JAMES McMURTRY & THE HEARTLESS BASTARDS
feat. IAN McLAGAN
Paradiso, Amsterdam
Dinsdag 27 Januari 2009

Door: Jeroen Bakker

De Texaanse singer-/songwriter James McMurtry is met zijn begeleidingsband The Heartless Bastards voor de eerste keer in Europa en dat is bijzonder te noemen aangezien de eigenzinnige muzikant al een behoorlijk aantal albums heeft uitgebracht. ‘Just Us Kids’ is het negende volledige album en het ziet er naar uit dat McMurtry, gezien de lovende recensies van dit laatste werk eindelijk het welverdiende succes gaat krijgen. Daarnaast blijkt ook het vroegere materiaal van deze voorheen, in eigen land, verguisde muzikant nog immer zeer actueel. Het vanavond gespeelde ‘We Can’t Make It Here’ uit 2004 werd onlands door Stephen King het beste protest-nummer sinds ‘Masters of War’ genoemd.
Voor de gelegenheid is ex-(Small) Faces/-Rolling Stones-toetsenist Ian McLagan aan de band toegevoegd en dat is weer merkwaardig aangezien deze geroutineerde ‘gelegenheids-Bastard’ zo Brits is als Queen Elizabeth’s achterkant. Wellicht is Mac’s aanwezigheid de reden van de zwaar gevulde bovenzaal van Paradiso want er is een groot aantal Rolling Stones-fans aanwezig dat een glimp van deze held probeert op te vangen. Hier ligt dan ook gelijk het tweestrijdige karakter van de avond op de loer want er zijn wel degelijk McMurtry-fans waar te nemen. Vanaf het begin worden diverse verzoekjes naar het podium geslingerd en dit betreft toch hoofdzakelijk nummers uit het oeuvre van de Texaan. Uiteindelijk zal het prachtige ‘Too Long In The Wasteland’ worden gespeeld al is aan de humeurige frontman niet af te zien of dat van harte gaat. Gezegd moet worden dat de begeleidingsband een puike partij country-rock laat horen maar dat McMurtry geen enkele poging doet het de zaal naar de zin te maken, daarnaast is zijn nassale stemgeluid bij vlagen gewoonweg storend. De vonk lijkt pas echt over te springen wanneer Ian zijn momenten in de spots krijgt en o.a.de Faces-track ‘You’re So Rude’ speelt. Het optreden van vanavond is binnenkort terug te zien op Fabchannel maar wij kijken uit naar een aanstaande tour van Ian McLagan’s Bump Band.

Website James McMurthy & The Heartless Bastards : www.jamesmcmurtry.com

Schrijf ook een review!
Bezoekt u concerten? BluesMagazine.nl vindt het altijd leuk om uw concert ervaringen te horen en te delen met de vele bezoekers van de site. Verslagen, foto’s, en dergelijke kunnen gemaild worden naar webmaster@bluesmagazine.nl, of via ons contact formulier

Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.