Rory Block
Donderdag 28 mei 2009
Metropool, Hengelo

rory-block-metropool

Door: Wim Velderman

Het oude Metropool kraakt langzamerhand in haar voegen en is getekend door de tand des tijds. In het najaar van 2009 krijgt dit podium echter een gebouw van formaat. Wellicht 1 van de mooiste podia voor muziek in Nederland. Een voorproefje vindt u op www.metropool.nl.

Rory Block moest het op 28 mei nog doen met de oude accommodatie, maar op de één of andere manier paste het wel.

De grote bluesartieste in akoestische muziek was naar Hengelo getogen met zegge en schrijve 1 gitaar en wat voor één , een prachtige Martin. Meer gitaren waren niet nodig , want Rory deed de stemming tussen twee nummers door en vertelde ondertussen haar verhaal.

Bijvoorbeeld over hoe een gitaar te stemmen in een open stemming. Alles op het gehoor, zo houdt ze haar leerlingen voor. Over haar ontmoetingen met kleinzoon Steve van Robert Johnson, met Son House en Stevie Wonder. Haar visie op het leven, alcohol, gospel en blues, verdriet om zij die missen, etc.

Ruim 200 mensen waren afgekomen op dit concert. Een paar stappers waren voor het biertje gekomen en waren niet van plan de muziek tot zich te nemen. Dit tot ongenoegen van de 200, die dat ook lieten horen met een afkeurend sissend geluid. Rory Block is een uiterst professioneel artiest en speelde door met een energie , waar menig profvoetballer jaloers op mag zijn. Twee maal 58 minuten om precies te zijn. Ze zingt met veel dynamiek en afwisseling in tempo, toonhoogte en stijl. Twee keer a capella om kippenvel van te krijgen. Ze speelt met een schitterende gitaartechniek slide en fingerpicking.

Muziek van haar laatste cd’s The Lady and Robert Johnson en Blues Walkin’Like a Man (a tribute to Son House) , maar ook uit de pionierstijd van deze 59-jarige bij Rounder Records. Ook de hits mogen niet ontbreken, maar dan met een nieuw arrangement.

Op de playlist o.a. Crossroad Blues, Devil Blues, Preacher Blues, Don’t you mind, From the dust, My Silver Wings, Ball in Chain, Lovin Whiskey en Gypsy Boy.

Als toegift Momma’s Blues , wederom a capella. Toen was het even stil. Iedereen in verwondering achterlatend. Wat hadden we met z’n allen ademloos geluisterd, gekeken en genoten van een wereldartiest.

Rory stond ogenschijnlijk onvermoeid na afloop om de hoek cd’s te verkopen met handtekening.

Rory tourt door Europa de komende dagen en komt in het najaar weer naar de oude wereld.

Het nieuwe Metropool komt vast en zeker nog wel eens op haar pad en I’ll be there.

(Wim Velderman is te beluisteren op TvEnschedeFm en HofstreekFm)

Rory Block (archief foto | 17.10.2007 Utrecht)

Rory Block (archief foto | 17.10.2007 Utrecht)

Ingestuurd verslag door Willie Grundel

Nou zo’n prijs wil ik elke week wel winnen… Vorige week was ik de gelukkige winnaar van 2 gratis toegangskaarten voor het concert van Rory Block in Metropool in Hengelo. Al meteen bij het inzetten van het eerste nummer was de toon gezet. Dit wordt een leuke avond.
Ze had meteen de juiste sfeer te pakken en de zaal voelde dat ook zo.
Haar grote voorbeeld is Robert Johnson. Ik ken de man zelf niet zo goed maar gezien de kwaliteit van datgene wat zij ten gehore brengt moet het een hele grote artiest
zijn geweest. Ik zal me toch eens gaan verdiepen in het repertoire van de goede man.
Tussen de nummers vertelt ze hoe ze aan de nummers komt en hoe zij er tegen aan kijkt c.q. mee om wil gaan. Ook dit is voor de meeste toeschouwers een eyeopener.

Bij een aantal nummers kreeg ik kippenvel, zo goed. Ze zingt deze zelfs zonder gitaarondersteuning. Helemaal te gek. Bedankt voor deze prijs.

Ps.
Een minpuntje van die avond wil ik graag even onder de aandacht brengen…
Het publiek gedraagt zich niet altijd professioneel. Ze praten door de nummers heen alsof ze in een bruin café zitten. Jammer. Ze vergeten dat ze toeschouwer zijn bij een wereldoptreden.

Website Rory Block : www.roryblock.com


Ook op Blues Magazine ...