Jan Akkerman & Band
donderdag 16 oktober 2008
Amphion Theater, Doetinchem

Tekst: Frans Schepers (www.bluesfactor.nl)

JAN AKKERMAND BAND: UITZONDERLIJKE KLASSE !

Donderdag 16 oktober j.l. heb ik genoten van een luisterconcert van J.A. Band
in het Amphion theater in Doetinchem. Het concert was al geruime tijd uitverkocht, toch
waagde ik de gok of er nog kaarten vrijgekomen waren en jawel het lukte ik kon naar binnen.
Jan Akkerman, inmiddels (pas) 62, speelt al enkele jaren met zijn vaste band:
-Coen Molenaar: toetsen
-Wilbrand Meischke: bas
-Marijn van den Berg: drums.

Het moge logisch zijn, dat dit muzikanten zijn van hoog niveau, geselecteerd door Maestro Jan zelf. Een zoektocht op internet leert inderdaad dat dit het geval is, zo speelt Coen Molenaar als vaste toetsenist bij Chris Hinze, de andere musici zijn zeer breed actief in de muzikale wereld.
Terug naar het concert: in een gezellige en relaxte sfeer (klein theater ca. 300 man) komt de band op. Jan praat op een zeer ontspannen manier en met veel humor de nummers (stukken zoals hijzelf zegt) aan elkaar. „Laten we maar beginnen met wat oude Focusnummers, hebben we dat tenminste ook weer gehad….“. Het is een genot hoe subtiel er wordt gemusicieerd, de band is perfect op elkaar ingespeeld, er wordt gespeeld met veel dynamiek telkens werkend naar een climax. Pittige nummers met veel ritmewisselingen rollen er quasi moeiteloos uit. Ieder muzikant krijgt vervolgens de gelegenheid om zichzelf in solo’s te presenteren. Wow, wat een nieveau. Je gelooft je oren bijna niet. Elke muzikant geeft de indruk er veel plezier in te hebben.

Veel oude Focusnummers passeren de revue, de meeste uiteraard in een soms zeer verassend nieuw jasje, zoals House of the King. Uiteraard ontbreekt Hocus Pocus niet, het gejodel van Thijs van Leer wordt bijna identiek op gitaar geimiteerd door Jan.
Het nummer van Paul Weller, ex Style Council, „You do something to me“.komt in een verassende versie, uit de hoge hoed van Jan. Uiteindelijk , met een korte pauze komt er helaas een eind aan dit sublieme concert. Jan loopt niet weg, vindt dat allemaal maar flauwekul en persoonsverheerlijking dat mensen roepen om een toegift, ik doe hem dus nu gelijk er maar achteraan! Leuk gevonden, ook Jan is veranderd, dit is in het verleden wel anders geweest bij hem.

Een aanrader voor elke muziekliefhebber, zo’n concert maak je niet allerweeks mee.


Ook op Blues Magazine ...