april! Live vertolkt ze haar zachte, intieme en kwetsbare songs met een band om u tegen te zeggen, namelijk Alan Gevaert (dEUS) op bas, Gaëtan Vandewoude (Isbells) op gitaar en toetsen, Eric Thielemans op drums en Niels van Heertum op euphonium. Klaar voor een portie verstilde pracht op de Clubstage?
Les Poules à Colin bestaat uit vier dames en een heer – jawel, hij heet Colin – en hebben hun uitvalsbasis in de streek van Lanaudière (Canada). Met veel respect voor het traditionele repertoire geeft het vijftal een eigenwijze interpretatie aan het folkgenre en gaan ze aan de slag met prachtig gearrangeerde folksongs –en melodieën. Hun composities zijn een naadloze mix van Noord-Amerikaanse invloeden, old-time, jazz, folk en de teksten worden hoofdzakelijk in het Frans gezongen. Hemelse stemmen worden prachtig aangevuld met een uitgebreid instrumentarium van gitaar, viool, bouzouki, banjo, mandoline, bas, piano en percussie. Na passages op ondermeer Winnipeg Folk Fest, Vancouver Folk Festival en Celtic Connections is het nu de beurt aan Festival Dranouter!

Het vijfkoppige Zuid-Franse Du Bartàs brengt Occitaanse folk die volop beïnvloed wordt door Marokkaanse klanken en feestelijke Afrikaanse blues. Nogal logisch, want de band opereert vanuit de Languedoc waar je, als de wind goed zit, de Sahara bijna kan ruiken! Terwijl hun melodieën en ritmes uitnodigen om te feesten, leggen hun teksten de verborgen geschiedenis en littekens van hun streek bloot. Geen nood, ook de geneugten van het leven komen volop aan bod. Hun intieme en kleurrijke liederen worden gekenmerkt door samenzang, stevige percussie en de warme klanken van de cuatro, accordeon en de Arabische luit.

Alle informatie en ticketinfo is te vinden op www.festivaldranouter.be

We horen graag je mening! Voeg reactie toe