Ribs & Blues Festival Raalte
met Hokie Joint, Danny Bryant, Dana Fuchs, Big John Bates & The Voodoo Dollz, The Blasters, Eric Sardinas & Big Moter, Solomon Burke, Rhythm Chiefs, Eamonn McCormack, Cuby & The Blizzards, The Fabulous Thunderbirds
Zondag 31 mei 2009 + Maandag 1 juni 2009 (Pinkster weekend)

www.ribsenblues.nl

Tekst & Foto’s : Gerrit Harmsen

Dertiende editie Ribs & Blues geweldig voor jong en oud!

Met prachtig weer en een geweldige line-up kon de 13de editie van Ribs & Blues eigenlijk alleen maar een succes worden. Geweldige muziek, straattheater en veel uitdagende activiteiten op het terrein voor de kids bood de mogelijkheid tot een prima familiedag of weekend! Gezien het grote aantal bezoekers, rond de 40.000, zal de organisatie tevreden terugblikken en zich met nieuwe energie bezig gaan houden met de editie van 2010.

Hokie Joint

Hokie Joint bestaande uit Jojo Burgess, Giles King, Joel Fisk, Steven Cupsey en Fergie Fulton mocht in Raalte als opener van het 13e Ribs & Blues tonen of het inderdaad een van de nieuwe sensaties is in de bluesscene. De band rond de charismatische zanger zal enigszins teleurgesteld geweest zijn met het nog weinige aanwezige en langzaam binnen druppellende publiek. Jojo heeft echter een heerlijke stem die samen met de bluesharp van Giles King de aandacht weet te trekken en vast te houden. De aanwezigen worden naar binnen getrokken en uiteindelijk wordt het kunstje voor een paar honderd mensen opgevoerd. De set staat uiteraard in het teken van het nieuwe album “The Way It Goes….Sometimes”.

Website: www.hokiejoint.co.uk
Myspace: www.myspace.com/thehokiejoint

Danny Bryant

Danny Bryant

De band wordt naast Danny zelf aangevuld met Trevor Bar op drums en good old daddy Ken Bryant. De live optredens van Danny hebben zijn vruchten afgeworpen. Deze bluesrockers zien dan ook een goed gevulde tent voor zich. Zoals we van hem gewend zijn zit er weer een prima opbouw in de set en weet hij per nummer meer publiek voor zich te winnen. De afwisseling tussen subtiel en rock is pakkend en het enthousiasme krijgt dan ook een steeds groter gehalte. De reacties van het publiek zorgen zelfs bij vader Bryant voor enkele brede grijzen op zijn gezicht. Hoewel pas het 2de optreden van de dag blijkt het later op de dag toch één van de hoogtepunten te zijn. Voor degene die dit optreden gemist hebben of voor hen die nog een keer willen genieten van deze geweldenaar. Wijk bij Duurstede en Zoetermeer hebben Danny Bryant zaterdag 6 juni allebei in hun line-up staan. In Wijk tijdens de middag en Zoetermeer in de avond. Gaat dat zien!!

Website: www.redeyeband.co.uk
Myspace: www.myspace.com/dannybryantsredeyeband

Dana Fuchs

Met 4 optredens in Nederland voorafgaand aan Ribs & Blues en met er nog 3 in het vooruitzicht, waaronder het grote Parkpop, wint de mooie schone steeds meer aan populariteit in ons kleine landje. Alles te danken aan haar indrukwekkende strot en verschijning.
Na het optreden van Danny Bryant is schoonheid echter niet genoeg en moet er erg hard gewerkt worden om de vonk naar het publiek over te laten slaan.
Dana slaagt hier uiteindelijk wel in. Het contrast met eerdere optredens in kleine zalen is echter groot. Toch zal deze rockdiva deze zomer definitief doorbreken. Ondergetekende kan zich echter niet aan de indruk onttrekken dat de vele optredens langzaam de energie doen afnemen. Of zal dit aan het optreden de avond ervoor met Joe Bonamassa in Duitsland hebben gelegen…

Website: www.danafuchs.com
Myspace: www.myspace.com/danafuchs

Big John Bates & The Voodoo Dollz

Waar te beginnen als een gitarist zichzelf in een bijrol plaatst door 2 niks zeggende schaars geklede dames naast zich op het podium te stallen. Blues of aanverwant? Wat mij betreft
mag deze band zich aanmelden als circusact. Hoewel de kwaliteiten en rockabilly muziek van gitarist John Bates meer verdienen.

Website: www.bigjohnbates.com
Myspace: www.myspace.com/bigjohnbaterandthevoodoodollz

The Blasters

Deze band had enige bekendheid in de jaren 80. Na enkele jaren de instrumenten in de schoenendoos te hebben gehad treedt de band op in de bezetting met Phil Alvin – zang en gitaar, John Bazz – Bass, Keith Wyatt – Lead gitaar en Jerry Angel – Drums.
Zanger Phil Alvin straalt veel energie uit. Toch lukt het niet om geboeid te blijven en de hele set uit te kijken. Inwendig begint het te knorren dus is het tijd voor wat versnaperingen voordat een van de meesters van de slidegitaar aan het werk gaat.

Website: www.theblasters.com
Myspace: www.myspace.com/theblasters

Eric Sardinas & Big Moter

Stevige bluesrock & roll en slide op een resonator-gitaar, daar is Eric Sardinas bekend mee geworden. Met spetterende live-shows heeft hij afgelopen jaren menig podia plat gespeeld.
Naast het virtuoze spel van Sardinas zelf maken ook de ondersteunde bass en drums indruk.
Sardinas rockt & rollt er een geweldige set uit en weet de aandacht gedurende het hele optreden vast te houden. Ondanks het ontbreken van de baard is ook de verschijning Sardinas op zich is al het aanzien waard. De tent geniet en rockt lekker met de band mee. Voor slidegitaar fans kan dit niet anders dan het hoogte punt van de dag zijn geweest.
Ook Raalte gaat plat.

Website: www.ericsardinas.com
Myspace: www.myspace.com/ericsardinasband

Solomon Burke

De King of Rock & Soul. De tent blijkt duidelijk te klein voor deze grootheid van de soul.
Raalte en omgeving laat geen enkele ruimte en laat blijken voor wie ze deze dag echt gekomen zijn, bom en bomvol is de tent. Geruchten gaan dat dhr Burke met een heftruck het podium is opgebracht om vervolgens op zijn troon te gaan zitten. De band staat er in zijn volle bezetting en vult dan ook het hele podium. Ondergetekende ziet Solomon voor de 2de keer en is wederom niet in staat het hele optreden tot zich te nemen. Hier blijkt ieders voorkeur voor muziek toch doorslaggevender. Voor de eerste dag van Ribs & Blues toch een afsluiter om trots op te kunnen zijn.

Website: www.thekingsolomonburke.com
Myspace: www.myspace.com/kingsolomonburke

Na de eerste succesvolle dag en wederom een heerlijk zonnetje zijn de eerste ingrediënten aanwezig om er een mooie afsluitende dag van te maken. Aan de jonkies van Rhythm Chiefs de eer om de dag te openen.

The Rhythm Chiefs

Rhythm Chiefs

De jongste telgen uit de Nederlandse bluesscene hebben inmiddels al menig optreden achter de rug. Dit zorgt muzikaal voor de nodige ervaring wat hun leeftijd dan ook moeiteloos wegpoetst. Ze spelen een heerlijk vrolijke set. De swingende sound weet het aanwezige publiek te boeien en velen kijken vol bewondering naar wat deze rockabilly rockers weten neer te zetten. De temperatuur in de tent maakt zelfs dat de kuif van zanger Dusty Ciggaar slap naar voren valt. Een heerlijke opening van de dag. Dat beloofd wat!

Website: www.rhythmchiefs.nl
Myspace: www.myspace.com/therhyhtmchiefs

Eamonn McCormack

[Samuel Eddy]

Na enige jaren van stilte rond deze gitarist was 2008 het jaar van zijn her intreden.
Voor ondergetekende zijn de verwachtingen best wel hoog. Eamonn speelde samen met grote namen zoals Rory Gallagher, Jonny Winter en onze eigen Jan Akkerman.
De no-nonsense bluesrock knalt er gelijk heerlijk in. De kriebels in m’n buik nemen toe en zorgen dat het fototoestel aan de kant gaat om eens met volle teugen van het optreden te gaan genieten. Na zich begeven te hebben in het publiek wat het uiteraard goed doet bij de aanwezigen eindigt de band met 2 Gallagher en een Johnny Winter cover.
Voor deze bluesrocker een heerlijk afsluiting van en lekker rock optreden. Blij om weer te worden geconfronteerd met het kind dat er nog inzit en intens gelukkig kan zijn van een beetje muziek.

Website: www.eamonnmccormack.net
Myspace: www.myspace.com/eamonnmccormackmusic

Cuby + Blizzards

Cuby & The Blizzards

De nieuwe CD “Cats Lots” heeft de afgelopen weken erg positieve kritieke gekregen. Zelfs bij het optreden van Eamonn McCormack is alle plaats die beschikbaar was al ingeruimd met een uitgebreid assortiment Cuby&Blizzards CD’s. Uiteraard hangen er ook t-shirts bedrukt met “Cats Lost” erop. Dan is het aan Harry Muskee en zijn band om de lay-down blues ten gehore te brengen. De tent is tot de nok gevuld als de blueslegende van de lage langen op het podium verschijnt. Een daverend applaus is dan al zijn deel. Live blijkt Muskee niets te hebben ingeboet en zet voor de aanwezigen een fantastisch optreden neer. Tijdens het einde van de set blijkt de lay-down blues zelfs enige rock in zich te verbergen. Heeft Johan Derksen toch nog iets kunnen betekenen voor Nederland…

Website: www.cubyandtheblizzards.nl

The Fabulous Thunderbirds

Welke band laat je een festival met deze line-up afsluiten? In ieder geval een band waar de klasse van af spat. Nou, The Fabulous Thunderbirds dus!! Zanger en bluesharp speler Kim Wilson heeft de plekken van Jim Vaughan en Duke Robillard weten op te vullen met 2 jonge geweldige gitaristen. Zij krijgen naast de bluesharp van Wilson zelf alle ruimte om hun kunsten ten gehore te brengen. TFB zet een indrukwekkend en ongelooflijk professioneel optreden neer. Voor het publiek lijken de 2 bluesharp solo’s het absolute hoogte punt van de set. Na Solomon Burke wederom een dagafsluiting waar de organisatie trots op mag wezen.

Website: www.fabulousthunderbirds.com

Foto Album

» KLIK HIER VOOR FOTO GALLERIE / DIASHOW RIBS & BLUES 2009!! «


Ook op Blues Magazine ...