The 4Horsemen
Zaterdag 23 mei 2009
D’Hooghe Ghast, Purmerend

Door: Frank van Engelen

Uiteindelijk was het de bedoeling dat ik die avond naar Amstelveen zou gaan, maar toen ik hoorde dat deze band in mijn eigen woonplaats zou concerteren besloot ik om de plannen te wijzigen en me aldus daar te gaan vervoegen. Bij binnenkomst viel me meteen het strakke aanzicht van het podium al op, geen rommel alleen een strak neergezette set van het instrumentarium. We waren precies op tijd voor de gig van de uit Groningen afkomstige band The 4 Horsemen, die ik in het verleden al meer heb zien optreden.

De band bleek nog steeds dezelfde samenstelling te hebben, en voor de volledigheid zijn dat dan: Gertjan Blauw-Saxofoon-vocals, Werner van Baarsen-basgitaar-backing vocals, Hubert van der Jeugd-drums, en tenslotte Joost Kerseboom-guitar-backing vocals. Wanneer een band een sax in het geheel heeft, kan je er donder op zeggen, dat het niet perse “een alleen maar Bluesband is” maar ook aandacht besteed aan het vakje Beyond-ofwel aanverwante muzieksoorten als Jazz- Funk, en Rock.

Welnu, dat was te horen in de diverse nummers die qua soort voorbij kwamen. Er werd stevige Bluesrock geëtaleerd, maar ook Jazzy-arrangementen in Covers die op een zeer eigenzinnige manier werden gebracht. Nummers als” Rock Me baby, Mellow Down Easy, Little Red Rooster, en ook de klassieker van Cream Sunshine of Your love, kregen vaak een ietwat andere uitvoering, wat het alleen maar boeiender maakte. Ook de eigen nummers mogen er wezen, en getuigen van een grote klasse van het in elkaar zetten van tracks. Ik zei net al dat saxpartijen een nummer een hele andere wending en sfeer konden geven, en dat klonk ronduit erg verrassend vond ik, en met mij velen die er aanwezig waren.

Ook stevige Boogie nummers werden qua aankleding met dubbele loopjes van basgitaar en sologitaar met verve gebracht, zodat dit optreden erg vermakelijk was om te zien, en muzikaal ook veel liet zien.
De band speelde 2 sets, waarin plezier, variatie, vakmanschap, en de liefde voor muziek als speerpunt konden worden aangetekend die avond. Het publiek genoot zichtbaar, en als je goed rond keek, zag je mensen nummers zachtjes meezingen, en dat is altijd wel een prettig aangezicht toch? Ook was er een percussionist bij de set te zien, die gewoon de hele sets, zijn tamboerijn en andere percussie-instrumenten liet horen, wat soms wel en soms niet gewenst was in het geheel, maar geen negatieve invloed veroorzaakte op het optreden van deze prima 4 mans formatie. De band ontwikkelt zich snel, en hun stijl is wat ruiger geworden, en het wachten is dan ook op hun eerst cd, die binnenkort moet gaan uit komen, en waarvan ik zeker verslag zal doen in een van mijn columns op de sites waar ik voor schrijf.

Zeker de moeite waard om deze band eens live te gaan bekijken, en ik vermoed dat ze in Purmerend zich nog veelvuldig gaan laten zien.

Dank je wel D”Hooghe Ghast voor een heerlijke muziekavond.

Website The 4Horsemen : www.the4horsemen.nl


Ook op Blues Magazine ...